Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yunus 'şov' kurbanı mı?

Samatya sahilinde dün sabah spor yapan vatandaşlar üzücü bir manzarayla karşılaştı. SSK Hastanesi'nin karşısında, sur duvarlarının dibinde kafası kanlar içinde cansız bir yunus kıyıya vurmuştu.

19 Mart 2007

İSTANBUL - Samatya sahilinde dün sabah spor yapan vatandaşlar üzücü bir manzarayla karşılaştı. SSK Hastanesi'nin karşısında, sur duvarlarının dibinde kafası kanlar içinde cansız bir yunus kıyıya vurmuştu. Boyu yaklaşık 1.5 metre olan yunusun kafasından hâlâ kanlar sızıyordu. Yunusu bulanların ve güvenlik görevlilerinin ortak kanaati balıkçı ağına takılan yunusun balıkçılar tarafından öldürülmüş olabileceğiydi. Yunusun gövde kısmında da bazı darbe izleri ve yüzgeçlerinde ince kesikler vardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kıyı temizleme ekipleri öğlen saatlerinde yunusu aldı. Çöp poşetine konulan yunus, kamyonetteki diğer çöplerin yanına atıldı. Yunusun nereye götürüldüğü sorulunca görevli, "Bu balık şimdi ne işe yarar ki? İSTAÇ'ın çöplüğüne götürüyoruz" yanıtını verdi.
'Turizm tesisleri avlatıyor'
Ancak çevreciler farklı görüşteydi. Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Gökmecibaşı, her yıl yüzlerce yunusun çeşitli nedenlerle öldürüldüğü söylerken ilginç bir iddiada da bulundu:
"Turizmle uğraşan bazı kuruluşlar yunusları gösteri amacıyla kullanmak için, balıkçılara yunusları canlı getirmeleri karşılığında yüksek paralar ödüyor. Balıkçılar yakalamakiçin yunusları ağla çeviriyor. Bu esnada birçok yunusda ölüyor. Bu yunus da bunlardan biri olabilir."
Nadide bilgiyi çöpe attılar
Yunusun çöpe atılmasının son derece yanlış olduğunu vurgulayan Gökmecibaşı, "Üniversitelerin deniz ve su ürünleri fakültelerine başvurulup otopsi yapılması gerekirdi. Türkiye'de yunus popülasyonu konusunda yeterli araştırma yok. Dolayısıyla yunus türünün geleceği ne derece tehlikede bilinmiyor. Samatya'da ölü bulunan yunusun nesli de tükenmek üzere olabilir" dedi.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'ndan Arda Tonay da bilmsel açıdan önemli bir bilginin çöpe atıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Yunusun ölüm nedenini otopsi yapmadan söylemek pek mümkün değil. Bulunduğu an üniversitelere haber verilmesi gerekiyordu. Bilimsel çalışmalar için inanılmaz bir bilgi kaynağı. Bu hayvanlara ulaşmak çok zor. 2003 yılında yaptığımız bir çalışmada yunus ölüsü bulmak için Karadeniz'de kilometrelerce yürüdük. Bize haber verselerdi otopsi yapıp ölüm nedenini anlayabilirdik."
Ölen yunusun türü Türkçe adı 'Tırtak', literatürdeki adı 'Delphinus delphis'. Bu türe Türkiye'nin tüm denizlerinde rastlanabiliyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR