Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yaraları birlikte sarıyorlar

Gezi Parkı işgalinin ardından 7 bin olan kayıtlı yaralının 26'sı da gözünü kaybetti. Plastik mermi isabet eden ve gözünü kaybeden Volkan Kesanbilici: Türkiye'de muhalifler bu tür yıpranmalara hazırlıklı

31 Mayıs 2014

Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre sadece Gezi Parkı direnişinin ardından kayıtlı yaralı sayısı 7 binden fazlaydı. Aradan geçen bir yıl içinde yaralıların sayısı on binleri aştı. 26 kişi de gözünü kaybetti. O dönem yaralananların bazıları ve gezide hayatını kaybedenlerin yakınları bir araya gelerek platform kurdu. Davaları, soruşturmaları birlikte takip ediyor, yaralarını da birlikte sarıyorlar.
Gezi sürecinde gözünü kaybedenlerden biri de Merter’de esnaflık yapan Volkan Kesanbilici. Tam bir yıl önce (31 Mayıs) sosyal medyadan Gezi Parkı’nda yaşanan polis şiddetine tepki göstermek için Taksim’e gitti, polisin attığı plastik merminin gözüne isabet etmesiyle bir gözünü kaybetti. Fiziki tedavisi halen devam ediyor. Ancak psikolojik tedavisi kısa sürmüş. Onun için en büyük tedavi, diğer yaralıların bir platform altında birleşmesi ve artık hep birlikte mücadeleye devam etmeleri oldu.
Gezi Şehit ve Gazileri Platforum’nun kurucularından Kesanbilici, bir gözü görmese de protez kullanmadığı için durumunun bazı arkadaşlarından daha iyi olduğunu düşünüyor: “Kendi gözüm yerinde duruyor. Ama zaman içinde orada küçülürse kaybedebilirim. Sol gözümde yüzde yüz görme kaybı var. Artık devletten raporu olan engelli bir vatandaşım. 38 yaşındayım. Fiziken tedavisi uzun sürdü. 2-3 ay yüzüstü yatmak zorunda kaldım. İşimiz gücümüz durdu tabi. En önemli sıkıntıyı 3 yaşındaki oğlumla yaşadım. Benden uzaklaştı. İlişkiyi 6-7 ay sonra düzeltebildim”.

26 kişi gözünü kaybetti

Platformu kurduktan hep birlikte hareket etmeye başladıklarını anlatan Kesanbilici, “Bir gün Ali İsmail Korkmaz’ın davasındayız, başka gün Ethem Sarısülük’ün davasına gidiyoruz. Bundan memnunuz. Belki bizim psikolojik desteğe ihtiyaç duymamamızın sebebi bu. Birlikte mücadele ediyoruz. Platform olarak haftada bir biraraya geliyoruz. Mail grubumuz var. Biber gazı ve plastik merminin yasaklanması için mücadele ediyoruz. Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi ile birlikte çalışıyoruz”. 

Berkin Elvan’ın davası yokken bize sıra gelmez

Kesanbilici, gözünü kaybettikten sonra suç duyurusunda bulundu. CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Kesanbilici’nin durumu için soru önergesi verdi. Kesanbilici “ İstanbul ’daki 300 kişi gibi benim de sadece suç duyurusu halinde bekleyen bir başvurum var. Berkin Elvan’ın davası yokken bize sıra gelmesi zor” diyor.

Görüntü var ama savcı görmüyor

Okan Özçelik de Gezi Parkı’nda polislerin müdahalesi sırasında cep telefonuyla kayıt yapıyordu. Gözüne isabet eden biber gazı kapsülünü ve o silahı ateşleyen polisi de kayıt altına alan Özçelik’in durumu ile ilgili halen bir gelişme yok. Özçelik, o günü ve sonrasını şöyle özetliyor: “1 Haziran’da Gezi Parkı’na ilk girdiğimiz anda oldu. Parkın Mete Caddesi’ne bakan yerinde cep telefonumla polisleri çekiyordum. Bir ara gelen eylemcileri gördüm. Onlara baktım, arkamı döner dönmez gaz fişeğini gördüm ve düştüm. Gözümde yoğun ödem oldu. İlk anda ameliyat yapmadılar. Retinada yırtık vardı. Ameliyat başarılı geçti. Retinadaki yırtığı diktiler. Görme kaybı yüzde 85-90 oranında. Gözüm açık. Dışarıdan bakıldığında problem yok gibi görünüyor. Ama geceleri araba kullanamıyorum. Güneş gözlüksüz dolaşamıyorum.”
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na gidip psikolojik destek aldığını anlatan Özçelik, “İşsizdim, 6 ay işsiz kalmama sebep oldu. Evlenecektim, ertelemek zorunda kaldım. Şimdi bir şirkette ihracat uzmanıyım. Sürekli kaygı duyuyorum. Polis görünce öfke ve nefret hissediyorum. Gözümün biri görmüyor. Dava açtım ama bir gelişme yok. Görüntüyü bir kere izleseler bulurlar ama görmüyorlar, görmek istemiyorlar” diye konuşuyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR