Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Eğlencenin adı ciğerin tadı: Edirne

Eğlencenin adı ciğerin tadı: Edirne

Edirne dendiğinde herkesin aklına Mimar Sinan'ın ''Ustalık Eserim'' dediği Selimiye Camii geliyor. Evet doğru, Türkiye'nin en önemli eserlerinin başında başında yer alıyor. Ancak Edirne'de bundan çok daha fazlası var. Üç dine ev sahipliği yapmış, içinden üç nehrin geçtiği ve üç ülkenin ortasında kalan bu kentte hem tarih, hrm kültür hem de coğrafi güzellikler var. Üstelik tam da  şu anda Edirne'ye gitmek için birden fazla nedeniniz var... Üç hafta sonra Türkiye'nin belki de en eğlenceli festivallerinden Kakava, burada yapılacak. 23 Nisan'da Şehir Müzesi'nin açılışı olacak. Kısa bir süre sonra da bir zamanlar kentin savunmasında kullanılan ve 12 bin askerin barındığı Hıdırlık Tabyası'nda Balkan Tarihi Müzesi açılacak.. 655 yıllık bir mazisi bulunan Kırkpınar güreşleri ise bu yıl son kez Kırkpınar Er Meydanı'ndaki statta olacak...

Serkan Ocak / serkan.ocak@hurriyet.com.tr

Bazı şehirleri kaç gün gezersem gezeyim, yetmediği hissine kapılırım. İki hafta önce Edirne'nin üç gün üç gece boyunca altını üstüne getirdim. Ancak yetmedi... Çünkü burası 'Sultanların Şehri'... Çünkü burası 'Şehirlerin Sultanı'... Çünkü burası 'Şenliklerin Şehri'... Edirne sakinlerinin dediği gibi 'Edirne'ye bir ömür yetmez...'' 

Selimiye'ye rehbersiz gitmeyin

Edirne bir anlamda da camiiler kenti. Osmanlı İmparatorluğu'nun adına camii yaptıran 14 padişahtan 5'i Edirne'de. Birçoğu tarihi olmak üzere şehirde tam 165 camii var... Ancak bu yazının ana konusu camiler değil. Sadece Selimiye'yi anlatmak bile sayfalar dolusu bir gazeteye ihtiyaç var. Selimiye Camii'ni gezecekseniz mutlaka yanınızda bir rehber bulundurun ya da öncesinde cami ile ilgili çok iyi araştırma yapın. Usta'nın yaptıklarına kendi gözlerinizle tanık oldukça şaşkınlığınız katbekat artacak.

Bu yazıda biraz Selimiye dışındaki Edirne'yi anlatmaya çalışacağım. Edirne'de en hayran kaldığım noktalardan biri kentin savunması için 1884'te kurulmuş Hıdırlık Tabyası. Aslında bu tabyalardan 30 adet varmış ancak bugün sadece ikisi ayakta. Biri Kayık, diğeri de Hıdırlık.

Edirne düz bir şehir, en yüksek noktası 41 metre. Şehri panoramik olarak en iyi görebileceğiniz noktadaki Hıdırlık Tepesi olarak da bilinen  Hıdırlık Tabya, artık bir müze unvanına da kavuşacak. Bir zamanlar 12 bin askerin barındığı tabyanın restorasyonunda son aşamaya gelinmiş. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, sezon sonuna kadar burada bir 'Balkan Tarihi Müzesi' açılacağını söyledi. Türkiye'nin en özel müzelerinden olacağaı kesin. Ayrıca kent merkezinde 23 Nisan'da Şehir Müzesi'nin açılışı yapılacak. 

Paylaş

YORUMLAR