Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Asırlık çınarların üzerinde nikâh

26 Ocak 2008

İSTANBUL - Tuzla'da 'Ayazma' olarak bilinen ve 1999'da sit alanı ilan edilen bölgede belediye, koruma kurulunun itirazına rağmen sosyal tesis inşa ediyor. Bir yıl önce temel atılmasının ardından kökleri açıkta bekleyen tescilli ağaçlar ise kuruma tehdidi altında.
Yüzyıllık çınar ağaçlarının bulunduğu Ayazma, yapılaşmaya açılıyor. Tuzla Belediyesi koruma altında olan bölgeye nikâh salonu ve konferans salonları içeren sosyal tesis kurmak için geçen yıl temel attı. Temel atılırken çınarların kökleri ortaya çıktı. Tuzla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden Halil Özen, İstanbul 5 No'lu Koruma Kurulu'na şikâyette bulundu. Kurul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tuzla Kaymakamlığı'na yazdığı yazıyla Aralık 2006'da çalışmaların durdurulmasını istedi. Ancak belediye, aradan bir yıl geçtikten sonra yeniden inşaata başladı. Özen'e göre Ayazma tehlikede:
"Tarihin üzerine şimdi nikâh salonu yapılıyor. Ayazma koruma alanı olduğundan çivi dahi çakılamaz. Koruma kurulu çalışmaların durdurulması ve yasal işlem başlatılmasını istedi. Ancak şu anda tekrar çalışmalar başladı. Tuzlalılar olarak 5 bin imza topladık."
Küçük dükkânlar, salonlar olacak
DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit de inşaata, "Ayazma'ya ne yapılacağı değil, ne yapıldığı önemli.
Ayazma yok ediliyor" diye tepki gösterirken Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci eleştirileri şöyle yanıtladı:
"Ayazma'ya sosyal tesis yapıyoruz. İçinde nikâh salonu, sergi ve konferans salonları, küçük dükkânlar olacak. Ağaçlara zarar verilmedi, kökleri kesilmedi. Duvar kenarlarına yakın ağaçların kökleri açıkta kaldı. Biz duyarlı değil miyiz? Ağaçların zarar görmediğine karşı orman fakültesinden bilirkişi raporu aldık."

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR