Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Tanıklar: Ogün Samast bir piyon

Dink cinayeti davasının duruşmasında ifade veren beş mahkûm tanık aynı ifadeyi verdi: Kendisini 'ölen bir emniyet müdürünün oğlu olarak tanıtan biriyle aynı koğuşta kaldık. Bize Ogün Samast'ın piyon, katilin ise bir başkası olduğunu anlattı

21 Nisan 2009

İSTANBUL - AGOS Gazetesi Genel Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın dünkü duruşmasına Ermeni asıllı Paris Barosu avukatlarının gözlemci olarak gelmesi tartışma yarattı. Ogün Samast’ın avukatı Levent Yıldırım avukatların Ermeni olduğunu, davanın siyasi yöne çekilmeye çalışıldığını iddia etti. İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın’ın da duruşma öncesi Paris Baro Başkanı’na mektup yazarak  “... gözlemci olarak gelecek avukatların önemli bir bölümünün aynı etnik kökene ve bu etnik kökene dayalı bir derneğe mensup olması, ırk ayrımcılığı yasağına aykırı olduğu gibi, davayı izlemenin, hukuki bir gözlem olmaktan ziyade siyasi bir nitelik taşıdığı anlamına da gelebilecektir...” şeklinde mektup yazdığı öğrenildi. Duruşma çıkışında Dink ailesinin avukatları İstanbul Barosu’nun ırkçı ve şoven tavrını kınadıklarını açıkladı.

Hayal ve Tuncel getirilmedi
14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın dokuzuncu duruşmasına tutuklu sanıklar Ogün Samast, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender ile tutuksuz sanık Mustafa Öztürk katıldı. ‘Azmettirici’ olmakla suçlanan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal, bir önceki celse yumruklaştıkları için mahkeme kararıyla bu duruşmaya getirilmedi. Dink ailesiyle birlikte duruşmayı Paris Barosu’ndan beş avukat ve milletvekili Ufak Uras da izledi. Duruşmada Ogün Samast’ın bıyıklı ve kilolu hali dikkat çekti.

Bıyık bırakmışsın..
Mahkeme Başkanı Erkan Canak, sanık Ogün Samast’a seslenerek “Bıyık da bırakmışsın” dedi. Samast “Hastaneye gidecektim, buraya geldim” sözüne müdahil avukatlarından Arzu Becerik’in  “Hastaya benzemiyor” diye tepki gösterdi. Samast, “Bana laf sokmayın, çok fena sokarım” diye bağırdı. Başkan gerginlik üzerine uyardı.

Tanıklardan ortak iddia
Silivri Cezaevi’nde başka suçlardan tutuklu olan ve mahkemeye gönderdikleri dilekçede ‘Hrant Dink suikasti ile ilgili önemli bilgi vermek istiyoruz’ diyen Volkan Eryol, Şinasi Şentürk, Veli Halis Çelik, Orçun Cürek ve Adil Orhan tanık olarak dinlendi. Tanıklar, beraber kaldıkları koğuşa Ertuğrul Balcı isimli bir kişinin geldiğini ve kendisini eski emniyet müdürlerinden Şükrü Balcı’nın oğlu olarak tanıttığını anlattı. Tanıklar benzer cümlelerle iddiayı şöyle dile getirdi: “Bir ay aynı koğuşta kaldık. Bize cinayetten Celalettin Cerrah’ın haberdar olduğunu, çünkü hemşehrileri olduğunu söyledi. Olayın ayrıntılarını bildiğini söyledi. Biz dilekçeyi verdikten sonra, Ertuğrul’u bizim koğuştan aldılar sonra da bizi dağıttılar. Başbakan’ın danışmanı olduğunu söylüyordu. Okumuş biriydi. Olayı ikinci bir kişinin yaptığını, Ogün Samast’ın piyon olarak kullanıldığını, dava ismi geçen şahısların cinayetle ilgisi olmadığını bize söyledi. Bu sözlere itibar edilmez ama üst düzey insanlarla da mektuplaşmaları vardı.” 

Samast soruları yanıtlamıyor
Duruşmada Samast, Dink ailesinin avukatlarının sorularına “Cevap vermek istemiyorum. Soruların hiçbirini cevaplamayacağım” diye itiraz etti. Samast, cinayetin işlendiği yere tek başına mı gidip gitmediği sorulunca sinirlenip, “Açık açık sorun. Yanımda biri olduğunu ispatlayın, getirin, ben cezaevinde kendimi asacağım” diye tepki gösterdi. Samast bir soru üzerine Yasin Hayal’in avukatının ailesinin yaşadığı eve gittiğini söyledi.

Ermeni asıllı avukatlar
Duruşmayı Paris Barosu ve Ermeni Asıllı Fransız Avukatlar Birliği (AFAJA) üyesi beş avukatın izlemesine sanık avukatları tepki gösterdi. Samast’ın avukatı Levent Yıldırım avukatların Ermeni olduğunu, davanın siyasi yöne çekilmeye çalışıldığını iddia etti. Duruşma arasında açıklama yapan Paris Barosu Ceza Hukuku Komisyonu Sekreteri Vincent Niore, İstanbul Barosu’nun da imzaladığı ‘Dünya Avukatları Anlaşması’ çerçevesinde Dink ailesi ve avukatlarıyla dayanışma için görevlendirildiklerini söyledi. Bu arada İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın’ın duruşma öncesinde Paris Baro Başkanı’na mektup gönderdiği ve “... gözlemci olarak gelecek avukatların önemli bir bölümünün aynı etnik kökene ve bu etnik kökene dayalı bir derneğe mensup olması, ırk ayrımcılığı yasağına aykırı olduğu gibi, davayı izlemenin, hukuki bir gözlem olmaktan ziyade siyasi bir nitelik taşıdığı anlamına da gelebilecektir. Nihayet bu özellikteki bir katılma hukuki planda kalması gereken davayı siyasi bir zemine çekerek yargısal sürece de zarar verebilecektir” dediği belirtildi. Duruşma çıkışında Dink ailesinin avukatları İstanbul Barosu’nun ırkçı ve şoven tavrını kınadıklarını açıkladı.
Duruşmada savcı  Ahmet İskender ve Ersin Yolcu’nun tahliyesini istedi. Mahkeme tahliye taleplerini reddetti. Tanıkların ifadelerindeki Ertuğrul Balcı’nın tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Duruşma 6 Temmuz’a ertelendi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR