Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Dünya camideki 'ABD Başkanı Hüseyin'i izledi

Obama dün Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nde 'Hüseyin' yazılı levhaların altında gezdi. Başkan, camide hayatının en önemli anlarından birini yaşadığını söyledi

08 Nisan 2009

İSTANBUL - ABD’deki başkanlık seçimi öncesinde ismindeki ‘Hüseyin’ ile ailesindeki Müslümanlar tartışma konusu olan Barack Obama, dün dünyaya Sultanahmet Camii’nde ve Ayasofya’da Arapça ‘Hüseyin’ yazılı levhaların altında yansıdı. ABD Başkanı, ayakkabılarını çıkarıp girdiği camiden çıkışında imama ‘hayatının en önemli anlarından birini yaşadığını’ söyledi. Obama ‘muhteşem bulduğu’ Ayasofya Müzesi’nde de karşısına çıkan bir kediyi sevdi.
İlk yurtdışı gezisini Türkiye’ye yaparak dünyaya ‘mesaj veren’ ABD Başkanı Obama’nın Ankara’dan sonraki durağı İstanbul oldu.  Obama önceki akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe Sarayı’nda onuruna verdiği resepsiyona  katıldı. 

Erdoğan Obama’yı otelden aldı
Geceyi Conrad Oteli’nde geçiren Obama dün sabah ABD Konsolosluğu çalışanları ve aileleriyle kahvaltıda bir araya geldi. ABD Başkanı ardından da dini temsilcilerle görüştü. Otele giriş yapanlar didik didik aranırken bazı turistlerin bavullarıyla birlikte kapı önünde bekletildi. Saat 10.35 sıralarında Erdoğan, Başkan Obama’nın kaldığı Beşiktaş’taki Conrad Otel’e gitti. İki lider 10 dakika sonra otelden birlikte ayrıldı. Erdoğan, Barack Obama’nın makam aracına bindi ve birlikte Sultanahmet’e hareket ettiler. Obama ve Erdoğan’ın bulunduğu konvoy, Beşiktaş, Kabataş, Tophane’yi takiben Galata Köprüsü’nü geçerek, Gülhane Parkı’nın içinden Sultanahmet Meydanı’na ulaştı. Konvoyun geçişi sırasında vatandaşlar cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle Obama’yı görüntülemeye çalıştı. Konvoyun geçişi sırasında tramvay seferi kısa süreliğine durduruldu.
Sultanahmet’te Obama’nın ilk durağı Ayasofya Müzesi oldu. Müze Başkanı Haluk Dursun, Obama’ya Ayasofya’nın tarihi, kubbe mimarisi, daha sonra Mimar Sinan tarafından yapılan güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Obama restorasyon iskelesinin kaldırılmasıyla ortaya çıkan müezzin mahfili ve minberin bulunduğu yeri de gezdi. Müzede minberin olduğu bölümü dikkatle inceleyen Obama, basın mensuplarının, ‘Müzeyi nasıl bulduğu’ yönündeki sorusu üzerine, “Muhteşem” cevabını verdi. Obama, bu sırada müzede bir sütunun kenarında oturan kediyi okşadı. Ardından Başbakan Erdoğan da kediyi sevdi. Yaklaşık 15 dakikalık gezi sırasında Obama’ya Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da eşlik etti.

Kubbedeki sekiz isim
Obama Ayasofya Müzesi’nin ardından 11.32 saatlerinde Sultanahmet Camii’ne geçti. Obama, müze ve cami arasındaki At Meydanı’nı yürüyerek geçti. Camiye ayakkabılarını çıkararak giren Obama’ya, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve cami imamı Emrullah Hatipoğlu bilgi verdi.
Cami kubbesinde hatla yazılan sekiz ismin yer aldığını anlatan Çağrıcı, bu isimlerin, ‘Allah, Muhammed, dört halife Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali ile peygamberin torunları Hasan ve Hüseyin’ olduğunu bildirdi. Obama bu sırada Başbakan Erdoğan’ın camideki hat üzerinde peygamberin torununun adı olan ‘Hüseyin’ yazılı levhaları göstererek ‘Barack Hüseyin Obama’ sözüne tebessüm etti. Obama, saat 11.46’da camiden ayrıldı. İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı Obama’nın camiden çok etkilendiğini belirterek, “Çıkışta bana söylediği bir cümle,  ‘Manevi olarak  son derece etkilendim, hayatımın en önemli anlarından biri... ’ oldu” diye  konuştu. Çağrıcı Obama ’nın caminin hünkâr mahfiliyle özellikle ilgilendiğini söyledi. 

Restoranlara müşteri giremedi
Obama’nın Sultanahmet’i ziyareti sırasında yine bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. Müze ve caminin bulunduğu alan bariyerlerle çevrilerek vatandaşların girişine izin verilmedi. Ayrıca, ziyaret sırasında tramvay seferleri de durduruldu. Tramvay yolu üzerindeki restoranlar güvenlik gerekçesiyle müşteri kabul etmedi. 

Air Force One’a güle güle
Obama, Sultanahmet gezisinin ardından üniversiteli gençlerle bir araya geldi, saat 14.20’de de Türkiye’den ayrıldı.  Atatürk Havalimanı’na uzun bir araç konvoyu eşliğinde ulaşan Obama, konvoydaki iki limuzinden arkada bulunandan indi. Obama, kendisini uğurlamaya gelenlerle tokalaştıktan sonra, ‘Air Force One’ uçağının merdivenlerinden tek başına çıktı ve uçağın kapısından el salladı. Atatürk Havalimanı, Başkanlık uçağı ‘Air Force One’ havalanmadan önce  ve havalandıktan sonra 15’er dakika boyunca uçuş trafiğine kapatıldı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR