Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ayçiçeği de kuraklığa boyun büktü

Küresel ısınma, aşırı sıcaklar, susuzluk, kuraklık... Türkiye'nin tarım ürünleri tek tek kuraklığa teslim oluyor. Önümüzdeki hafta hasat dönemine başlayacak ayçiçeğinde yüzde 30-40 rekolte düşüklüğü bekleniyor.

30 Temmuz 2007

İSTANBUL - Küresel ısınma, aşırı sıcaklar, susuzluk, kuraklık... Türkiye'nin tarım ürünleri tek tek kuraklığa teslim oluyor.
Önümüzdeki hafta hasat dönemine başlayacak ayçiçeğinde yüzde 30-40 rekolte düşüklüğü bekleniyor. Trakyabirlik ayçiçeğinde yaşanan verim düşüklüğünden üreticinin zarar görmemesi için ayçiçeğinin de afet kapsamına alınıp destek verilmesi için bakanlığa başvuru yaptı. Tarım Bakanlığı daha önce buğday veriminin çok düşük olması nedeniyle 40 ilde destek primleri verileceğini açıklamıştı. Özellikle Trakya Bölgesi'nde görmeye alıştığımız papatyagiller familyasından sarı renkli, selvi boylu ayçiçeklerinin, bu yıl hem boyu uzamadı hem de boynu bükük kaldı.
'Rekolte yüzde 40 düşer'
Türkiye'de bu yıl buğday, pamuk, mısır, tütün, narenciye, pirinç, incir, fındık, domates ve karpuz gibi tarım ürünlerinin verimi ciddi oranda düştü. Trakyalı çiftçilerin geçim kaynağı olan ayçiçeğindeki verim kaybından dolayı bu yıl üreticiyi sıkıntılı bir dönem bekliyor.
Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakyabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, aşırı sıcakların ürünün gelişimini olumsuz etkilediğini, bunun da ülke ekonomisini 100-150 milyon YTL zarara uğratacağını söyledi. Trakya'da 4 milyon dönüm ekim alanı olduğunu belirten Sezen, rekolte düşüklüğünün yüzde 30-40 civarında olacağını
ifade etti. Rafet Sezen şöyle devam etti:
"Türkiye'nin yıllık rafine yağ üretimi 850 bin ton. Ancak bu yıl 700 bin ton verim bekliyoruz. Bunun maddi olarak zararı 100-150 milyon YTL. Türkiye'nin ihtiyacı 1.5 milyon ton. Anlaşılıyor ki, yüzde 50 ithalat olacak." Çiftçiyi kuraklığın teslim aldığını vurgulayan Sezen, "Bölgede sulama imkânı çok az. Ayçiçek üreticisi fiyat ve prim yönünden tatmin edilirse sıkıntıyı atlatabilir. Geçen yıl birim fiyatı 52.5 kuruş, prim de 25 kuruştu. Üretici pariteye bakacak. Normalde çiftçinin üretimine devam edebilmesi için bire iki kazancının olması gerekir" dedi.
Kuraklık nedeniyle bu yıl buğdayda ve diğer tahıl ürünlerinde de ciddi verim düşüklüğü yaşandı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın 40 ilin afet bölgesi ilan edilip, çiftçiye destek olacağını açıkladığı hatırlatılan Sezen, "Trakya Bölgesi'nin de afet bölgesi ilan edilmesi için bakanlığa başvurduk. Çiftçinin üretime devam edebilmesi için destek şart. Primin özellikle bu yıl düşük tutulmaması gerekiyor." dedi.
'Ayçiçeği strese girdi'
Türkiye Bitki Islahçıları Derneği Başkanı ve ayçiçeği uzmanı Yalçın Kaya, Trakya'da 1.5 aydır yağmur yağmadığını, kuraklık nedeniyle bitkinin boylarının kısa olduğunu, boynunu büktüğünü ve karardığını söyledi. Kaya, "Kuraklık döneminde bitkinin taneleri incelir, yağ oranı düşer. Çiçeklendikten sonraki tane doldurma döneminde kuraklığın yaşanması, bitkinin strese girmesine neden oldu. Taneler yağ dolmadı. Ayçiçeğinin normalde hasat dönemi 20 Ağustos gibi başlıyor ancak kuraklık nedeniyle bitki kararmaya başladı. Trakya'da önümüzdeki 10 gün içinde hasat başlayabilir."

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR