Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ergenekon'da sorgu süreci başladı

12 Kasım 2008

İSTANBUL - Ergenekon davasında 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunmasının bitmesinin ardından dün sanıkların sorgulanmasına başlandı. 17 aydır tutuklu olan ve 15 gündür iddianameyi ‘dinleyen’ Ergenekon sanığı Oktay Yıldırım sanık kürsüsüne çıktı. 
Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi’nde 20 Ekim’de başlayan Ergenekon Davası’nda dün sanıkların suçlamalarla ilgili sorgulanmasına geçildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan dünkü duruşmada  tutuklu olan sanıklardan Oktay Yıldırım’ın sorgusuna başlandı. 

‘El bombalarını görmedim’
Mahkeme heyeti önünde hazırlanan kürsüye gelerek savunmasını yapan astsubay emeklisi Yıldırım, iddiaların ‘mesnetsiz ve siyasi amaçlı’ olduğunu iddia etti.  Şemdinli’de askerken yaralandığını anlatan Yıldırım, “Şemdinli’den sedyeyle getirildim. Eşyalarım sonradan kamyonla getirildi. O eşyalar çok sıkı aramalardan geçiriliyor. Bombaları getirmem mümkün değil” diye konuştu.
Emniyete getirildiğinde el bombalarından sorumlu tutulduğunu anlatan Yıldırım şöyle konuştu:  “Ne daha önce ne Emniyet Müdürlüğü’nde ne avukatım ne ben o bombaları gördük. O bombaları imha kararı veren mahkeme de o bombaları görmedi. El bombaları hiçbir depo boşluğunda patlamaz. Neden imha edildi?” diye sordu.
Bombaların ele geçirildiği Ümraniye’deki gecekonduda oturan Ali Yiğit’i ‘göz aşinalığı’yla tanıdığını öne süren Yıldırım, Yiğit’i cezaevinde ifadesini değiştirmesi konusunda tehdit ettiği iddiasını da yalanladı.
Yıldırım Danıştay baskınıyla ilgili de “Saldırı benim savunduğum değerlere benim yaşam tarzıma aykırıdır. Bu insanlarla birlikte hareket etmem mümkün değildir” dedi. Danıştay saldırısında ölen Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in oğulları Gökhan ve Serkan Özbilgin’in de duruşmayı dış salonda izledi.
Yıldırım’ın yazılı savunmasında şu satırlar dikkat çekti: “Gözaltında gerek yapılan mülakatlarda ve gerekse nezarethane sürecinde bana sorulan bazı sorular son derece anlamlıdır. Bunlar; ‘Bu emekli paşalar neden çok konuşuyor?’, ‘Genelkurmay neden seçilmişleri rahat bırakmıyor?’ gibi sorulardı.”

Yiğit: Gerçekleri söyleyeceğim
Yıldırım’ın ‘Göz aşinalığım var’ dediği tutuksuz sanık Ali Yiğit’se tutuklu olduğu dönemde Yıldırım ve diğer sanıkların baskısıyla onların istediği şekilde ifade verdiğini söyleyerek, “Sıra bana geldiğinde gerçekleri anlatacağım” dedi. Yiğit, Yıldırım’ı tanıdığını, ona ait çok sayıda arabayı kullandığını söyledi.
Yıldırımın’ın dört saat süren savunmasının ardından, diğer sanık avukatları ve savcıların?soruları?başladı.?Kemal Alemdaroğlu’nun avukatı Metin Çetinbaş, Yıldırım’a bir insan öldürmek için el bombasına ihtiyacı olup olmadığını sordu. Yıldırım’sa, “İnsan öldürmek için binlerce yöntem var. El bombası bu işin en acemi şekli” dedi. Yıldırım, Muzaffer Tekin’in avukatı Engin Kadıgil’in bir sorusuna da, “Biraz sabun, biraz alüminyumla inanılmaz şeyler yapılabilir. İnternette bunun binlerce reçetesine ulaşabilirsiniz” dedi.
‘Lobi-Ergenekon’ belgesinin, PKK orijinli bir internet sitesinde 2001’den beri yayımlandığını öne süren Yıldırım, savcının “Şener Eruygur’u nereden tanıyorsunuz” sorusuna “Adının cep telefonunda olması mümkün değil. Tanışmıyorum” dedi. Mahkeme duruşmayakatılmayan tutuksuz sanıklar için yazı yazılması kararıyla yarına ertelendi. 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR