Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kar seni çağırıyor

Kar seni çağırıyor

Yurdun dört bir tarafı beyaza büründü. Bu yıl kar batıdan geldi. Türkiye’nin bu bölgelerindeki kayak merkezlerinde sezon erken başladı. Türkiye kış turizmine elverişliliğiyle dünyada önemli bir potansiyele sahip. Bunu daha verimli kullanabilmek için yatırım planları yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de toplam 28 kış turizmi merkezi var. Bunlardan altısı (Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Erciyes, Ilgaz ve Sarıkamış) dünyaca tanınıyor. Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip. Merkezlerden 12’sinde konaklama var. Dördü günü birlik kullanılıyor. 12’sinde de yatırım planları var. Merkezlerdeki özel otellerin sayısı 50’ye yakın. Yatak kapasitesi ise 13 bin 500 civarında. Amaç bu sayıyı 80 bine çıkarmak.

Teleferikle 22 dakika: Bursa- Uludağ

Bu yılın en önemli yeniliği sezon başı hizmete giren teleferik. İlk aşamada Sarıalan’a kadar olan teleferik hattı kayak bölgesine kadar uzatıldı. Merkezden 22 dakikada zirveye ulaşılıyor. Gidiş-dönüş 20 TL. Uludağ’da 17 özel otel, dört de kamu oteli var. 5.800 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri. Bölgede kayak pistlerine çıkan toplam 22 mekanik tesis (teleski ve telesiyej) bulunuyor. Usta kayakçılara yönelik bir pist daha açılması planlanıyor.

Artık kar garantili: Bolu- Kartalkaya

Beş otel ve 12 mekanik tesis, kayakçıları ağırlamaya devam ediyor. Son beş yılda bir yeni otel açıldı. Pistleri Kartal ve Doruk Oteller Grubu kullanıyor. Tesislere yeni yapay kar makineleri getirildi. Artık kar açısından kötü geçen sezonlarda bile kar imkânı bu makineler sayesinde olacak. Sis bastırınca yönünü kaybedenlere yönelik bu yıl ‘alarm butonları’ yapıldı. Ağaçlık alanlara yerleştirilen işaretlerle tesislerin güvenliği arttırdı.

2019’da EYOF yapılacak: Erzurum- Palandöken

Son üç yılda büyük organizasyonlar da ismini duyurmaya başlayan Palandöken’de iki ayrı kayak merkezi var. Otellerin olduğu Palandöken Kayak Merkezi şehre on dakika mesafede. Alp disiplini ve günübirlik kayak turları içinse şehre 20 kilometre mesafedeki Konaklı Kayak Merkez hizmet veriyor. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan merkezlerde toplam 19 mekanik tesis var. Palandöken, Türkiye’nin en yüksekte bulunan pistine sahip. 3.176 metreden kayılabiliyor. Ancak bu ünvanı önümüzdeki yıllarda Kayseri’ye bırakacak gibi görünüyor. Palandöken için de yatırım planları mevcut. 2019’da Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF) Erzurum’da düzenlenecek.

Kartepe’ye yeni tesis planlanıyor: Kocaeli - Kartepe

Yüksekliği 2.000 metrenin altında olduğu için yağışlardan en çok etkilenen kayak merkezi. Geçen yıl neredeyse sezonu hiç açamadı. Bu yıl ise karın batıdan gelmesi nedeniyle kar açısından oldukça zengin. Kartepe’de yalnız bir otel bulunuyor. Alanın tahsisi 49 yıllığına Greenpark’a yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı yatırım planlarına göre Kartepe bölgesinde yeni bir alana daha kayak merkezi yapılması planlanıyor.

Çam ağaçları arasında kayak: Kars- Sarıkamış 

Beş otel ve dört mekanik tesis var. Tesislerden biri hem deneyimli kayakçıların hem de yeni başlayanların faydalanabileceği biçimde düzenlenmiş. Sarıkamış’ı Türkiye’deki diğer pistlerden ayıran önemli bir özelliği, tıpkı Ilgaz Dağı’ndaki gibi çam ağaçlarının arasında kayak yapılıyor olması. Genişliği 20-25 metre arasında olan pistlerde uluslararası yarışmalar düzenleniyor. Bu yıl bir kızak yarışmasına da ev sahipliği yapacak. Yatırım aşamasında beş otel var. Otellerin birkaç yıl içinde 10’a çıkması hedefleniyor. 639 kişilik yatak kapasitesi 12 bine çıkacak.

12 kayak merkezi yolda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’de konaklama yapılabilen 16 merkezin dışında 12 noktayı da kayak merkezi olarak belirledi. Önemli bölgelerden biri olan Mersin Tarsus ve Karboğazı için yatırımlar hızlandı. Buradaki tesislerin gelecek sezon açılması planlanıyor. Rize’deki Ovit Dağı da tünel çalışmasıyla gündemde. Tünelin açılmasıyla, rakımı oldukça yüksek bu kar garantili merkeze tesis yapılması da gündeme gelecek. ‘Atabarı’ olarak da bilinen Artvin Kafkasör’se benzersiz doğasıyla kayak yatırımları için gözde merkezler arasında. İstanbul’a yakınlığı bakımından avantajlı olan Düzce Kardüz de yatırım bekliyor. Antalya Akdağ’daki planlar, bölgenin yaban hayatı koruma sahası olması sebebiyle onay bekliyor. Bunların yanında, Gümüşhane Çakırgöl ve Süleymaniye, Bitlis Sapgör, Sivas Yaman Dağı, Aksaray Hasandağ, Antalya Akseki ve Muğla Erendağı da planlama çalışmalarının devam ettiği diğer merkezler.

http://kelebekgaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/90898/2368/13/kar-seni-cagiriyor

Paylaş

YORUMLAR