Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Askerlere ses kontrolü için 1. Ordu tarihçesi okutuldu

Balyoz kapsamında sorgulanan askerlerin ses kaydı için 1. Ordu tarihçesini okumaları istendi. Yakalama kararı çıkarılan 21 kişiden 14'ü geri döndü ve tutuklandı. Beş zanlı sağlık gerekçesiyle iki asker ise mazeret bildirmeden gelmedi

08 Nisan 2010

İSTANBUL - ‘Balyoz Darbe Planı’ iddialarına ilişkin üçüncü dalga operasyonları kapsamında gözaltına alınan emekli askerlerden sekiz kişi daha Balyoz savcılarına ifade verdi. Gözaltına alınan bazı emekli askerlere ses kaydı yapılırken ‘1. Ordu Komutanlığı’nın dört sayfalık metni okutuldu. Tutuklandıktan sonra tahliye edilen ancak haklarında yeniden yakalama kararı verilen askerlerden emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli de adliyeye gelerek teslim oldu. Tanyeli ile birlikte hakkında yakalama kararı verilen 21 kişiden 14’ü tutuklanmış oldu. Beş asker hakkındaki yakalama kararı sağlık sorunları nedeniyle infaz edilmedi, iki asker ise bir mazeret bildirmeden gelmedi. 

Sekiz emekli asker
Balyoz soruşturmasındaki yoğun trafik dün de devam etti. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sabah saatlerinde, önce Balyoz’un durdurulan 3. dalga operasyonuyla gözaltına alınan sekiz emekli asker getirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliye getirilen eski GATA Komutanı emekli Tümgeneral Tuncay Çakan, emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun, emekli Tuğgeneral Halil Kalkanlı, emekli Tuğgeneral Oktay Faruk Memioğlu, emekli Albay Ardal Akyazan, emekli Tümgeneral Behzat Balta ve emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar’a ifade verdi.
Gözaltına alınan ve savcılıkça sorgulamaları yapılan kimi emekli ve muvazzaf şüphelilere, ses kayıtları için ‘Selimiye Kışlası, 1. Ordu Komutanlığı tarihçesi’ gibi metinleri okutuldu. Emekli Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı Tuğgeneral Tuncay Çakan’ın avukatı Armağan Güner ile önceki gün İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanan emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa’nın avukatı Barış Tepecik, müvekkillerine ‘Selimiye Kışlası, 1. Ordu Komutanlığı Tarihçesi’nin yazılı olduğu dört sayfalık bir metnin okutulduğunu söyledi. Bazı şüphelilerin, emniyet ve savcılık soruşturması aşamasında ses kayıtları alınırken bu kişilere kültür-sanat dergileri ve Osmanlı sanatına ilişkin kitaplardan bölümler de okutuldu. Soruşturmayı yürüten savcılar, adliyede alınan ses kayıt örneklerinden bir kısmını, seminere ait ses kayıtlarıyla karşılaştırılması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdi.
Gözaltına alındıktan sonra önceki gün adliyeye getirilen ve tutuklanan eski Ege Ordu Komutanı emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın avukatı da  şu açıklamalarda bulundu: “Şükrü Sarıışık da seminere katılan askerlenden biriydi. Bu seminer planlı bir seminerdi. Müvekkilim o dönemde kolordu komutanıydı. Seminere katılma mecburiyetindeydi. Adı geçen 25 general ve amiral de seminere katıldı. Seminer yapılalı yedi yıl geçti. Genekurmay’ın bilgisi dahilinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın gözetiminde yapılan bir seminerdir. Seminere Generkurmay’ın da Kara Kuvvetleri’nin de gözlemci generalleri vardı. Şimdilik o generallerle alakalı bir durum yok. Astsubaylar dahi alınıyor. Sorguda belgelerin ‘Balyoz Darbe Planı’ olup olmadığı soruldu. Müvekkilim bu iddiayı reddetti. Belgelere eklemeler yapıldığını söyledi.” 

25 general ve amiral
Bu arada Balyoz soruşturmasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘durdurulan’ 3. dalga operasyonunda gözaltına alınacaklar arasında muvazzaf 25 general ve amiral olduğu öğrenildi. Halen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kritik görevlerde bulunan bu askerler arasında Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek gibi isimler bulunuyordu.
Öte yandan Balyoz soruşturmasında tutuklanan ancak 1 Nisan’da hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan ve ardından tekrar haklarında yakalama kararı çıkarılan 21 askerden emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli de savcılığa teslim oldu. Hakkındaki karar yüzüne okunan Tanyeli, nöbetçi 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tanyeli’nin tutuklanması ile hakkında yakalama kararı bulunan 14 kişi tutuklanmış oldu. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu bazı askerler ise tedavi gördüğü gerekçesiyle haklarındaki yakalama kararı henüz infaz edilmedi. 

3. dalga tutuklamaları
Balyoz’un 3. dalga operasyonu kapsamında önceki gün de adliyeye altı emekli asker getirilmiş, bu kişilerden dördü tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilmişti. Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa ve emekli Kurmay Albay Mümtaz Can tutuklanmıştı.
Dün de tutuklanmaları istemiyle Eski GATA Komutanı emekli Tümgeneral Tuncay Çakan, emekli Tuğgeneral Halil Kalkanlı, emekli Tümgeneral Behzat Balta ve emekli Albay Ardal Akyazan  mahkemeye sevk edildi. Savclık sorgusunun ardından serbest bırakılanlar ise şöyle : Emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun, emekli Tuğgeneral Oktay Faruk Memioğlu ve emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, Sivil memur Güllü Şalkaya...

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR