Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Çarşamba'da çarşaf Şişli'de Sarıgül Gazi'de polis

Genel seçimler İstanbul'da sorunsuz tamamlandı. Seçim yasaklarına karşın kentte bazı bölgelerde parti bayraklarının indirilmediği gözlendi.

23 Temmuz 2007

İSTANBUL - Genel seçimler İstanbul'da sorunsuz tamamlandı. Seçim yasaklarına karşın kentte bazı bölgelerde parti bayraklarının indirilmediği gözlendi.
Tabanca taşıyan üç kişi yakalandı
İl Emniyet Müdürlüğü'nde 'Seçim Harekat Merkezi' oluşturuldu. 7 milyon 405 bin 596 seçmen, 1650 sandık bölgesinde toplam 24 bin 301 sandıkta oy kullandı. 12 bin 860 polis ve jandarma seçim sandıkları ve sandık bölgeleri etrafında görev aldı. Tabanca taşıyan üç kişiyle ilgili işlem yapıldı. Şüphe üzerine yapılan aramalarda hakkında arama kararı bulunan altı kişi yakalandı.
Çiftler sokaklarda
Sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklarda seçim hareketliliği vardı. Sokaklarda hiç olmadığı kadar çift vardı. Karıkoca birlikte oy kullanmaya gidiyorlardı. Seçim yasaklarına karşı sokaklarda çok sayıda afiş ve bayrak kalmıştı. Beykoz, Kadıköy, Yenibosna gibi birçok ilçede partilerin seçim pankartlarını toplamadıkları görüldü. Toplanmayan bayrak, afiş ve pankartların çoğunun AKP'nin olması dikkat çekti.
Her bölge farklı
İstanbul'un ilçelerine göre sandık manzaraları vardı. Fatih Çarşamba'da sandığa gidenler arasında çarşaflı ve sarıklıların fazlalığı dikkat çekiyordu. Şişli'de ise seçmen profili çok farklıydı. Sandıkların kurulduğu okullar ve çevresinde oluşan propaganda fırsatını Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül kaçırmamıştı. Sarıgül'ün hizmetlerinin pankartları dikkat çekiyordu. Bazı okullarda, 'Bu okul Mustafa Sarıgül'ün desteğiyle onarılmıştır' gibi pankartlar bulunuyordu. Sol örgütlerin güçlü bulunduğu Gazi Mahallesi'nde ise güvenlik önlemlerin fazlalığı dikkat çekiciydi. Diğer okullarda sadece girişte polis memurları beklerken Gazi İlköğretim Okulu'nun her katında polis ekipleri vardı.
Siyaset camiye girdi
Fatih Şehremini'de ise siyasete cami karışıyordu. Yeterli okul ve kamu kurumunun bulunmadığı gerekçesiyle İbrahim Çavuş Mahallesi'nde cami lojmanlarında ve Kuran kurslarında oy kullanıldı. Aydın Kethüda Camiinin Kuran kursu ve lojmanın bulunduğu binanın içinde seçmenler oy kullandı. Ayrıca Odabaşı Camii'nin yanındaki bölümde de sandıklar kurulmuştu.
Okulda mühür kayboldu
Kartal Samandıra'da bir ilköğretim okulundaki sandıkta kullanılan 'evet' mührü kayboldu.
Bazı seçmenler hem kendi partilerinin altındaki yuvarlağa mühür basarken, bazıları da partinin altındaki bağımsız adayın bulunduğu yeri işaretledi. Sarıgazi Şehit Nurgül Kale İlköğretim Okulu'nda sandık başkanı Halil Demirci, bazı seçmenlerin oyunu kullandıktan sonra iki yere birden hatalı mühür bastığını kendilerine söylediğini belirtti. Değişik okullardaki sandık başkanları da, oy pusulalarının vatandaşları yanlışlığa sürüklediği ancak durumu fark ettikten sonra oy kullanmadan önce seçmenleri bu konuda uyardıklarını belirtti.
Kadıköy İkbaliye İlköğretim Okulu'nda sandık görevlisi olan Abdülhamit Ademoğlu, benzeri karışıklıklar yaşandığını, AKP'nin altındaki Adem Aydın ile CHP'nin altındaki Cem Serdar Tunabeyli adlı bağımsız adayların fazladan oy kazanabileceklerini söyledi.
GP mağduru oldu, oy atamadı
Kadıköy İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı önüne gelen oy kullanamayan birçok vatandaş, seçim kurulu başkanından sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. Serbest meslek sahibi 41 yaşındaki Göktan İlgin, YSK'nın sitesinden öğrendiği oy kullanacağı Erenköy Zihni Paşa İlköğretim Okulu'na gitti. Sandık başkanı İlgin'e listede Genç Parti görevlisi yazdığını bu nedenle görevli olduğu okulda oy kullanması gerektiğini söyledi. Oyunu Pendik'te kullanması gereken İlgin, GP mağduru olduğunu belirterek, oy kullanmadı.
Türban şikâyeti
Kadıköy'de Aramyan Uncuyan Ermeni Okulu'nda, yan yana iki sınıfta AKP'nin sandık görevlisi olan türbanlı Asiye Atay ve Elif, CHP'li iki seçmenin tepkisini çekti. Yasemin Bakır ve Ergun Özvidanlı, anne-kızın türbanının siyasi simge olduğunu, okulda kamu görevi yaptıkları için türbanlarını çıkarmaları ya da kendilerinin binadan çıkarılmaları geretiğini belirterek şikâyetçi oldu. Sandık kurulları şikâyetleri yerinde bulmadı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR