Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Arabayla 22 bin kilometre

Arabayla 22 bin kilometre

Lale Ersoy, bir seyahat tutkunu. Ancak altı yıl önce uçak fobisi başladı. O günden sonra her türlü tekniği denese de uçaklara binemedi. Ancak yılmadı bu kez arabayla uzun yolculuklara çıktı. Sadece son bir yılda 13 ülkeye arabasıyla gitti. 22 bin kilometreden fazla yol kat etti.

Serkan Ocak / serkan.ocak@hurriyet.com.tr

Neden arabayla seyahat ediyorsunuz, avantajları nedir?

En değerli yanı rotanızı anlık değiştirebilir olmanız ve sürekli bir sürpriz ile karşılaşmanız. Ana yoldan geçerken aşağıda sahilde gördüğüm ya da sırf tabelada ismini görüp merak ettiğim bir kasabaya uğramak, anayol yerine yerleşim bölgesinden gitmek, yolda yavru kuzuları görüp onları kucağıma alıp sarmak, plansız, programsız yolun bana sunduğu sürprizleri tek tek bulmak, daha çok anılara sahip olmak.

Ne zamandır seyahat ediyorsunuz? Bugüne kadar arabayla kaç ülkeye gittiniz?

Dört yıl önce başlayan uçak fobim sonrası arabayla seyahatlerim arttı. Son bir yılda sadece arabayla 13 ülke gezdim. 22 binden fazla kilometre yaptım. Ağabeyimi bir hastalıktan kaybettik. Sonra içimde açılan kocaman yarayı bilmediğim ve yeni tanıştığım şeylerle sarmaya çalıştım galiba. Çünkü tanıdığım ve bildiklerim hep aynıydı. Aynı cümleleri değil, yeni cümleleri olan insanlarla tanıştım.

Nasıl bir hayatınız var, kendinizden bahseder misiniz?

Almanya’da doğdum. Güzel sanatlar mezunuyum. 1992’den bu yana sanat ve reklam sektöründeyim. 2013’te işten ayrıldım. Hayatım boyunca yerinde duran biri olmadım. Anılara ve ‘an’lara bağlıyım. Seyahatler dışında moda eğitimi alıyorum. Aynı zamanda ‘çocuk gelişimi ve insan kaynakları yönetimi’ okuyorum. Kişisel gelişimim için araştırıyor, okuyorum ve dersler alıyorum.

Gezilerinizden ilginç anekdotlar anlatır mısınız?

Bulgaristan’da yaşadığımız sorunların ardından Sırbistan’a girmek isterken bir anda kendimizi demir parmaklıkların ardında bulduk. Meğer ‘Transit geçiş vizesi’ kalkmış. Bulgaristan’a geri dönüp Romanya’ya geçtik. Tam ‘ohh’ çekip Romanya’ya girerken arkadaşıma “Bu pasaport senin mi?” diye sorup, “Pasaport fotoğrafında saçın var ama şimdi saçın yok!..” dediler. Evet, tüm saçları Sırbistan ve Romanya’da yaşadığımız stres sonucu döküldü...

Güvenlik sorunu var mıydı gittiğinz yerlerde?

Genel olarak yollar güvenli. Sadece Bulgaristan’ın doğusu ve Arnavutluk’un kuzeybatı sınırında biraz tedirgin oldum. Yurtdışında geçen sağlık sigortamın olmasına çok dikkat ediyorum. Aracın tüm evrakı ve bakımı eksiksiz olmalı. Aracın yurtdışı sigortasının olmasının da bir o kadar önemli olduğunu yaşadığım bir olay sonucu öğrendim.

Yolda kaldığınız oldu mu, tehlikeli durumlarla karşılaştınız mı?

Sınır güvenlik askerleriyle yaşadığımız bir tartışmanın ardından sınır kapısında aracımız çalışmadı. Arabanın içinde birbirimize bakarak gülmeye başladık. Durumu fark eden yüzbaşı ve ekibi sorunu çözmek için saatlerce yardım etti. Çoğunlukla arkadaşlarımla yolculuk yapıyorum. Arabamızın bozulduğu, tren raylarından uçtuğumuz, kaybolduğumuz, sınırda zorluk yaşadığımız macera dolu birçok olay oldu ama hepsi keyifli ve eğlenceliydi.

Seyahatlerinizin araçla olması masraflarınızı nasıl etkiliyor?

Gittiğiniz yere göre değişiklik gösteren bir durum bu. Uzak mesafelerde önceden alınmış bir uçak bileti fiyatı elbette daha ekonomik. Ancak ekonomikliğin ötesinde arabayla yapılan yolculukların keyfi bambaşka. Ama çok daha masraflı diyemem.

Seyahat etmek sizin için nasıl bir duygu? En büyük hayaliniz nedir?

İstanbul yaşanabilecek en güzel şehirlerden biri. Ama bazen beni içine alamıyor. İşte o anlarda mutlu olabilmek için yer değiştiriyorum. Sınır kapısında olduğum anlarda çocuk gibi mutlu oluyorum. Araba ile seyahat etmeyi çok sevsem de okyanus üzerinde henüz bir köprü yok. Bu yüzden bu fobiden kurtulmak ve durmadan yola devam etmek ilk hedefim...

http://kelebekgaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/93504/2368/10/arabayla-22-bin-kilometre

Paylaş

YORUMLAR