Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Caretta caretta'ya resmi uğurlama

İztuzu'ndaki Deniz Kaplumbağası Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edilen caretta caretta Nazlı, Çevre Bakanı Eroğlu tarafından 'tören'le denize uğurlandı

14 Haziran 2009

MUÐLA  -  ‘Nazlı’ 20 yıl önce Dalyan İztuzu sahilinde doğdu. Bulunduğunda boynuna balıkçıların misinası dolanmıştı ve yaralıydı. Caretta caretta Nazlı, önceki gece Çevre Bakanı Veysel Eroğlu tarafından denize bırakıldı.
Çevre Bakanı Eroğlu iki günlük Muğla gezisi kapsamında Dalyan beldesindeki Ekincik koyuna geldi. Bakan ve beraberindekileri yöredeki ünlü çamur banyolarını temsilen vücutları çamurla kaplı gençler, çiçeklerle karşıladı.
Bakan ardından Dalyan İztuzu Sahili’ne giderek ‘Deniz Kaplumbağası Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Merkezdeki üç caretta carettadan Nazlı, 20 günlük tedavinin ardından denize bırakıldı. Başta sahilden ayrılmak istemeyen ve Eroğlu’nun “Hadi kızım git” ricasına da aldırmayan Nazlı, daha sonra Eroğlu ile görevlilerin uğraşıyla denize döndü. Tedavi süresinin dolmasını bekleyen Efe ve June ise sıranın kendisine gelmesini bekliyor.
Deniz kaplumbağalarının sekiz türü var. İçlerinden beşi Akdeniz’de yaşıyor. Dalyan İztuzu, caretta caretta (iribaş kaplumbağa) ve chelonia mydas’ların (yeşil kaplumbağa) yumurtladığı sahillerden.  Yumurtadan çıkan 1000 yavrudan yalnız üçü yaşama şansı buluyor. O üç yavrudan yaşayabilenleri de 20-30 yıl boyunca denizlerde dolaştıktan sonra, erginliğe eriştiğinde yumurtlamak için mutlaka doğduğu sahile geri dönüyor.
İztuzu’nda caretta carettaları korumak için adeta seferlik ilan edilmiş. Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yakup Kaska önderliğinde faaliyetlerini sürdüren rehabilitasyon merkezinde, sekiz havuzda yaralı ve hasta deniz kaplumbağaları tedavi ediliyor.  

Yumurtaya isim taktı
Caretta caretta’ların İztuzu Sahili’ndeki yumurtlama sezonu da devam ediyor. Carettalardan biri, dün Bakan Eroğlu’nun gözleri önünde yumurta bıraktı. Yumurtalardan birini eline alan Eroğlu, yumurtadan çıkacak yavruya kendi kızının adını taktı: Ayşenur.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR