Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ülkenin suyu boşa akıyor

Kaynaklar bilinmiyor!Türkiye'ye yağışlarla 500 milyon metreküp su giriyor, 185 milyon metreküp su çıkışı ölçülüyor. Yeraltı su kaynaklarının kullanımı alanında çalışan Earth Water Global kuruluşunun başkanı Robert Bisson, "Türkiye su kaynaklarının farkında değil. Bu nedenle sular boşa akıyor" dedi.

12 Mayıs 2007

İSTANBUL - Yeraltı su kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalar yapan Earth Water Global adlı kuruluşun başkanı Robert Bisson, Türkiye'nin su kaynaklarının farkında olmadığını savundu:
Bisson, Forum İstanbul'un 'Küresel Isınma, Su, ve Çevre' başlıklı oturumunda Türkiye'nin su denetimlerini daha dikkatli yapması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'ye yağışlarla yılda 500 milyon metreküp su girdisi oluyor ancak 185 milyon metreküp su çıkışı ölçülüyor. Fark sanıldığının aksine buharlaşmıyor, yolsuzluk da yapılmıyor. Türkiye'nin temelleri kırılmış, bodrumlarından su boşuna akıyor."
Bisson, su kayıplarının temel nedenini Türkiye'nin jeolojik özelliklerine bağlayarak, yüksek noktalardaki çatlaklardan suyun kaybedildiğini ve tatlı su kaynaklarının da yeterince kullanılamadığını belirtti.
Petrol oluşumunun yeni yeni anlaşıldığını vurgulayan Bisson, yeni yüzyılda su için aynısının geçerli olduğunu savunarak 2009 yılında Türkiye'de yapılacak Dünya Su Forumu'nda, su konusunda ülkelerarası uçurumların kapatılacağını söyledi.
Doğa Savaşçıları Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş da Türkiye'nin su yönetiminden şikâyetçi: "Adana'nın bir tarafından Seyhan, diğer tarafından Ceyhan akıyor ancak Adanalı susuzluktan yakınıyor. Fırat akıyor ancak Urfa ve Antep susuzluktan kırılıyor. Çerkezköy'de artezyenle yeraltından su çekiliyor, pis sular tekrar yeraltına veriliyor"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'se İstanbul'da bahsedildiği gibi bir su sıkıntısı olmadığını savundu. Güler, "İstanbul'da mevsimsel olarak bu sorundan söz edilir. Bu konuda tedbir alındı. Melen Çayı projesi başta olmak üzere çalışmaları Devlet Su İşleri, İSKİ ile birlikte sürdürüyor. Yağış sezonu geçmedi, yatırımlar da sürüyor" dedi. Güler, Türkiye'de rüzgâr enerjisi kullanımının da beş yılda 400 kat artacağını belirterek "Rüzgâr santrallarını açmaya yetişemeyeceğiz" dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR