Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

TGC Başkanı Turgay Olcayto: Gazeteciler her şeyi sorgulamalı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Konrad Adenauer Stiftung ile ortaklaşa düzenlediği 78.'si Yerel Gazetecilik Semineri Amasya'da tamamlandı. Üç oturumda gerçekleştirilen seminere; Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya il ve ilçelerinden gazeteciler katıldı. Seminer sertifika töreniyle bitti.

15 Kasım 2015

AMASYA – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 78. Yerel Gazetecilik ve Meslek İçi Eğitim Semineri; Amasya’da tamamlandı. Seminerin kapanış değerlendirmesini yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi:

“Sorunsuz günümüz geçmiyor. Hükümetin hoşuna gitmeyen yayın yapan medya kuruluşlarının yayınları bir bir engelleniyor. Son olarak Samanyolu Grubu'nun yayınları uydudan çıkarıldı. Çok seslilikten tek sesliliğe giden bir toplum yaratmanın adımları bunlar. Türkiye demokrasiyi benimsemeden, basın özgürlüğüne ulaşmamız mümkün değil. Gazeteci arkadaşlarımızdan her şeyi mutlaka irdelemelerini ve sorgulamalarını istiyorum. Televizyonda her yayınlanana inanmamak gerekiyor. Sorgulayarak gerçeğe ulaşmamız, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenmesi için büyük önem taşıyor.”

Seminer üçüncü oturumunda gazeteci –yazar Ragıp Duran “Gazetecilikte Objektif Olmak Mümkün mü?”; A Haber Şef Editörü İhsan Yılmaz “Televizyon Haberciliği”;  Gazeteci, Ressam ve Sanat Tarihçisi Gürol Sözen “Kent, Sanat ve Medya”;  Hürriyet Seyahat Eki Yayın Yönetmeni Serkan Ocak “Çevre Haberciliği” konuları hakkında bilgi verdi.  Oturumun moderatörlüğünü TGC Cumhuriyet Gazetesi Amasya Temsilcisi Mehmet Menekşe yaptı.

RAGIP DURAN: GAZETECİ BASIN ÖZGÜRLÜÐÜ VE BARIŞTA TARAFTIR

Gazeteci-yazar Ragıp Duran  “Gazetecilikte Objektif Olmak Mümkün mü?” konusunda düşüncelerini açıklayan Duran, şunları söyledi:

“Gazeteci, barış, düşünce, ifade, basın özgürlüğü, demokrasi, özgürlük, barış, hayat gibi konularda taraftır. Gazetecilik, temas ve mesafe mesleğidir. Bir muhabir, hem fiziki, hem de manevi olarak bir haberi izlerken nerede durması gerektiğini bilmelidir. Bizim işimiz gerçeklerin peşinden koşmaktır. Mümkün olduğu kadar gerçeklere yaklaşmak için uğraşırız. Gazeteci; gerçeğe, mesleğine, okuruna ve medyasına karşı sorumlu olduğunu unutmamalıdır. Muhabiri yönlendirirken dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Herhangi bir muhabiri göreve gönderirken o haberle muhabir arasında organik bir bağ olup olmadığına bakmak lazım. Objektiflik için bu şarttır.”

İHSAN YILMAZ: TELEVİZYON HABERCİLİÐİNDE KURGU HABERDEN UZAK DURULMALI

TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve A Haber Şef Editörü İhsan Yılmaz “Televizyon Haberciliği” konulu konuşmasında örneklerle televizyon haberciliğinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi verdi. Yılmaz, gazetecilere ise şu önerilerde bulundu:

“Yerel basın çalışanları, görüntülü haber konusunda kendisini yetiştirmelidir. Peki muhabir nelere dikkat etmeli?  Muhabir, kıyafeti başta olmak üzere görünümüne özen göstermeli. Televizyon haberinde görüntü en az haberin kendisi kadar önemlidir. TV muhabiri dış tepkilere karşı hazırlıklı olmalı ve olasılıkları önceden hesaplamalı. Canlı yayına iyi hazırlanmalı, ezber yerine belli hatırlatıcı kelimeleri not alarak, yayınını sakin anlaşılır bir dille yapmalı. Dikkat çekici hareket ve mimiklerden kaçınmalı. Televizyon haberciliğinde hız önemlidir. Haber ve görüntü en kısa sürede merkeze ulaştırılmalı. Özellikle toplumsal olaylarda baskı altında sakin kalabilmeli. Bunun yanında yapılmaması gerekenler de var. Muhabir, yargı içeren, peşin hükümlü suçlayıcı ifadelerle soru sormamalı. Şüphelileri tahrik edecek sorular da yöneltmemeli. Muhabir, olayı olduğu gibi aktarmalı, provoke edici soru ve davranışlarıyla haberin konusu olmamalı. Muhabir toplumsal olayları kullanırken de üslubuna dikkat etmelidir. Muhabirler, etik kurallara uymalı ve kurgu haberden uzak durmalı. Haber için yasal sınırları zorlamayın ve etik kuralları ihlal edilmemeli.”

SERKAN OCAK: MESLEKTE UZMANLAŞMAK ÇOK ÖNEMLİ

Hürriyet Seyahat Eki Yayın Yönetmeni Serkan Ocak “Çevre Haberciliği” konuları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de ve Dünya’daki çevre ile ilgili yaşanan sorunları anlatan Ocak, iklim değişikliği ile ilgili de şu noktalara dikkat çekti:

“Yaklaşık 10 yıl boyunca çevre haberciliği yaptım. Meslekte uzmanlaşmak çok önemli.  Çevre haberciliği de bu alanlardan biri. Peki çevre haberciliği nelerle ilgileniyor. Çevremizi ne kadar tanıyoruz? Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden birisi. İklim değişikliği sonucunda sıcaklıklar tüm ülke çapında her mevsimde yükseliyor. Bununla beraber Türkiye’nin yetersiz olan su kaynaklarının daha da azalacağı öngörülüyor. Son yıllarda Türkiye’de hastalık gibi kömürlü termik santraller yayılıyor.  Bu santraller, iklim değişikliğine neden insan sağlığı ve ekosistem üzerine kara bulut gibi çöktü. Enerjideki tüm yatırımımız kömüre dayalı. Bundan bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor. Yayınlanan raporlarda Türkiye’de 3 bin kişinin kömürlü termik santral nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.”

GÜROL SÖZEN: AMASYA SUYLA GELEN BİR KÜLTÜRÜN KENTİDİR

Gazeteci, Ressam ve Sanat Tarihçisi Gürol Sözen “Kent, Sanat ve Medya”;  başlıklı konuşmasında şöyle dedi:

“Anadolu toprağının birbirinden farklı coğrafi konumu, kuşkusuz yaşama biçiminin en etkin öğesi olarak farklı kimlikleri oluşturuyor. Her uygarlığın değişmez kuralıdır bu. Yaşadığın toprakların özelliğine göre o yöre insanı biçim alır: Beslenmesinden türküsüne, ürettiği günlük eşyalardan kurduğu kentlere, evlere kadar değişir bu. Hele işin içine Karadeniz gibi çok farklı bir denize açılan kara parçasından akıp gelen Yeşilırmak suyu da varsa.  İşte Amasya, bu nedenle 7 bin yılda beri konup göçen uygarlıklara kaynaklık etmiştir. O dönemler de “Amasid” adı ile anılan ve Hititler’den Osmanlı’ya ve Kurtuluş Savaşı’na kadar uzanıp gelen tarihsel bu yapı, aslında kültürünü suya borçludur. Amasya suyla gelen bir kültürün kentidir.”                                     

The Apple Palace Oteli’nde düzenlenen seminere; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz, Ankara Temsilcisi Taylan Erten, Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük, Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop’un da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. (Radikal)

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR