Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bedrettin'e devlet sahip çıkamamış

19 Ocak 2010

İSTANBUL - Mendil satarken sokakta öldüresiye dövülen beş yaşındaki Bedrettin Karaduman’ın dramı, sosyal hizmetlerdeki başka sorunu ortaya çıkardı. DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na göre, küçük Bedrettin’in yaşadığı sorun sosyal hizmetlerdeki taşeronlaşmadan kaynaklanıyor.
Çerkezoğlu, “Bedrettin daha bir yaşında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)  tarafından alındı. Demek ki SHÇEK görevini yerine getirmiyor. İstanbul SHÇEK’te çalışanların yüzde 80’i taşeron işçi” dedi. Çerkezoğlu, birkaç yıl öncesine kadar kendilerinin de durumun bu kadar vahim olduğunu bilmediklerini vurguladı:

SOSYAL HİZMETLER DAHA VAHİM: Taşeron sistem hizmetlerin sonucunu olumsuz etkiliyor. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının iş güvencesini kaldırıyor. 

YÜZDE 80’İ TAŞERON: Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerdeki taşeron işçi sayısı 122 bin. Toplamdaki oranı da yüzde 60. Üniversite hastaneleri katıldığında 150 bin kişi var. Hemşirelik, laboratuvar, hemşirelik hizmetleri taşeronlaştı. Sosyal hizmetlerde rakam belli değil. Ancak İstanbul’da sosyal hizmetlerdekilerin yüzde 80’i taşeron.

HİZMETİ YAPANIN YETKİSİ YOK: Sosyal hizmetler ekip işi. Taşeron şirketler aracılığıyla yapılırsa, hizmetin iç dengesi kurulamıyor. Sokak çocukları konusunda, çocuk daha bir yaşında sokaktan toplanıp korumaya alınıyor. Ama sonuçta sosyal hizmetler gereğini yapmıyor ve süreci takip etmiyor. İş güvencesi olmayan insanların yaptırımı yok. Birçoğunun imza yetkisi bulunmuyor. 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR