Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bıçaklar elimizde

21 Aralık 2007

İSTANBUL - Kurban Bayramı nedeniyle 2.6 milyon hayvan bir anda kesilince, belediyelerin aldığı ya da 'alamadığı' önlemler yine yetmedi. Geçen yıllara göre sayı ve yaygınlık azalmış görünse de kentlerde, sokak aralarında yine kan gölleri oluştu. Kurbanı dedesinden, babasından gördüğü yöntemle kesmek isteyen, ama artık apartmanda yaşayan binlerce kişi belediyelerin kesim yerlerine ya hiç gitmedi ya da sıra beklemekten sıkılıp boş arsalarda pıtrak gibi beliren 'portatif mezbahalara' yöneldi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "Kesimi çocuklara izlettirmeyin" uyarısına da aldıran olmadı.
Tarım Bakanı Mehdi Eker'in verdiği bilgiye göre Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan sayısı 600 bini büyükbaş, 2 milyonu küçükbaş olmak üzere 2.6 milyonu buluyor. Kentleşme daha doğrusu apartmanlaşma arttıkça, 'üç günlüğüne oluşan' bu dev mezbahayı yönetmek de güçleşiyor.
Kesimhaneler trafiği kilitledi
İstanbul Valisi Muammer Güler de bayram öncesi kentte 538 kesim yeri belirlendiğini, bunların dışında kesim yapanlara 174 YTL ceza kesileceğini duyurdu. Her yere 'Hayvanlarınızı mezbahada kestirin' afişleri asıldı. Belediyenin belirlediği kurban kesim yerlerinde kesimler usule uygundu ve buralara rağbet de çoktu. Hatta kesim yerlerinin çevresinde trafik kilitlendi. Ancak bu kesimhanelerde yüzlerce kişilik kuyruklar söz konusu olunca danasını, koyununu sırtlanan çok sayıda kişi cami avlularına, boş arsalara, okul duvarı diplerine yöneldi. Kurbanıyla kesim sırası bekleyen bir vatandaş önünde 165 kişinin olduğunu öğrenince "Ya evde keserim ya da ikinci, üçüncü gün getiririm" diye geri döndü.
Radikal muhabirine saldırı
Belediyelerin kesim yerleri dışında bir başka yasal kesim alanı da özel izinle kurulmuş özel kesim alanlarıydı. Ümraniye'deki Kemerdere kurban kesim yeri geçmiş yıllara göre iyi durumdaydı. Kesime özel alan ayrılmış, etrafı yüksek levhalarla çevrilmişti. Küçük kapılardan çöp kamyonları atıkları alırken su tankeriyle de oluşan kirlilik temizlenmeye çalışıyordu.
Kâğıthane'deyse kanlı manzaralar vardı. Kültür Merkezi'nin bulunduğu yerdeki Kâğıthane Deresi kanalizasyonlardan gelen kurban kanlarıyla kıpkırmızı oldu. Yahya Kemal Mahallesi dolmuş durağına kurulan kesim konteynırıysa kesim için gerekli donanımlara sahipti ancak kesim sonrası için hiçbir hazırlığı yoktu. Kesilen hayvanların kanları kovalarla Kâğıthane Deresi'ne ve sağa sola bırakılıyor, çocuklar kanlar içinde dolaşıyordu. Hayvanların işkembelerini alabilmek için kadınlar konteynırın arkasında birbirleriyle kavga ediyordu.
Konteynırın sahibi olduğunu söyleyen birisi de Radikal muhabirine saldırarak 'Burası için Kâğıthane Belediyesi'nden izin aldık, çekemezsin' diyerek tehditler savurdu ve darp etmeye çalıştı. Belediyenin Zabıta Müdür Yardımcısı Abdurahman Karataş ise o bölgede ekip olmadığını, başka bir yerde kavga ayırmakla meşgul olduğunu söyledi!
13 yaşındaki kasap
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve birçok psikolog çocukların kurban kesimlerini izlememeleri gerektiği konusunda bayramın günler öncesinden uyarılarda bulundu. Psikologların yaptığı bir araştırma, kurban kesiminin sadece imajı ve hijyeni değil, çocuk ruh sağlığını da etkilediğini söylemişti.
Ancak bayramın ilk günü bu uyarıları ne dinleyen oldu, ne de uygulayan. Yine birçok kurbanın başında çocuklar sanki bir oyun izler gibi kurban kesimini seyretti.
Dudullu'da caminin önündeki boş alanda kesim yapanların yanındaki 13 yaşında Evren Cankaya, korkusuzca eline aldığı bıçakla az önce kesilen boğanın derisini yüzmeye çalışıyordu. Evren'in babasıysa gururlanarak oğlunun doğuştan kasap olduğunu söyledi. Mahallenin içlerinde gezinirken yine boş bir arazide üç-dört kurban yan yana kesilirken, objektife yakalanıyordu.
Mahallenin çocuklarından dördüncü sınıf öğrencisi Fatih ve Can, kol kola vermiş, kasap ağabeylerinin faaliyetlerini seyrediyor, görüntülerden hiç de rahatsız olmadığını söylüyordu. Sarıgazi taraflarına geçtikçe yol kenarlarında yine onlarca kurbanın kesildiği gözleniyordu.
Yakıt ikmali için Sarıgazi Opet'e girdiğimiz de manzara bir süre önce Atatürk Havalimanı apronunda deve kesme manzarasını hatırlatıyordu. Opet çalışanları otomobil yıkama bölümünde, 'Temiz bir çevre için el ele' yazısının altında kurbanlarını kesmişler, hissedarlara paylaştırıyordu.
Kampüs mezbahane oldu
Radikal'in geçtiğimiz günlerde duyurduğu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kampüsü kurban pazarı da dün kesimhane oldu. Kurban sahipleri, fakülte bahçesinde ve İlahiyat Camii'nin arka tarafındaki avlusunda kesilen kurbanları parçaladı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR