Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

TÜBİTAK'tan 'matematiğe' destek yok!

Lise ve üniversitelileri dünyaca ünlü matematikçilerle buluşturan Matematik Köyü TÜBİTAK'a yedi proje sundu, yedisi de reddedildi. Ali Nesin sonucu 'çapsızlık' olarak değerlendirdi

31 Mayıs 2010

İSTANBUL - Türkiye’nin yazları lise ve üniversite öğrencileri ile dünyaca ünlü matematikçileri buluşturan Matematik Köyü’ne TÜBİTAK ’tan destek gelmedi. Matematik Köyü’nün TÜBİTAK’a sunduğu yedi projenin yedisi de reddedildi. Matematik Köyü’nün kurucusu Ali Nesin, ‘dünyanın hiçbir yerinde olmayan olağanüstü bir proje olarak’ nitelendirdiği köye TÜBİTAK’ın destek vermemesini ‘çapsızlık’ olarak değerlendirdi. 

Soyut matematikle tanıştırıyor
Nesin Vakfı tarafından Ali Nesin öncülüğünde kurulan Matematik Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde yer alıyor. 2007’de kurulan köyde her yaz yüzlerce öğrenci soyut matematikle tanışıyor. Matematik Köyü, öğrencilerin ödedikleri bedeller ve bağşçıların destekleriyle faaliyetlerini sürdürüyor. Köy için TÜBİTAK’a üçü liseliler olmak üzere toplam yedi ayrı proje sunuldu. Ancak TÜBİTAK bu destek taleplerini herhangi bir gerekçe sunmadan reddettiğini bildirdi. Matematik Köyü’nün kurucusu Ali Nesin tepkili:
“2007’de hayata geçen Matematik Köyü, halkın desteğiyle tamamen imece usulüyle kuruldu. 7’de 70’e matematik eğitimi ve araştırması amaçlandı. Her yaz  üç aydan fazla sürede liseli ve üniversitelilere yaz okulu yapılıyor. TÜBİTAK’tan çok ender destek alırız. Oysa dünyanın her yerinden akademisyenler Matematik Köyü’ne beş kuruş para almadan gelerek eğitim veriyor. Yol paralarını kendileri karşılıyor, ailelerinden, çalışmalarından, yaz tatillerinden feragat ederek buraya gelip gençlere ders veriyorlar.”
Bu yaz Matematik Köyü’nü en az 550 öğrencinin geleceğini belirten Nesin, “Günde sekiz saat matematik dersi veriliyor. Dünyanın neresinde olursa olsun böyle bir proje desteklenir, desteklenmemesi düşünülemez bile. Türkiye’den ve dünyadan en iyi hocalar koşup buraya ders vermek için gelip bir hafta, 15 gün ders veriyor ancak TÜBİTAK buraya destek vermeyi reddediyor. TÜBİTAK’ın Matematik Köyü’ne destek olmaması haddine değildir. Öpüp başına koyması gerekiyor” dedi.
Nesin, TÜBİTAK’a sunulan projeler hakkında şu bilgileri verdi:
“Liselilere yönelik altı proje var. Hepsini desteklemeyeceğini biliyoruz. Üçünü TÜBİTAK’a sunduk. TÜBİTAK hiçbir gerekçe sunmadan projelerimizin hepsini reddetti. TÜBİTAK’ın zaten gerekçe bildirmek gibi uygulaması yok. TÜBİTAK’ın bizi desteklememesinin temel nedeni çapsızlık. Değerini anlayamıyor. TÜBİTAK daha çok mühendisliğe yönelik destekler sağlıyor. Soyut bilimlere, matematik, temel bilimlere filan hak getire... Ucundan sadaka gibi destekler veriyor. Bir de herkesin tahmin ettiği sorunlar var.”
Köyde tüm öğrencilerin ve akademisyerlerin aynı ortamda kaldığını belirten Nesin, liselilerin ikişer hafta, üniversitelerin ise istedikleri kadar eğitimlere katılabildiğini anlattı. Nesin eğitimlerin amacı hakkında da “Öğrencileri soyut matematik düşüncesiyle tanıştırmak ve onlara matematiği sevdirmek. ÖSS dışında başbaşka bir dünyanın olduğunu öğretmek istiyoruz” dedi. 

Haftalık 350 lira
Nesin Matematik Köyü’nde bir öğrenci için haftalık ücret 350 TL’yi buluyor. Bu fiyat günlük dört öğün yemek, konaklama ve ders ücretini kapsıyor. Öğrencilerin yanı sıra öğretmenler de köyde kalabiliyor. Matematik Köyü’nde Sayma Yöntemleri, Matematik Oyunları, Soyut Cebir gibi dersleri Nesin Matematik Köyü’nün kurucusu ve aynı zamanda Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Ali Nesin verirken, Sayılar Kuramından Estantaneler dersini Brown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kıral, Çizgeler Kuramı dersini Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden öğretim görevlileri Dr. Özlem Beyarslan, Uğur Doğan, Olimpiyatlarda Aritmetik ve Cebir dersini Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Özlem Beyarslan anlatıyor. 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR