Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Deniz otobüsünde 449 yolcuya bir 'dalgın' kaptan

449 yolcusuyla Avşa'ya giderken Zeytinburnu açıklarında demirli gemiye çarpan deniz otobüsünün sırrı çözüldü: Kazaya kaptanın dalgınlığı yol açmış! Kaptanın ifadesi, her gün bu araçlarla yolculuk eden binlerce kişinin 'Allah'a emanet' olduğunu gösterdi.

15 Ağustos 2007

İSTANBUL - 449 yolcusuyla Avşa'ya giderken Zeytinburnu açıklarında demirli gemiye çarpan deniz otobüsünün sırrı çözüldü: Kazaya kaptanın dalgınlığı yol açmış! Kaptanın ifadesi, her gün bu araçlarla yolculuk eden binlerce kişinin 'Allah'a emanet' olduğunu gösterdi. Büyük yük gemilerinde ikinci, üçüncü kaptan şartı bulunurken, bu tür gemilerde sadece bir kaptan ve mühendis var.
'Salih Reis-4' önceki gün Ukrayna bandıralı yük gemisine çarpmış, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) 48 kişinin yaralandığı kazanın nedenini açıklayamamıştı. Kaza nedeni, Kaptan İsmail Taşpınar'ın Balat'taki Liman ve İskele Polis Merkezi'nde verdiği şu ifadeyle aydınlandı:
"Kaptanı bulunduğum Salıh Reis-4 isimli deniz otobüsüyle saat 10.35'te Yenikapı'dan Avşa'ya gitmek üzere 449 yolcuyla hareket ettik. Yenikapı İskelesi'nden hareket ettikten sonra demirde bulunan gemiler arasında normal süratle dikkatli bir şekilde seyir etmekteydim. Gemide radar dahil bütün seyir cihazları çalışır durumdaydı. Saat 10.50 sıralarında Sultan Süleyman Bilgin isimli gemici köprü üstüne geldi. Yolcuların durumuyla ilgili bana bilgi verirken bir an için dikkatim dağıldı ve nehir tipi suya yakın eski tip küçük bir gemiyi önümde gördüm. Diğer geminin demirde olduğuna dair bir işaret ve havanın yağmur öncesi kararmaya başladığı hadise esnasında güvertesinde aydınlatıcı ve dikkat çekici bir ışık gözlemlemedim. Diğer gemi demirde olsa dahi kaptan köşkünde bulunması gereken nöbetçi zabit telsizle herhangi bir uyarı yapmadığı gibi düdük gibi bir ses işareti de vermedi. Yoğun gemilerin olduğu bu deniz alanında hemen manevraları yaptım ancak diğer gemiye çarpmaktan kaçınamadım."
Muayenesinde kaptanın alkollü olmadığı da belirlendi. Daha önce kazası olmadığı öğrenilen Kaptan Taşpınar, savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Deniz otobüsündeki 44 yolcu ise savcılığa şikâyette bulundu.
Kazaya sanal canlandırma
Yetkililer, kazayla ilgili Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün de inceleme yapacağını, sanal ortamda simülasyon yoluyla kaza nedeninin araştırılacağını söylerken, uzmanlar bu araçlarda mutlaka 'ikinci kaptan' olması gerektiğini belirtiyor. Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Cahit İstikbal, deniz kazalarında insan unsurunun yüzde 80 etkili olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Geminin sevk ve idaresinde dünyadaki standartlara uygun olarak deniz otobüslerinde bir kaptan bulunuyor. Büyük yük gemilerinde ikinci, üçüncü ve dördüncü kaptanlar var. Manevra esnalarında birkaç kaptan aynı anda seyri takip ediyor. Bu tür küçük gemilerde de gözlem yapacak ikinci bir kaptanın olması iyi olur."
Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Faruk Yersel de "Bu tip gemilerin teknik yapısı uluslararası standartlarda bir kaptan ve bir mühendis olarak yapılanmıştır. Kaptan geminin sevk ve idaresinden, mühendis ise makinelerden sorumludur" dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR