Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Boğaz'da eğlence uyku kaçırmasın

Kentte yazlık eğlence mekânlarının açılması gürültü kirliliği sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Geçen yıl gece yarısından sonra gürültü yasağına uymayanlara kapatmaya kadar varan cezalar kesen Büyükşehir Belediyesi aynı yaptırımları bu yıl da uygulamakta kararlı.

28 Mayıs 2007

İSTANBUL - Kentte yazlık eğlence mekânlarının açılması gürültü kirliliği sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Geçen yıl gece yarısından sonra gürültü yasağına uymayanlara kapatmaya kadar varan cezalar kesen Büyükşehir Belediyesi aynı yaptırımları bu yıl da uygulamakta kararlı. İşletmelerse aldıkları tedbirlerle hem yasağa uyma, hem de insanları rahatsız etmeme telaşında. Ortaköy'ün ünlü eğlence mekânlarından Sortie 250 bin dolarlık yatırımla müzik sesinin dışarı çıkmasını engelledi. Reina'ysa ses perdeleri ve izolasyonla sesin dışarıya çıkmasını önlemeye çalışıyor. Çevre müdürlüğüne bağlı ekipler gece gündüz denetimde. Geçen yıl milyon YTL'leri bulan ve 11 işletmenin kapatılmasıyla gündeme gelen 'gürültü problemi'nin tam anlamıyla nasıl çözüleceği merak konusu.
15 bin imza toplanmıştı
İl Çevre Müdürü Mehmet Emin Birpınar, geçen yıl gürültü yasağına uymayanlara 1 milyon YTL ceza kesildiğini söyleyerek, bu yıl da uygulamaların aynen devam edeceğini söyledi. Amaçlarının bağcıyı dövmek olmadığını vurgulayan Birpınar, Boğaz'ın Avrupa yakasındaki eğlence mekânlarının Anadolu yakasındaki insanları dahi rahatsız ettiğini, geçen yıl sivil toplum örgütlerinin gürültüden dolayı 15 bin şikâyet imzası toplatığını anlattı. Birpınar, şöyle konuştu: "Sınavlara hazırlanan, hasta yatağında yatan insanlar var. Bunları rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok. Açık alanlardaki gürültü yasağıyla ilgili Avrupa Birliği uyum sürecindeki yönetmeliklere göre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uygulamalarımıza devam edeceğiz. Bazı kurumlar ciddi önlemler aldı. Müzik dışarıya çıkmıyor. Beş ekip sabaha kadar denizden ve karadan geziyor, ölçümler yapıyor. İlk uyarıdan sonra yasağa uymayanlara 12 bin, ikincide 24 bin üçüncüde ise 36 bin YTL ceza kesilecek. Gerekirse de kapatılacak."
250 bin dolarlık yatırım
Sortie'nin sahibi Erol Kaynar, daha önceki yıllarda medeni sınırların dışında kaldıklarını ve insanları rahatsız ettiklerini kabul ediyor. Bu yıl aldıkları tedbirlerle sesi hapsettiklerini, dışarıya ses çıkmadığını vurgulayan Kaynar, "İtalya'dan 250 bin dolara yeni ses sistemini devreye soktuk. Sortie'nin açılışından bir gün önce Çevre ve Orman İl Müdürü'nü davet ettik. Ölçümler yapıldı. Ses yasal sınırlar içinde kaldı. Yeni sistem sadece belirli bir noktaya yüksek ses veriyor. Hoparlörlerin 1-2 metre yanında dahi telefonla rahatlıkla konuşulabiliyor" diye konuştu.
'01.00'den sonra da serbest olsun'
Turizm ve Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Barış Tansever de, işletmecilerin ellerinden geleni yaptığını söyledi: "İstanbul halkına saygılı biçimde gerekli tedbirleri alarak çalışma özgürlüğümüze devam etmek istiyoruz. Kurallara uymayanlara tabii ki ceza kesilsin. Ancak kültür ve turizm kenti İstanbul'da müziği tümden yasaklamak doğru değildir. Ortada bir de yetki karmaşası da var. Büyükşehir Belediyesi encümeni geçen yıl ağustos ayında aldığı kararla eğlence mekânlarının hafta içi 24:00'te, hafta sonları ise 01:00'de kapatılması öngörülüyor. Tedbirler alındıktan sonra, insanlar rahatsız edilmekdikten sonra böyle bir karara ne gerek var. Geçtiğimiz sezon bu karar uygulanmadı ancak bu sene ne olacağı hakkında bir fikrimiz yok. Bu belirsizlik karmaşayı beraberinde getiriyor."
Reina'ın sahibi Mehmet Koçarslan da bu konuda çok duyarlı davrandıklarını belirterek, sesi hapsetmek için ses perdeleri, izolasyonla tedbirler alındığını söyledi. Ses probleminin önüne geçmek için çeşitli projeler ürettiklerini ancak Büyükşehir Belediyesi'nden cevap gelmediğini anlatan Koçarslan, şöyle devam etti:
"Yatırımın miktarı önemli değil. Gerekirse evimi bile satarım. Türkiye'ye gelen 5 milyon turistin 500 bini dünyada eşi benzeri olmayan sahil şeridinde eğlenmeye geliyor. Toplu kapatma uygulaması son derece yanlıştır. Amaç burada hastayı öldürmek değil, tedavi etmektir. Uygulamalar doğrudur ancak doğru uygulanmalıdır. Sesini kim çok açıyorsa ona ceza uygulanmalı."
Şikâyet adresleri
Avrupa Birliği uyum sürecinde çıkarılan yönetmeliğe göre gürültü yasağı ile ilgili kriter ise şöyle: "Bir mekânın dışında müzik yayını yapılırkenki ses desibeli, müzik yayını yapılmadan öncekinden en çok 5 desibel fazla olabilir."
Bu arada gürültüden şikâyetçi olan vatandaşların, 181 Alo çevre, 155 polis İmdat hattından şikâyette bulunabilecekleri belirtildi. Ayrıca İl Çevre Müdürlüğü'nün 0212 520 13 60 numaralı faksına veya cevor@gov.tr adresine şikâyetler iletilebilir.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR