Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Özkan: Genelkurmay'a çağrılıp 'bu kitabı yayımlama' diye uyarıldım

28 Eylül 2008

İSTANBUL - Ergenekon soruşturmasının son dalgasında gözaltına alınan gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlar Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli hâkim Albay Tanju Güvendiren, İşçi Partili avukat Emcet Olcayto ve Özkan’ın doktoru Hüseyin Nazlıkulu, tutuklandı. Tutuklanmaların gerekçesi ‘Ergenekon terör örgütüne üye olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak.’  Özkan ifadesinde darbeye karşı olduğunu söylerken “1993’te yazdığım ‘Bir Gizli Servisin Tarihi’ isimli kitap nedeniyle tehditlere maruz kaldım. Hatta 1993’te Genelkurmay’ın ilgili birimine çağrıldım, kitabı yayımlamamam konusunda uyarıldım” dedi.
Ergenekon’un son dalgasında geçen salı günü gözaltına alınan Özkan, Saçan ve Çapan’ın da aralarında olduğu yedi kişi emniyette saatlerce süren sorgu maratonunun ardından önceki akşam Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık ve mahkeme işlemleri dün sabah 07.00 sıralarında tamamlandı. Tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen Saçan, Çapan, Özkan, Olcayto, Güvendiren ve Nazlıkulu tutuklandı. Zanlılar daha sonra dağıtımın yapılacağı Metris Cezaevi’ne gönderildi. Şüphelilerden doktor Mesut Özcan’sa serbest bırakıldı.  İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde işlemleri süren iki kişi de dün adliyeye sevk edildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan dört kişi daha önce serbest bırakılmıştı.

Özkan’a CHP soruldu
İfadesinde hayatının son 25 yılını gazetecilikle geçirdiğini söyleyen Özkan’a yöneltilen sorulardan biri mali durumu, ticari hayatıydı. Özkan bu sorulara “Ticaret yapma hakkım ve gelir elde etmem, sanki bir suçmuş gibi sorulmuştur” diye cevap verdi. Özkan’a vergi  borçlarıyla ilgili belgeler de gösterildi. CHP’yle yaptığı prodüksüyon anlaşması  da sorulardan biriydi. Özkan ve avukatı söz konusu işlemlerin yasal olduğunu söyledi. Özkan’a çok sayıda telefon kaydına ilişkin de sorular yöneltildi. Mesleği gereği binlerce kişiyle görüştüğünü belirten Özkan, “Ben özgürce düşüncelerini ifade eden biriyim. Bunu demokratik bir hak olarak, yasalara uygun şekilde dile getiriyorum” dedi.
Cumhuriyet mitingleri ve darbe planlarına ilişkin sorularaysa Özkan şu yanıtı verdi: “Benim demokratik düzen içerisinde, mevcut uygulamaları eleştirmem, bir siyasi partiye üye olmaya çalışmam, suç olarak gösterilmektedir. 1993’te yazdığım ‘Bir Gizli Servisin Tarihi’ isimli kitap nedeniyle tehditlere maruz kaldım. Hatta 1993’te Genelkurmay’ın ilgili birimine çağrıldım, kitabı yayınlamamam konusunda uyarıldım. Ben Çağlayan mitingindeki konuşmamda, ‘Ne şeriat, ne darbe. Demokratik Türkiye’ diye bağırmıştım. Ben  4.5 yıl içerisinde 908 konferans, 53 miting, sayısız televizyon programı düzenledim. 12 kitap yazdım. Hepsinde demokrasiyi savundum.”
Çapan’a tutuklu ergenekon sanığı Veli Küçük’ün yönlendirmesiyle Cumhuriyet gazetesinin satın alınması girişimleri soruluncaysa verdiği yanıt şu oldu: “Cumhuriyet gazetesinin ekonomik sıkıntıya girdiği zaman, kardeşimle beraber, gazetenin kurduğu finans şirketine ortak olduk. İddia edilen örgütün bu gazete çevresinde yapılandığı belirtildiğinden, benim de örgütün içerisinde olduğum iddia edilmektedir.” Çapan’ın avukatları da “n Şener Eruygur’un jandarma komutanlığı sırasında, müvekkilim bir jandarma operasyonuyla  tutuklanmıştır” dedi.

Nükleer madde kaçakçılığı
Çapan’a, 2001’de tutuklandığı operasyondaki iddialarla ilgili sorular da yöneltildi. O dönemde Ermenistan üzerinden nükleer madde kaçakçılığı, belediyede usulsüzlük, zimmete para geçirmek ve hayvan kaçakçılığıyla suçlandığını söyleyen Çapan iddiaları reddetti. Çapan, “İddialar İP’nin bilgisayarlarından çıkmış diyorlar. Öyle ben mağdur olmuşumdur” dedi.

Saçan’ın can güvenliği
Tutuklanan bir diğer önemli isim olan eski polis şefi Saçan’sa 2001 yılında Tuncay Güney’i gözaltına alarak Ergenekon’u deşifre eden kişinin kendisi olduğunu söyledi. Saçan, iyi bir tanık olacakken şüpheli olmasını eleştirdi. Avukatı da Saçan’ın 11 bin kişiyi cezaevine gönderdiğini belirterek, içeride can güvenliğinin tehlikede olacağını vurguladı.
Tutuklananlardan  emekli albay, hâkim, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu üyesi ve Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Tanju Güvendiren’se emekli olduktan sonra ticarete atıldığı ve aylık gelirinin 40 bin YTL olduğunu söyledi. Yıllarca terör örgütleriyle mücadele ettiğini anlatan Güvendiren, “Adımın bir harfinin bile, bu örgütle anılmasını zul kabul ediyorum. İtibarım zarar görmüştür” dedi.
İP’li Olcayto’ysa evinde çıkan bir belgede soruşturmayı yapan savcıyla ilgili bilgiler olduğunu, belgenin hukuk danışmanı olduğu Aydınlık dergisinden gönderildiğini söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR