Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

ABD günün fosili, Türkiye Kyoto konusunda sessiz

Birleşmiş Milletler'in (BM) öncülüğünde Bali'de düzenlenen 'İklim Değişikliği Konferansı'nda ABD günün ve konferansın en büyük fosili seçildi.

13 Aralık 2007

İSTANBUL - Birleşmiş Milletler'in (BM) öncülüğünde Bali'de düzenlenen 'İklim Değişikliği Konferansı'nda ABD günün ve konferansın en büyük fosili seçildi. Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olup olmayacağıysa henüz netlik kazanmadı.
Kyoto Protokolü'nün süresi 2012 yılında sona eriyor. Endonezya'nın Bali Adasın'da toplanan çevre liderleri, Kyoto sonrası imzalanacak anlaşmanın yol haritasını 'üç gün içinde' belirlemeye çalışacak. Türkiye ise Kyoto Protokolü'ne bile taraf olmadığı için bu sürecin dışında kaldı.
Konferansa 130 ülkenin çevre bakanları katıldı. Türkiye ise bakanlık müsteşarı ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 34 kişilik bir heyetle konferansı izliyor.
Konferansta sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan bir komite, her gün toplantılar sonunda Kyoto Protokolü'nü ihlal eden ve küresel iklim değişikliğini önleme konusunda süreci tıkayan ülkeleri küresel ısınmanın sorumlusu ve gelecekle ilgili perspektifsizliklerine atfen 'günün fosili' olarak belirliyor. ABD önceki gün 'günün fosili' seçilirken ABD'li yetkililer de tepki çeken açıklamalarıyla en büyük fosil unvanına layık görüldü.
Türkiye'den Doğa Derneği adına konferansa katılan Nuri Özbağdatlı, "Türkiye, şu ana kadar ülkelerin konumlarını, neler olup bittiğini anlamaya çalıştı. Türk heyeti Türkiye'ye döndükten sonra mutlaka Kyoto konusunda bir açıklamanın yapılması gerekiyor" dedi. Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olup olmayacağı hâlâ netlik kazanmış değil.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR