Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Tatil yolunda dehşet

449 yolcusuyla Yenikapı'dan Avşa'ya yola çıkan 'Salih Reis', Zeytinburnu açıklarında demir atmış Ukrayna gemisine çarptı. Yolcular bir anda savruldu, merdivenlerden yuvarlananlar oldu, koltuklar yerlerinden fırladı. Olayda 48 yolcu yaralanırken yetkililer üç saat sonra yaptıkları basın toplantısında kaza nedenini açıklayamadı.

14 Ağustos 2007

İSTANBUL - Yenikapı İskelesi'nden 449 yolcusuyla Avşa Adası'na doğru yol alan Salih Reis adlı deniz otobüsü, Zeytinburnu açıklarına demir atmış Ukrayna bandıralı gemiye çarptı. Kazada deniz otobüsünün ön cephesi parçalanırken 48 yolcu yaralandı. Çarpışmadan üç saat sonra açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet, kazanın sebebini de deniz otobüsünde hangi güvenlik önlemlerinin alındığını da söyleyemedi. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) yetkilileri de teknik soruşturmanın en az iki gün süreceğini, bu süre zarfında kaza nedeninin açıklanamayacağını belirtti.
Lamia Erol, annesi, kardeşi ve bir bebekleriyle tatile, Avşa Adası'na gitmek için dün 10.00'da Bostancı'dan, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Anonim Şirketi'ne ait 'Salih Reis-4' adlı deniz otobüsüne bindi.
'Büyük gürültüyle sarsıldı'
Ön tarafı parçalanan 'Salih Reis-4' deniz otobüsü Yenikapı iskelesine dönerken yolcular yaralılara müdahale edecek sağlık personeli bulunmamasına tepki gösterdi.

İDO'nun Singapur'da yaptırttığı katamaran tipi 'Salih Reis-4 geçen 27 Mart'ta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle alınmıştı. Marmara'daki uzak hatlar arasında çalışan 449 yolcu kapasiteli ve 30 deniz mili seyir hızına sahip deniz otobüsü, 7,5 milyon dolara (yaklaşık 9 milyon 750 bin YTL) mal olmuştu. Erol ailesi üst katta oturdu. Deniz pürüzsüzdü. Bostancı'dan Yenikapı İskelesi'ne gittiler. Deniz otobüsü 10.30'da Yenikapı'dan harekete geçti.
Erol'a göre kalkıştan 15 dakika geçmişti ki, otobüs büyük bir gürültüyle sarsıldı.
Erol, deniz otobüsünün üst ve arka cephesinde oturduğundan, aracın Zeytinburnu açığında demirlemiş, boş haldeki Ukrayna bandralı 'Semyon Rudhnev' adlı kuru yük gemisine sol taraftan çarptığını göremedi. Ukrayna gemisine ön cepheden çarpan 'Salih Reis' 10 dakika boyunca denizin ortasında kalakaldı. Otobüsten çığlıklar yükseliyordu. Kaptan, kıyıdan gelen emir üzerine, su aldığı öne sürülen otobüsün yönünü Yenikapı'ya çevirdi. Deniz otobüsü paramparça halde ve 48 yaralısıyla kıyıya vardı. Hafif yaralılara iskelede oluşturulan sağlık kabininde müdahale edildi.
222 yolcu Avşa'ya gitti
Yaralılar, Vakıf Gureba, SSK Eğitim ve Araştırma, Haseki Eğitim, Cerrahpaşa, Taksim İlk Yardım, Şişli Etfal ve Okmeydanı hastanelerine kaldırıldı. Yaralılardan altısı müşahede altında tutulurken diğerleri akşam taburcu edildi.Yolculardan 222'siyse yeni bir deniz otobüsüyle Avşa'ya gitti. Lamia Erol İstanbul'da kalmayı yeğleyenlerden biriydi. Erol sarsıntıdan sonra, oturduğu dörtlü koltukta sıkıştı. Bazılarının koltuklarından fırladığını gördü: "Ön tarafta kiler kanlar içindeydi. Önümde oturan kadınlardan biri merdivenlerden uçtu. Biz can yeleklerimizi giyip bekledik. Bilet satan kişi gelip bizi sakinleştirmeye çalıştı. O da yaralıydı. Bazıları denize atlamaya yelteniyordu."
'Çok hızlıydık'
Erol'a göre yolculuk boyunca, kapatılması gereken cep telefonları açıktı. Bu yüzden dümen kilitlenmiş olabilir miydi?
Kolundan yaralanan Tülay Yücel'e göre deniz otobüsü çok hızlı gidiyordu: "Dehşet vericiydi. Yaralılara yardım edecek sağlık görevlisi yoktu. Kanamalı yaralılar vardı. Onlara diğer yolcular yardım etti."
'Personel de yaralıydı'
Ayşe Karakoç ve eniştesi Erdinç Karaman da üst kattaydı. Karakoç'un bacağı, kırılan koltuklarına sıkışmıştı. Karaman'ın da ayağı aksıyordu: "Benden kötüleri vardı: Bir adamın boynu kanıyordu. Sanırım bir personelin kaburgası kırıktı. Personel de yardım edecek durumda değildi."
İDO yetkilileriyse hızlı ferboilarda sürekli sağlık personelinin olmadığını doğruladı. Ancak tüm personelin ilkyardım sertifikası bulunduğunu belirtti.
İDO: Kazanın nedeni bilinmiyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanvekili Ahmet Selamet ile İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, kazadan üç saat sonra basın toplantısı yaptı. Selamet'in elinde, kazanın nedenine ilişkin bir bilgi yoktu. Kesin neden, araştırmalar sonucu ortaya çıkacaktı. Selamet, olaya 'acil eylem' planıyla müdahale edildiğini belirtiyordu. Paksoy da 11 yıllık kaptan İsmail Taşpınar'ın tecrübeli bir denizci olduğunu söyledi. Selamet'e göre de yolcuların kıyıya ulaşması tamamen Taşpınar'ın becerisiydi. Fakat Selamet, 'Kaza kimin ihmali?' sorusunun yanıtını vermedi.
'Uçak kazası gibi'
İDO yetkilileri şu açıklamayı yaptı: "Bu kaza tıpkı uçak kazası gibi. Nasıl karakutu anında deşifre edilemiyorsa, bu kazada da uydu görüntülerinden kaptan beyanına kadar tüm teknik soruşturma yapılmalı. Sonra kazanın nedeni açıklanar. Kaza nedeninin açıklanması en erken iki günü bulur."
Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yarımcısı Faruk Yersen, kaptanın son derece tecrübeli olduğunu söyledi. Yersen, "Kaptan, zamana zemine göre şüphesiz tedbirini alarak hareket etmiştir. Kazanın nasıl olduğu konusunda mutlaka mantıklı açıklaması vardır" dedi.

* * * * *
'Tankere çarpsaydı canlı kalmazdı'
Denizcilik uzmanı Recep Canpolat: Denizde park halindeki bir gemiye çarpmış. Rotasının dışında bir alan. Çarpmanın etkisine bakılırsa feribot ortalama 10 mil hız yapması gerekirken yaklaşık 20 mil hızlı gittiği anlaşılıyor. Hız limiti ihlali var. Kazanın en büyük sebebi bu. Demir bölgesinde beş milin üstüne çıkılmaması gerekiyor. Kaptan çok tecrübeli ancak böyle bir kazanın mantıklı bir açıklaması olmaz. Bu gemilerde dümen de yok. 'Dümen kilitlendi' diye bir sebep ileri sürülemez. Yük gemesi değil de LPG tankeri olsaydı 1,5 kilometre içersinde canlı kalmazdı. 3 kilometre alanda sekiz şiddetinde deprem etkisi oluşurdu."
Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal: Kazalarda insan faktörü her zaman vardır. Deniz otobüsünün kazasında kaptanın açıklamaları olmadan herhangi bir neden ileri sürüp varsayımda bulunmak doğru olmaz. Kazanın teknik arızadan kaynaklanma ihtimali de var. Dümen sisteminde arıza olabilir. Trafik kontrol merkezinden otomatik tarama sistemiyle gemilerin hareketleri takip ediliyor. Fakat yüksek hızlı deniz otobüsleri gemilerin yanından geçerken, çarpacak mı geçecek mi net olarak anlaşılmaz. Olmaması gereken bir kaza, mutlaka bir açıklaması olacaktır. Beklememiz gerekir.

* * * * *
Tecrübeli kaptan 114 metrelik gemiye çarptı
Salih Reis 114 metre uzunluğundaki Ukrayna bandıralı kuru yük gemisine çarptı.

İstanbul-Avşa Adası seferini yapan 'Salih Reis' deniz otobüsünün Zeytinburnu açığında demirlemiş, boş haldeki Ukrayna bandralı 114 metre uzunluğundaki 'Semyon Rudhnev' adlı kuru yük gemisine çarpmasından sonra savcılık inceleme başlattı. İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Liman Başkanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve sigorta görevlileri de kaza hakkında araştırma başlattı. Deniz polisi dün akşam kaptan İsmail Taşpınar'ın ifadesini aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, uzak yol ehliyetine sahip kaptan İsmail Taşpınar'ın uluslararası sularda 11 yıllık tecrübesinin bulunduğu ve son iki yıldır İDO'da kaptan olarak çalıştığı kaydedildi. Açıklamada İDO filosuna yeni katılan ve en son teknoloji ile donatılmış bulunan 'Salih Reis' deniz otobüsünün sınıfının en iyi gemilerinden biri olduğu belirtildi.
İDO'ya göre ise kaptan köşkünde Taşpınar'ın yanı sıra makinelerden sorumlu baş mühendis de olmalıydı. Kaptan köşkündeki bu iki kişinin vereceği bilgi büyük önem taşıyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR