Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Lağvedilen örgütün liderine müebbet

06 Kasım 2008

İSTANBUL/ANKARA -  18 yıl önce lağvedilen ‘16 Haziran Örgütü’nü kurup yönettiği iddiasıyla hakkında müebbet hapis cezası verilen Sarp Kuray’ın cezası, Yargıtay’da onaylandı.  CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Murat Karayalçın’ın ardından SHP’nin başına geçmesi beklenen Kuray, Yargıtay’ın aldığı kararı öğrenince şaşkına döndü. 
Davanın beraatten müebbete uzandığı vurgulayan Kuray, “Bu dava aşağı yukarı 15 yıl sürdü. Ortada bir kişi var ve o adam da tek başına yargılandı. Tek başıma Anayasa’yı değiştirme şansım var mı? Sizin aklınız alıyor mu böyle bir şeyi? Burada hukuk işlemiyor, tamamen siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. İllegalitenin yanlışlığının farkına vardığım için Türkiye’ye döndüm, illegaliteyi bıraktım. Türkiye’ye döndükten sonra bir tek trafik suçu işlemedim. Bir haksızlığa uğradım ama Türkiye’de kalacağım; teslim olmayacağım. Yerim belli, yurdum belli. Gelip beni alsınlar” dedi.
“Türkiye aydınına da kırgınım” diyen Kuray, 1969’da kurulan ‘Devrimci Subaylar Örgütü’nün mimarlarındandı. 12 Mart Muhtırası’nda ordudan atıldı. Cezaevinden 1974’te çıkıp Fransa’ya gitti. 1985 yılında Fransa’daki ‘Partizan Örgütü’nün devamı olarak ‘16 Haziran Hareketi’ni kurdu. 1993 yılında Türkiye’ye döndü. 16 Haziran örgütü için açılan davada ‘teslim olduğu ve itiraflarda bulunduğu’ gerekçesiyle beraat etti. Ancak karar Yargıtay’dan döndü. Kuray, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce yargılanarak örgüt yöneticiliğinden 12 yıl hapse çarptırıldı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı da usül yönünden bozdu. Kuray son olarak ‘1986-1990 arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama ve bombalama gibi eylemlerin talimatını verdiği gerekçesiyle’ ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. İyi halden ceza mübeette indirildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin müebbet hapsi onamasıyla daha önce üç ay hapiste kalan Kuray’ın sekiz yıl hapiste yatması gerekecek. En geç 15 gün içinde cezaevine konulacak. Onamayla Kuray’ın, SHP’deki siyasi hayatı da bitmiş oldu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR