Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Üretici hibeyi 'hayır parası' olarak algılıyor

AB ile GAP İdaresi, Güneydoğu'daki süt ve et üreticisini eğitiyor. GAP Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde 2007 Kasım ayına kadar üreticiye 16 milyon avroluk hibe desteği sağlanacak.

12 Nisan 2007

DİYARBAKIR - AB ile GAP İdaresi, Güneydoğu'daki süt ve et üreticisini eğitiyor. GAP Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde 2007 Kasım ayına kadar üreticiye 16 milyon avroluk hibe desteği sağlanacak.
Güneydoğu'da üreticilere pazarlama bilinci kazandırmaya yönelik pazarlama seminerinin ilki dün Diyarbakır'da yapıldı. Seminerde hibe programından dağıtılan paranın zaman zaman yanlış kullanıldığı ve 'hayır parası' olarak algılandığı belirtildi.
AB Türkiye Delegasyonu'ndan Proje Lideri Andrew Winter-Taylor, "Hibe bir hediyedir. Ancak hibenin aynı zamanda bir işi başlatmak için sermaye olduğu unutulmamalı" dedi. Taylor, bu algılamanın Güneydoğu'nun yanı sıra gelişmekte olan diğer ülkelerde de geçerli olduğunu söyledi.
'Bitince yeni hediye gelmeyecek'
Amaçlarının ayakta kalabilen işletmeler kurulmasını sağlamak olduğunu anlatan Winter-Taylor, "Bize bir hediye geldi. Bitince yenisi gelecek' anlayışını kırmamız gerekiyor. Şu anda yürüttüğümüz 84 proje var. Bunların içinde bitki, çilek, süt, kiraz, et, kilim, ipek böcekçiliği projeleri de yer alıyor içinde. Türkiye'deki projelerin yarısından fazlasını iyi seviyede görüyoruz. İngiltere'de kurulan işlerin yüzde 75'i 4. yıldan sonra başarısız oluyor. Türkiye'de başarı oranı yüzde 50'nin üzerinde" dedi.
'Birleşmedikleri için batıyorlar'
Seminerin ilk oturumunda Taylor, Ukrayna, Gürcistan ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde süt ve et sektöründeki yetersizliklere değindi. Taylor, Türkiye'de de tıpkı Ukrayna ve Gürcistan'da olduğu gibi küçük işletmelerin başka firmalarla birleşme fikrinden uzak durdukları için başarılı olamadıklarını söyledi. Ancak AB hibe fonlarından sağlanan kaynakla Ukrayna ve Gürcistan'da hayata geçirilen iki projede büyük başarı sağlandığını ve bu modellerin Türkiye'de de uygulanabileceğini belirtti.
Taylor, "Gürcistan Süt Toplama Projesi kapsamında 3-5 ineği olan 200 üretici birleşip bir örgüt oluşturdu. 4 süt toplama noktası kuruldu. Çiftçilere de eğitim verildi. Projeyla 4 yıldır çiftçiler başarılı birer üretici olarak yollarına devam ediyorlar. Ukrayna'da da benzer bir modelle ciddi bir başarı elde edildi" diye konuştu. Taylor, pazarlamada da doğru ürünle, doğru yer, doğru zaman ve doğru fiyat sisteminin uygulanmasıyla küçük işletmelerin ayakta kalma şansı bulacağını sözlerine ekledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR