Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İkinci iddianamede '12 yönetici'

Ergenekon'un ikinci iddianamesi tamamlandı. 1909 sayfalık iddianamede 21'i tutuklu 56 sanık suçlanıyor. Tolon ve Eruygur'un aralarında olduğu 12 kişi için suçlama: Örgüt yöneticiliği

11 Mart 2009

İSTANBUL - Ergenekon soruşturması kapsamında açılan dava sürerken, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nda devam eden soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianame de tamamlandı. 1909 sayfa olan iddianamede 21’u tutuklu 56 sanık yer alıyor. İddianamede emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un da aralarında olduğu 12 sanık ‘örgüt yöneticisi olmak’la suçlanıyor. Açıklamaya göre 77 zanlı hakkındaki soruşturma ise devam ediyor, bu da üçüncü bir iddianame daha hazırlanacağı anlamına geliyor.

1 yıl 9 ay önce başladı
Ümraniye’de 2007 yılı haziran ayında bir gecekondunun çatı katında 27 adet el bombası ve patlayıcılar bulunmasıyla başlayan ‘Ergenekon’ soruşturmasında ilk iddianame geçen temmuz ayında tamamlandı ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İlk iddianamede  2 bin 455 sayfaydı ve 48’i tutuklu, toplam 86 sanık yer aldı. Bu sanıklara ‘Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı isyana tahrik’ gibi 11 ayrı suçlama yöneltildi. İddianameyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaparken 1 Temmuz 2008’de yapılan ve ‘yedinci dalga’ olarak anılan emekli generallerin gözaltına alındığı operasyonla ilgili ikinci iddianame hazırlanacağını belirtmişti.
Beklenen ikinci iddianame de dün tamamlandı. Soruşturma savcılarınca hazırlanan iddianame dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da iddianameyle ilgili temel bilgileri kapsayan bir yazılı açıklama yaptı. Başsavcılığın açıklamasında 10 Temmuz 2008 tarihinde açılan birinci kamu davasından sonra devam ettirilen soruşturmanın sonuçlandırıldığı belirtildi ve “8 Mart’ta 2009/511 soruşturma sayılı iddianameyle ikinci kamu davası açılmıştı. 1909 sayfadan oluşan bu iddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli mevcut” denildi.

İddianamenin beş bölümü
Açıklamaya göre iddianame beş bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özeti yapıldı. İkinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütü anlatıldı. Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar genel olarak ve topluca anlatılırken, dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkileri yer aldı. Beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumları işlendi.

Onlarca suçlama yer aldı
Açıklamaya göre iddianamede  toplam 12 şüpheli ‘örgüt yöneticisi olmak’la suçlanıyor. İddianamede 56 şüpheli hakkındaki suçlamalar şöyle sıralandı: “Örgüt yöneticisi olmak, cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, resmi evrakta sahtecilik, askeri itaatsizliğe teşvik, patlayıcı madde bulundurmak, yasaklanan bilgileri temin etmek, uyuşturucu madde bulundurmak, 6136 Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet, örgüt üyeliği, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek.”

Hangi dalgalar var
Savcılık kaynaklarına göre ikinci iddianame 1 Temmuz 2008 ile 7 Ocak 2009 arasında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan zanlıları kapsıyor. Bu operasyonla alınan önemli isimler şunlardı: ‘Emekli orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, eski Jandarma İstihbarat Başkanı Levent Ersöz, adı Susurluk döneminde de gündeme gelen Osman Gürbüz,  JİTEM’in kurucularından emekli albay Arif Doğan, beş muvazzaf teğmen, bir askeri öğrenci, ‘Sisi’ lakaplı Seyhan Soylu, oyuncu Nurseli İdiz, gazeteci Tuncay Özkan, eski Esenyurt Belde Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürü Adil Serdar Saçan.”
İddianamenin içeriğine yönelik bilgi verilmedi. Ancak bu iddianamede yer alan zanlılara sorgularında yöneltilen iddialar bu konuda fikir veriyor. Şüpheli Osman Gürbüz’e Gazi olayları ve Necip Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili sorular yöneltilmişti. Tolon ve Eruygur’aysa Cumhuriyet mitingleri, Ankara’da yapılan toplantılar sorulmuştu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR