Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ergenekon için 740 kişilik salon

Ergenekon'un ilk duruşmasında yaşanan kargaşadan ders çıkaran Adalet Bakanlığı ikinci dava için, 740 kişilik salon hazırladı. Türkiye'nin en büyük duruşma salonu olan yeni salon son teknolojiyle donatıldı

09 Temmuz 2009

Savcı kürsüsünde yine marangoz hatası
‘Anayasa Mahkemesi’nin yeni Yüce Divan salonunda savcı ve avukat kürsülerinin aynı hizada yapılmasının yarattığı beklenti yeni salonda karşılık bulamadı. Hukukçuların yasal dayanağı olmadığı için ‘marongoz hatası’ diye espiri konusu yaptığı, savcılarla hakimlerin yüksek kürsüde otrduğu duruşma düzeni yeni salonda da devam edecek
FOTOÐRAFLAR: SERKAN OCAK

İSTANBUL - Silivri Cezaevi’nde ikinci Ergenekon davası için son teknolojiyle donatılmış 740 kişilik mahkeme salonu hazırlandı. Dün basına tanıtılan salonda, sanıklar için 180, avukatlar için 210, izleyici ve gazeteciler içinse 350 kişilik yer ayrıldı. Üçü hareketli yedi kameranın bulunduğu salonda, 16 metrekarelik iki dev ekrandan duruşma izlenecek. Mahkeme salonunun arkasında bulunan ‘gizli tanık odası’ndan ise gizli tanıklar görüntüleri ve sesleri bozulmuş olarak ifade verecek.
Ergenekon davasının ilk duruşması yapılacağı 20 Ekim 2008’de Silivri Cezaevi’nde tam bir kaos yaşanmıştı. Yüzlerce kişi mahkeme salonuna girmeye çalışırken, bir o kadarı da dışarıda beklemek zorunda kalmıştı. Bu kargaşa nedeniyle ilk duruşma daha başlamadan ertelenmişti. Zamanla duruşmalara ilgi azalsa da ardından gelecek iddianameler yeni salon ihtiyacı doğurdu.

Çolakkadı basına tanıttı
Mart 2008’de Silivri Ceza ve  İnfaz Kurumları Kampüsü’nün lojmanlar kısmında bulunan bir alana ‘yeni duruşma salonu’ yapılmaya başlandı. Geçen ay bittiği açıklanan salon ilk kez dün basın mensuplarına açıldı. 20 Temmuz’daki Ergenekon’un ikinci davasının ilk duruşmasının da yapılacağı ‘dev salonu’ İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı tanıttı. Çolakkadı, Türkiye’nin en büyük duruşma salonunun ‘daha düzenli ve rahat bir yargılama ortamına ihtiyaç duyulduğu için’ inşa edildiğini söyledi.
Mahkeme salonuna cezaevinin ana giriş kapısının hemen yanında ayrı bir kapıdan giriliyor. Daha önce cezaevi şartları nedeniyle üç dört noktada arama yapılırken, yeni duruşma salonu için tek arama noktası bulunuyor. Duruşma salonuna girişte, sağ tarafta ses ve görüntü kaydı yapan, cep telefonu, şarj cihazı ve kamera gibi aletlerin koyulabilmesi için bir dolap bulunuyor. X - ray cihazından geçilerek girilen alanda, avukatlar ve basın mensupları için birer oda, kafeterya, restoran ve tuvalet bulunuyor. Dışarıdan spor salonu görünümüne sahip mahkeme salonu 1000 metrekareden oluşuyor. 

Dev beyaz perdeler
Salona izleyici, avukatlar ve gazetecilerin girebileceği A ve B olmak üzere iki kapı bulunuyor. Hâkim, savcılar ve sanıklar içinse ayrı kapılar bulunuyor. En arka sıralar izleyici ve basına ait. Orta bölümde ise 126 tutuklu, 54 tutuksuz sanığın oturabileceği bölüm bulunuyor. Sanık bölümünün her iki yanında ise 210 avukatın kullanabileceği masalar yer alıyor. Salonun ön tarafında sağda ve solda tüm salonun rahatlıkla görebileceği 16 metrekarelik dev beyaz perdeler var. Salondaki üç hareketli ve dört sabit kameranın görüntüleri anında bu perdelere yansıtılarak, salondakilerin duruşma boyunca her ayrıntıyı görebilme imkânı sağlanacak.
Salonunu en önünde mahkeme heyeti, onun giriş göre sol yanında ise mahkeme heyetiyle aynı hizada savcıların makamı bulunuyor. 

Mikrofon odaklı kamera
Mahkeme salonuda mahkeme heyeti, savcılar ve avukatların önünde toplam 113 mikrofon bulunuyor. Mahkeme başkanının yöneteceği bu mikrofonlar sayesinde herkesin sesi duyulabilecek. Mahkeme başkanının söz verdiği kişinin mikrofonu açılacak ve aynı zamanda da otomatik olarak hareketli kameralar o mikrofonun olduğu yeri görüntüleyecek. Sanıklar ise kendilerine görevliler tarafından getirilen mikrofonla konuşacak. Mahkeme boyunca ses ve görüntü kaydı yapılacak. Mahkeme heyetinin hemen önünde oturan iki teknik personel tüm kayıtları tutacak. Mahkemenin tutanakları ise, duruşma salonunun dışındaki bir odadan katipler tarafından yazılacak.
Yeni mahkeme salonuyla ilgili en dikkat çekici detaylardan biri de ‘gizli tanık’ odası. Mahkeme salonunu hemen arkasındaki odaların biri gizli tanıklar için ayrılmış. Mahkeme salonuna başka bir kapıdan girecek gizli tanıklar duruşma sırasında bu odaya alınacak ve buradan hâkim huzurunda ifadelerini verecek. Gizli tanıkların görüntüleri salondaki ekranlardan bozulmuş olarak verilecek, sesleri ise yine bozulmuş olarak tüm salondan duyulabilecek. Savcı ve avukatlar dilediği gibi gizli tanığa sorularını yöneltebilecek. Başsavcıvekili Çolakkadı, gizli tanık odasının ‘gizli’ olması gerektiği gerekçesiyle basına gösterilemeyeceğini söyledi. Çolakkadı, yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun öngördüğü şekilde gizli tanıkların dinleneceğini söyledi. 

Soğutma ve ısıtma sistemi
Mahkeme salonu ile cezaevlerinin bulunduğu bölüm arasında tel örgüler bulunuyor. Salonun girişinde jandarma görev yapacak, cezaevinden bağımsız olarak mahkeme salonunun güvenliği sağlanacak. Salonda soğutma ve ısıtma için tavanda sistemler bulunuyor.
Basın mensuplarının salonu gezdiği sırada soğutma sistemi çalışmıyordu ancak yetkililer duruşmalar başlayınca sistemlerin faal olacağını belirtti. Çolakkadı, duruşma salonunun aslında birkaç yıl önce spor salonu olarak planlandığını, ihtiyaç olduğu için duruşma salonu yapıldığını belirtti.
Daha sonra ihtiyaç halinde başka davalar için de bu salonunu kullanılacağını kaydeden Çolakkadı, istenirse tekrar spor salonu haline dönüştürülebileceğini belirtti. 

‘3. iddianame bir aya kadar tamamlanır’
İstanbul Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, duruşma salonunu gezdirirken, basın mensuplarının Ergenekon’un 3. iddianamesiyle ilgili sorularına  muhatap kaldı. Savcıların iddianame üzerinde çalıştığını belirten Çolakkadı, şu bilgileri verdi:
“İddianame bittiği zaman basın açıklamasıyla duyurulacak. Birinci ve ikinci iddianame bittiğinde basına açıklama yapıldı. Üçüncü iddianame bitince de basına bilgi verilecek. İddianameyle ilgili beş savcı çalışıyor. İddianameler başsavcılığa UYAP üzerinden gönderiliyor. Eksik varsa tamamlanıyor. En son mahkemeye sunuluyor. Bu prosedürler tamamlandığında üçüncü iddianameyle ilgili açıklama yapacağız.”
İddianameyle ilgili gelişmeleri başından beri izlediğini belirten Çolakkadı, ancak bir bütün olarak incelemediğini ifade etti.
 Çolakkadı, iddianamenin yazımının tamamlanıp henüz başsavcılık makamına sunulmadığını bildirdi. Çolakkadı, üçüncü iddianamenin tamamlanmasının da bir aydan fazla sürmeyeceğini söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR