Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Trafik mağdurları için danışmanlık şirketi kurup hak peşine düştü

Coşkun Keserci, bir trafik mağduru. Başından geçen olaylar, 'film gibi'. Keserci, anneannesi ve kalp krizi nedeniyle de teyzesinin ölüm haberlerini alıp, cenazeleri için Sinop'a gidiyor.

03 Aralık 2007

İSTANBUL - Coşkun Keserci, bir trafik mağduru. Başından geçen olaylar, 'film gibi'. Keserci, anneannesi ve kalp krizi nedeniyle de teyzesinin ölüm haberlerini alıp, cenazeleri için Sinop'a gidiyor. Kendisi İstanbul'a otobüsle dönerken, iki dayısı, yengesi, annesi, yeğeni ve dedesi ise arabayla dönüyor. Altı akrabası İstanbul'a ulaşamadan geçirdikleri kazada hayatını kaybediyor.
Tüm sigorta acenteleri arabayı kullanan dayının sekizde sekiz kusurlu olduğundan hiçbir hak elde edilemeyeceğini öne sürüyor. Keserci kazadan iki yıl sonra , trafik mağdurlarının hak ettiği tazminatları alabilmesi için kurulan Hasar Yönetimi ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.'ye (Hasmer) giderek sadece annesi için 23 bin 150 YTL tazminat kazandı. Dava ise hâlâ devam ediyor.
Devletin fonu var
Türkiye'de Keserci gibi yüzlerce örnek var. Hakkını aramayan mağdurlar kimi zaman hakkını da bilmiyor. Oysa devlet trafik kazası geçirenler için bir fon oluşturmuş. Kimse bu fondan nasıl yararlanacağını bilmiyor. Fonda şu ana kadar 110 milyon YTL para birikti. Bundan 20 yıl önce sigortasız vatandaşların tedavi ve cenaze masraflarını karşılamak için kurulan fondaki 110 milyon YTL, 1998'de Hazine'den alınarak Türkiye Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde bir hesaba aktarıldı. Geçtiğimiz haziran ayında bu fonun ismi 'Güvence Hesabı' olarak değiştirildi.
İşte Hasmer A.Ş. isimli şirket vatandaşların bu fondan yararlanmaları için ilk kez Türkiye'de faaliyete başladı ve mağdurlar teker teker tazminatlarını almaya başladı. Hasmer mağdurların hakkını görüşmeler yoluyla alabildiği zaman dava yoluna başvurmuyor. Ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa o zaman dava açılıyor ve mağdurların hakkı mahkemeler yoluyla aranıyor.
Kurucu da mağdur
Hasar Yönetimi ve Danışmanlık Şirketi (Hasmer) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yarar da bir kazazede. İngiliz hükümetinin Yabancılar ve Göçmenler Dairesi'nde tercümanlık yapan Yarar, İngiltere'de otobüs hattından gelen aracın kendi aracına çarpması sonucu beyin kanaması geçirip ölümden dönmüş. Ancak dava açmasına rağmen hatalı sürücü bir ay sonra tahliye olmuş. Türkiye'de de bu konuda büyük bir boşluk olduğunu düşünen Yarar, Türkiye'ye dönerek 2005'te trafik mağdurlarına yardım etmek amacıyla Hasmer'i kurmuş. Trafik kazalarının dışında, deniz ve uçak kazaları konusunda da mağdurların hakkını arayan Hasmer, 2005'ten bu yana 3 bin 500 dosya sonuçlandırdı ve şu anda da üç-dört bin davayı takip ediyor.
Mağdurlar takip ediliyor
Hasmer, trafik mağdurlarının kendilerine ulaşmalarını beklemiyor. Türkiye'de 400 takipçisi ve 40 bürosu bulunan şirket, emniyetin internet sitesinden, trafik bölge müdürlüklerinden, jandarma trafikten kaza kayıtlarına bakıyor. Mezarlıklardaki defnedilen kişilerin trafik kazası nedeniyle ölüp ölmediğini dahi sorgulayan Hasmer, muhtarlardan bile bu konuda bilgi almaya çalışıyor. Takipler sonucunda tespit edilen kişilere ulaşılıyor. Avukatlar aracılığıyla tazminat alacağı öngörülen mağdurların dosyaları tekrar incelenerek, gerekirse dava açılıyor. Bir dosya en fazla 45 gün içinde sonuçlandırılıyor. Trafik kazaları sonrasında mağdur olan kişinin özel sigortası yoksa sadece devletin 'Güvence Hesabı'ndan yararlanılmaya çalışılıyor. Özel sigortası olan kişiler için de hem kendi sigortalarından hem de bu fondan hakları aranıyor. Yarar, trafik mağdurlarının tazminatı hak etmeleri durumunda yüzde 10 ile 15 arasında değişen oranlarda bir danışmanlık ücreti aldıklarını söylüyor.
Zamanaşımı 10 yıl
Yarar, insanlardaki en büyük hatanın ellerindeki sigorta poliçesini detaylı okumamalarından kaynaklandığını şöyle anlatıyor:
"Sigorta şirketleri göz boyamak istediklerini büyük yazıyor, geri kalanlar ise herkesin bildiği gibi 'karınca duası'. Herkes kargo bedelinin peşine düşüyor, halbuki maluliyet ve ölüm durumlarında da ciddi tazminatlar söz konusu. Poliçelerde genellikle zamanaşımı iki yılla sınırlı. Ancak hukuki açıdan değerlendirildiğinde bu süre 10 yıla çıkıyor."
Hasmer, mağdurların hakların, kazandıktan sonra yalnız kalmamaları ve gerekli ihtiyaçlarını temin edebilmeleri için Türkiye çapında faaliyet gösteren bir de dernek kurdu. 'Trafik Mağdurları Derneği' bu anlamda kurulan ilk dernek. Ttrafik mağdurlarına ulaşmayı hedefleyen dernek koltuk değneğinden elektrikli tekerlekli sandalyeye kadar sakat kalanların birçok ihtiyacını karşılıyor.
60 bin YTL tazminat alan var
Abdurrahman Başpınar da bir trafik mağduru. Geçirdiği trafik kazası sonrasında yüzde 80 bedensel engelli olarak yaşamak zorunda kalıyor. Malulen emekli olan Başpınar, 10 yıldır tekerlekli sandalyede yaşıyor. Evinin yolunun yokuş olmasından dolayı dışarı çıkamayan Başpınar, bir buçuk yıl önce Hasmer'e müracaat etti ve bin 500 YTL tazminat aldı. Başpınar, mağduru olduğu trafik kazasından tam sekiz yıl sonra hakkına kavuşuyor. Hasmer'in kurduğu Trafik Mağdurları Derneği'nden bir de akülü araba hediyesi alan Abdurrahman Başpınar artık evinin önündeki yokuşlardan rahatlıkla çıkabiliyor.
Kadir Karakuş da Hasmer sayesinde mağduriyeti biraz olsun giderilebilen vatandaşlardan. Karakuş'un üç yaşındaki çocuğuna çocuk parkında oynadıktan sonra park dışında bir otomobil çarpıyor. Çocuk sekizde altı kusurlu bulunuyor. Aile hiçbir hakkının olmadığını sandığı çocukları için 2005'te geçirdiği kaza için 2007'de Hasmer aracılığıyla 20 bin 283 YTL tazminat alıyor. Ender Bostancı ise tek taraflı bir kazada araçta bulunan eşini kaybediyor. Üç yaşında ve üç aylık iki çocuğuyla kalıyor. Bostancı her yere başvuruyor ancak hiçbir hak elde edemiyor. Hasmer'e başvuran Bostancı sürücü sekizde sekiz oranında kusurlu olsa bile araçtaki yolcuların yasayla verilmiş bazı hakları olduğunu öğreniyor.
Açılan dava sonucunda sigorta poliçesinde belirtilen meblağ üzerinden aktüel hesaplamalar yapılmak suretiyle 60 bin YTL tazminat alıyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR