Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Ergenekon' ile bir ay geçti

20 Kasım 2008

İSTANBUL - Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen el bombalarının üzerinden tam 18 ay, Ergenekon davasının başlamasının üzerinden bir ay geçti. Silivri Cezaevi’nde 20 Ekim’de başlayan ve ilk günlerde tüm gün canlı yayınlarla izlenen davada şimdiye kadar 15 duruşma yapıldı. Her duruşma yaklaşık yedi saat sürdü. İddianamenin okunması 77 saat sürdü.
Mahkeme başkanı Köksal Şengün’ünse pek çok diyaloğu basına yansıdı.  Şengün, daha duruşmanın başında “Hakimlerin telefonlarının dinlenmediğini kim garanti edebilir” sözüyle salonda alkış kopardı. Bir avukatın “Yüzyılın hâkimi olabilirsiniz” sözüne “Merak etmeyin, bir şey olursak hep birlikte olacağız” diyen Şengün, sürekli söz almadan konuşan Hüseyin Görüm’e, “Beş kuruşa konuşur bir liraya susmazsın” diyerek de gülüşmelere neden oldu.
2 bin 455 sayfalık iddinamenin okunması sırasında salonda sıkılanlar ilginç görüntüler oluşturdu. Bazı avukatlar, önlerindeki bilgisayarlardan fal baktı.
Veli Küçük, kimlik tespiti dışında konuşmadı. İlk duruşmada yaşanan izdiham sırasında ‘görevli’ gibi davranıp, düzen sağlamaya çalışan Ali Yasak, duruşma da bu tavrını sürdürüyor. Duruşmanın en hareketli sanığı Hüseyin Görüm. Sık sık hâkimin uyarısına maruz kalan Görüm, salondan atılan tek kişi. En çok talepte bulunan sanık olan Kemal Kerinçsiz’in cezaevinde tuttuğu uzun notları ertesi gün bilgisayara avukat eşi Gönül Kerinçsiz geçiriyor. Öğle aralarında tutuksuz sanıklar, avukatlar ve gazeteciler  yemekhanede birlikte yemek yiyor.

Küçük için yayın yasağı
Bu arada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklanan sanık Veli Küçük ve arkadaşlarıyla ilgili yayın yasağı kararı aldı. Mahkeme kararında, Küçük ve arkadaşlarıyla ilgili ses  kayıtlarının, savunmalarını yapmaları için sanıkların kendilerine verildiği ve bu kayıtlar hakkında yayın yasağı konulmasına karar verildiği kaydedildi.

Sayılarla tarihi dava

Silivri Cezaevi’ndeki tarihi duruşma 20 Ekim 2008’de başladı. Aradan geçen bir ay içinde 15 duruşma yapıldı. Hafta sonları ve açık görüşün olduğu ‘çarşamba’ günleri duruşma yok. İlk 11 duruşmada 77 saat boyunca 2 bin 455 sayfalık iddianame okundu. Duruşmalar Sabah 9.30’da başlıyor ve akşam 17.30’da bitiyor. Bir saatlik öğle arası dışında duruşmalar bir gün boyunca duruşma yaklaşık yedi saat sürüyor. Önce 46 tutuklu sanık salona alınıyor, sonra tutuksuzlar. Duruşmayı düzenli olarak 15-20 gazeteci, 20-30 sanık yakını ve 20’yi aşkın avukat takip ediyor. 40 tutuksuz sanığın da sayısı 10’u geçmiyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR