Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bile bile ladesin faturası çocuklara

Yerel seçim öncesi inşaat kamyonlarının vızır vızır girip çıktığı Altınşehir'de olaylı yıkımın ardından dün öfke ve gaz bombasıyla zehirlenmiş çocuklar vardı

16 Mayıs 2009

İSTANBUL - Yollarda yakılmış lastikler, taşlar, devrilmiş çöp konteynerları... Olaylı kaçak bina yıkımın ardından Altınşehir’de dün de Filisin  manzaraları sürdü. Esnaf, önceki gün kapattığı kepenkleri dün açtı ancak neredeyse hepsi yıkık dökük yerleri toparlamak için uğraşıyordu.
Kameraların önünde polis tarafından tekmelenerek dövülen esnaf Hüseyin Pekdemir savcılığa şikâyette bulundu. Üçüncü kattaki evine düşen gaz bombası nedeniyle hastanelik olan sekiz aylık Viyan bebeğin babası Eşref Özcan da valilik ve polisden şikâyetçi olacağını söyledi. 
Altınşehir’de 29 Mart yerel seçiminden önce hızla boy veren kaçak bina ve katların yıkımı için önceki gün sert bir operasyon düzenlendi. Direnenler taş ve sopayla polise saldırırken polis yoğun gaz bombasıyla karşılık verdi. Gaz bombaları okula ve evlerin içine de isabet etti. Önce vali, ardından Bahçeşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü okula gaz bombası atanın polis değil, yerde bulduğu gaz bombasını o yöne atan göstericiler olduğunu söyledi. Emniyet’ten üst düzey bir yetkili olayları bu bölgedeki PKK gençlik yapılanmasının tırmandırdığını savundu.
Kesin olan tek şey, havalarda uçuşan gaz bombaları nedeniyle 60’ı aşkın çocuk ve bir bebek hastanelik oldu. 6-D’den Aysel Büyüksamancı ve 6-A’dan Sinan Hergün hâlâ şaşkındı: “Camdan gaz bombası geldi. Öğretmenin masasına düştü. Masanın üzeri hâlâ simsiyah.” “Kimin attığını bilmiyoruz. Ancak biz fenalaştık. Hastaneye götürdüler. Serum yaptılar. Bize pazartesine kadar tatil verdiler.”
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta “Gaz bombası, küçük çocuk ve bebekleri daha fazla etkiler. Grip, astım, bronşit olan çocuklarda ciddi sorun yaratabilir. Kalıcı olmaz, ölümcül değildir ama alerjik hastalıklar varsa, geçici solunum yetersizliğine yol açar” diye konuştu.
Sekiz aylık Viyan bebeğin annesi  Canan Özcan çok korkmuş: “Yatak odasında eltimle oturuyordum. Birden bire cam kırıldı içeriye gaz geldi. Her taraf duman oldu. Bebeğim ağladı ve kustu. Ambulans geldi. Hastanede dört saat boyunca kaldık. Perdelerim ve eşimin pantolunu yandı.”
Hancı ekmek fırının sahibine göre göstericilerin aslında evleri yıkılan kişiler yoktu. Bir çok esnaf ise “Göstericiler mahalleliydi. İnşaat halinde evleri vardı” dedi. 
Kameraların önünde meydan dayağı yiyen Hüseyin Pekdemir öfkeli: “13 yıldır Bayramtepe’de yaşıyorum. Tekstille uğraşıyorum. Polisle konuşmak istiyordum sadece. Polise ‘Ben göstericileri sakinleştirdim, müdahale etmeyin’ diyecektim. Ama su sıktılar,  bir çevik kuvvet memuru bana önce tokat attı sonra da tekmeledi.” Taksici Fehim Kaplan da ‘arada kalanlardan’: “Göstericilerin yanına gittim bacağıma boya mermisi geldi. Polislerin yanına gittim bu kez göstericilerin attığı taş kafama geldi, dikiş atıldı.” 

5 bin kaçak ev, iki yıkım

Üçkardeşler marketin sahibi Erol Gül’ün ‘kayıp bilançosu’ ağır: “Seçimlerden önce 5 bin kaçak ev yapıldı. İkisi yıkıldı. 35 yıldır buradayız. Her yıl imar izni verileceğine dair dedikodular çıkıyor. Ama izin alamadık. Mart başında inşaata başladık. 150 bin lira zararım var. Üç katlı evimi yıktılar.” Bu da Emniyet’in bilançosu: 21 kişi gözaltına alındı. 14’ü serbest bırakıldı. İki belediye otobüsü, bir ambulans, iki hususi araç, TV kamerası, telefon kulübeleri hasar gördü. 19 emniyet personeli yaralandı.
Tüm bu karmaşanın nihayetinde  Altınşehir’de ‘iki’ bina yıkıldı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR