Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bugün bütün dünya '350' diyecek

350 hareketi küresel iklim değişikliğine karşı bugün 177 ülkede 4 bini aşkın eylem yapacak

24 Ekim 2009

İSTANBUL - Dünya devletlerinin küresel iklim değişikliği sorununu konuşacağı ‘18 Aralık Kopenhag İklim Değişikliği Zirvesi’ne artık sayılı günler kaldı. Zirvede 2012’de süresi dolacak Kyoto Sözleşmesi’nin yerini alacak yeni bir uluslararası anlaşma oluşturulmaya çalışılacak. Zirve yaklaşırken dünyanın dört bir yanında da Kopenhag öncesi kamuoyunun harekete geçirmek için eylemlere başlandı. 350 hareketi çerçevesinde dünya üzerinde bugün 4 binden fazla eylem yapılacak. Türkiye’de de çevreciler İstanbul’dan Ankara’ya pedal basacak, Taksim’de yürüyüş yapılacak.
350, ‘www.350.org sitesinde faaliyet gösteren küresel bir hareket. Adını  yaşanabilir bir dünya için atmosferde  bulunması gereken karbondioksit miktarının üst sınırını yani 350 ppm’den alıyor.  (ppm/parts per million: Milyonda bir birimi). 350 hareketine ilham veren bilim adamlarına göre dünyadaki karbondioksit miktarı bugün olduğu gibi 350 ppm’nin üzerinde olmaya devam ederse, iklim felaketleri kaçınılmaz. 
350 hareketi çerçevesinde bugün 177 ülkede  4 bini aşkın eylem yapılacak.  Türkiye’deki eylemi ise bisikletseverler gerçekleştirecek. Çok sayıda sivil toplum üyesinden oluşan çevreciler iklim değişikliğine dikkat çekmek için TBMM’ye pedal çevirecek. Küresel Eylem Grubu (KEG) Taksim Galatasaray’da toplanarak, Tünel’e kadar yürüyecek.
Türkiye Yeşiller Partisi de, geçen hafta Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda izlemesi gereken politikaları şöyle açıkladı: “İklim değişikliğinden sorumlu devlet bakanlığı kurulmalı, bütün yeni kömürlü termik santral projeleri iptal edilmeli, Boğaz’a 3. köprü, Karadeniz sahil yolu ve yeni otoyol projeleri iptal edilmeli, toplu ulaşım güçlendirilmeli, büyük HES projelerinden ve nükleer enerjiden vazgeçilmeli.”
Kopenhag Zirvesi öncesinde en fazla sera gazı üreten 17 ülkenin temsilcileri Londra’da buluştu.  Britanya Başbakanı Gordon Brown konuşmasında yeni bir küresel anlaşmaya varılmadığı takdirde, dünyayı ve ülkesini yıkıcı sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklık gibi felaketlerin beklediği uyarısında bulundu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR