Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Perinçek'in savunmasına rötar

Ergenekon duruşmalarında sıra Doğu Perinçek'in savunmasına geldiği için çeşitli illerden yüzlerce İşçi Partili Silivri'ye akın etti. Ancak mahkeme, Şebnem Korur Fincancı'nın avukatlarının 'reddi hâkim' talebi nedeniyle perşembeye ertelendi

20 Ocak 2009

İSTANBUL - ‘Ergenekon’ davasının dünkü 39’uncu duruşmasında savunma sırası İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’teydi. Ancak mahkeme heyeti, müdahil Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın avukatlarının ‘mahkeme heyetinin reddi’ yönünde talebi olduğunu belirterek, bu konuda karar verilmesi amacıyla duruşmanın perşembe gününe bırakıldığını söyledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde görülen 44’ü tutuklu 86 sanıklı ‘Ergenekon’ davasına, verilen 10 günlük aranın ardından dün devam edildi. Duruşmaya 40 sanık ile Güler Kömürcü Öztürk’ün de aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
Savunma sırası Perinçek’te olduğu için duruşmada izleyici ve avukat sayısı her zamankinden fazlaydı. Çeşitli illerden otobüslerle gelip, Perinçek’in savunmasını dinlemek isteyenler salona girdi. Ancak Heyet Başkanı Köksal Şengün söz alarak, müdahil Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın avukatları Ali Koç ve Özkan Yücel’in gönderdikleri dilekçede, mahkemenin re’sen davadan çekilmesi, bu olmaması durumunda reddi hâkim talebinde bulunduklarını söyledi. Bu taleplerin incelenmesinden sonra heyetin aldığı kararı açıklayan Başkan Şengün, mahkemenin re’sen davadan çekilmesi için herhangi bir husus olmadığından, bu talebin reddine karar verdiklerini belirtti. Başkan Şengün, heyetin reddi konusundaki talebin ise dilekçenin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin diğer heyetine gönderilerek, incelenmesini kararlaştırdı. Başkan Şengün, bu gerekçeyle duruşmayı 22 Ocak Perşembe gününe erteledi.
Perinçek’in savunmasına destek olmak için Muğla, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ gibi birçok İşçi Partisi üyeleri yaklaşık 20 otobüsle Silivri Cezaevi’ne geldi. Duruşmanın ertelenmesini İP’liler ellerindeki Türk bayrakları ve sloganlarla protesto ederken, avukat Hasan Basri Özbey, “Tarihi bir duruşma yaşanacaktı. Haham Tuncay Güney’in iddialarıyla hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iftiranameye Doğu Perinçek gereken cevabı verecekti, son noktayı koyacaktı. Yargılama daha önce de sudan bir sebeple ertelenmişti” dedi.
Özbey, Fincancı’nın avukatlarının yüzlerce soruyla mahkemeyi kilitlediklerini ve Perinçek’in avukatlarından Ceyhan Mumcu’nun talebi üzerine Fincancı’nın avukatlarına soru sormaları konusunda sınırlama getirildiğini hatırlattı. Özbey, “Mahkeme, hukuka uygun olmayan bir kararla, davanın uzaması için kötü niyetli bu çabaya seyirci kaldı” dedi.
Avukat Ceyhan Mumcu da davaya Ankara’dan gelip gittiğini ve bunun hayli masraflı olduğunu belirterek, “Bir kamu görevlisi beş avukatı nasıl finanse ediyor? Türkiye Cumhuriyeti, Şebnem Korur Fincancı gibilerle kendi bacağına, gövdesine silah sıkmaktadır” görüşünü savundu. 

Güney için Kanada’yla resmi temas
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise dün, Tuncay Güney’in ifadesinin alınması için Kanada’yla resmi temasa geçildiğini açıkladı. Bakan Şahin, Habertürk’te katıldığı programda, “Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı Bakanlığımıza bir yazı yazarak, bu kişiyle ilgili Kanada hükümetinden adli yardım talebinde bulunmamızı istedi. Biz de Dışişleri Bakanlığımızla temasa geçtik. Dışişleri, ifadesinin alınması konusunda gereğini yapacaktır” dedi.
Şahin, Savcı Zekeriya Öz’ün terfisinin ‘şimdilik’ durdurulduğunu belirtirken, medyada yer alan ‘Ergenekon’a yeni savcılar atanıyor’ haberlerini ise yalanladı. “Burada beş savcı görev yapıyor ve Öz’ün bu soruşturmaya katkısı sadece yüzde 20 oranındadır” diyen Bakan Şahin, Öz’ün dosyasında hiçbir sorunu bulunmayan, notu 90’ın üzerinde olan bir savcı olduğunu, ancak hakındaki iddialar üzerine terfi işleminin durdurulduğunu anlattı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR