Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Badem'i sevin ama samimi olmayın

Beş ay boyunca Foça'da rehabilite edilip geçen hafta doğaya salıverilen fok Badem, insanlardan kopamıyor. Önceki gün balıkçı teknelerinin peşinden Datça Limanı'na giren, dün de tekrar kıyıya sokulan Badem'in durumu "İyi de Badem vahşi hayata nasıl alışacak" sorusunu akla getirdi.

09 Mayıs 2007

İSTANBUL - Beş ay boyunca Foça'da rehabilite edilip geçen hafta doğaya salıverilen fok Badem, insanlardan kopamıyor. Önceki gün balıkçı teknelerinin peşinden Datça Limanı'na giren, dün de tekrar kıyıya sokulan Badem'in durumu "İyi de Badem vahşi hayata nasıl alışacak" sorusunu akla getirdi.
Badem'i büyüten Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu'nun Koordinatö-rü Cem Orkun Kıraç'sa Badem'le yüzgöz olunmamasını istedi.
Yeryüzünde 400-500 Akdeniz foku yaşadığını belirten Kıraç şöyle konuştu: "Badem, Türkiye'de ilk defa rehabilite edilip doğaya salınan Akdeniz foku. Yunanistan bu konuda daha tecrübeli. Oradaki yetkililer, Badem'in hareketlerinin son derece normal olduğunu, doğal hayata alışması için zaman gerektiğini söyledi. Ancak insanlar da bilinçli olmalı. Badem, tekne ve ağlardan zarar görebilir. Sonuçta yabani bir hayvan, ters bir harekette savunma amacıyla insanlara zarar da verebilir. Yem verilirse Badem insana alışır. Bu da istenmeyen bir durum. Eğer insanlar ondan uzaklaşırsa, Badem de yine doğal yaşantısına dönecektir."
Datça Belediye Başkanı Mehmet Erol Karakullukçu da Badem'in bulunduğu bölgeyi bantla çevirip insanları buraya sokmadıklarını, sahilde birçok gönüllünün görev yaptığını söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR