Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Geyikbayırı’nı bulan adam

Geyikbayırı’nı bulan adam

Kayalara tırmanmaya ne zaman başladınız?
Spor akademisi mezunuyum. Voleybol ve tenisle ilgilendim. Tabii zamanla salon sporları beni tatmin etmemeye başladı. 1993’te hayatını kaybeden dağcı Uğur Uluocak beni Ballıkayalar’a tırmanış için davet etti. Bu ilk tecrübeyle tırmanış sporuna âşık oldum. Bana çocukluğumda daldan meyve toplamak için tırmandığımda yaşadığım heyecan gibi bir his veriyor. Bu benim sporum. Ben dağcılıktan öte kaya tırmanışını seviyorum.

Kaya tırmanışının dağcılıktan farkı ne?
Dağcılık uzun bir maraton gibi. Oysa kaya tırmanışı daha kısa ve zorlu bir tırmanış. Beni 800 metre koşucusu olarak değerlendirebilirsiniz.

Genelde kaç metreye tırmanıyorsunuz?
Bu ip boyu olarak geçiyor. Bir ip boyu 40 ila 50 metre arasında değişiyor. Ben 17-20 ip boyu kadar mesafe alıyorum.

Nerelerde tırmandınız?
Dünyada çok fazla rotada tırmandım. Avrupa’da birçok yere gittim. Alpler, İtalya Dolomitler... Fransa’da farklı rotalara tırmandım. Yunanistan bu konuda çok güzel bir yer. Tayland, Laos gibi büyüleyici Güneydoğu Asya bölgelerinde de tırmandım. 20’yi aşkın ülkeye sadece tırmanış için gittim.

Türkiye’de kaya tırmanışının durumu nedir? 
Bu işe ilk başladığımda Türkiye emekliyordu. Ama şimdi The Noth Face gibi sponsorlar sayesinde önemli bir yol kat edildi. Antalya Geyikbayırı dünyada en iyi kaya tırmanışı noktalarından biri olarak biliniyor. 1999’da bir arkadaşımla beraber gittim. O zamanlar tabii halk bu sporu tanımıyordu. Bizi defineci sandılar. Öncüler olarak burada rota açtık ve 10 yıl içerisinde her şey çok değişti. Bugün Geyikbayırı bu sporla anılır oldu. Her yıl dünyadan binlerce sporcu bu köye geliyor. Türkiye’de doğa sporlarıyla da turizme katkı sağlanabileceği böylelikle kanıtlanmış oldu. Yunanistan’daki Kalimnos Adası’nda benzeri var. Çorak bir ada. İtalyan bir turist buradaki tırmanış rotalarını dünyaya duyurdu. Kalimnos bu nedenle ekonomik krizden hiç etkilenmedi.

Seyahatlerinizi tırmanış üzerine mi kuruyorsunuz?
Birkaç yıl öncesine kadar öyleydi. Zor bir meslekteyim. Belli bir yerden sonra tırmanışlarla yoruluyorsunuz ve bir ara vermeniz gerekiyor. Arada sırada tırmanış haricinde ufak tefek yurtdışı seyahatleri de yapıyorum. Motosikletle Avrupa’ya gidiyorum. Off-road yapıyorum.

Kaya tırmanışı tehlikeli değil mi?
Eğer tırmanış malzemelerini kayalardaki yarıklara tırmanış esnasında dikkatli yerleştirmezseniz, ciddi yaralanabilir, hatta ölebilirsiniz. Benim de başıma geldi bu olay. Gerçekten çok korktum. Almanya’da bir tırmanış sırasında 15 metrelik bir düşüş yaşadım. Bu çok tehlikeli bir oyun ve oyunu kurallarına göre oynamalısınız. Dağlarda taşlar yuvarlanabiliyor. Spor tırmanış daha güvenli. Çünkü bu tırmanışta tecrübeliler dübelleri uygun yerlere yerleştiriyor. Siz de bu rota üzerinden kısa mesafelerde tırmanıyorsunuz. Herhangi bir aksilik olursa bu dübeller vasıtasıyla çok fazla düşmeden durabiliyorsunuz. Geleneksel tırmanış için daha dikkatli ve tecrübeli olmalısınız.

En beğendiği 5 şehir: Chmoni (Fransa), Palermo, Ljubljana (Slovenya), Gent (Belçika), Atina
Seyahatlerde nerede kalır: Tırmanış kampları
Kiminle seyahat eder: Arkadaşlarıyla
Ne alır: Bölgeye özel tişörtler
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri: Tırmanış ekipmanları

http://www.hurriyet.com.tr/geyikbayiri-ni-bulan-adam-27331835

Paylaş

YORUMLAR