Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Dünyanın merkezine yolculuk gibiydi

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Taksim daha önce de 'yasak'lanmıştı. Ancak Gezi Direnişi sonrasına denk gelen bu yıl ki 1 Mayıs yasakları her zamankinden daha farklıydı. On binlerce polisin yığıldığı Taksim ve civarında neredeyse kuş uçmadı.

01 Mayıs 2014

İSTANBUL - Güvenlik önlemleri Taksim Meydanı'nın kilometrelerce uzağından itibaren başlıyordu. Kademeli olarak çok sayıda güvenlik barikatları kurulmuştu. Arama ve kontrol noktaları aşıldıkça ilerlemek daha da zorlaşıyordu. İstiklal Caddesi ya da Taksim Meydanı'na çıkış için yalnız polislere ve sarı basın kartı sahibi gazetecilere izin verildi. Otellerine ulaşmaya çalışan turistler ya da evlerine gitmeye çalışan vatandaşlar mağduriyet yaşadı. Otel görevlileri bariyerlere gelmelerine rağmen turistlerin otellere yerleşmesinde sıkıntılar yaşandı.

Taksim ve İstiklal Caddesi'ndeki esnafın çoğu esnaf kapatmıştı. Açık olan bazı kafe ve restoranlarda da yalnız polisler vardı. Taksim Meydanı'nda dahi bir noktadan diğerine geçmek için birkaç güvenlik noktası geçmek gerekiyordu. İstiklal'e çıkan tüm yollar tutulmuştu. Ancak zaten buradaki barikatlara ulaşmak bile neredeyse imkansızdı. Dolapdere'den itibaren güvenlik önlemleri alınmıştı. Ara sokaklarda 10'a kişilik ekipler geziyor, iki kişi gördüğünde üst araması yaparak kimlik sorgusu yapıyordu. Sokaktan tebadüfen geçen kişiler ahi elleri duvara dayandırılarak üzerleri arandı. Yaklaşık 10 kişilik gruba Tarlabaşı'nın ara sokaklarında müdahale edildi. Saatlerce Tarlabaşı, Dolapdere, Şişhane dolaylarında gezinmeme rağmen 10 kişinin üzerinde taksim'e gitmeye çalışan bir grubu rastlamadım. Taksim'e gitmek isteyen bazı kişiler, bir araya gelemediklerinden şikayetçi oldu. Bir öğretmen, "Buluşma noktamızı önceden bildirmedik, 1 Mayıs'ta haberleşecektik ancak buluşamıyoruz" dedi.

Geçmiş yasaklara göre güvenlik tedbirleri çok fazla arttırılmıştı. Taksim Meydanı'na 'sızan!' 2 eylemci 1 Mayıs önlüklerini giyerek slogan atmaya başladıkları anda gözaltına alındı. İstiklal Caddesi'ne çok yakınında bulunan İnsan Hakları Derneği'nden Taksim'e gitmeye çalışan 10 kişilik gruba neredeyse apartmandan çıktıkları anda müdahale oldu. Taksim Meydanı girmeyi başarraak ender vatandaşlardan biri olan Aydın Silier de elinde '8 saat' yazan bir bez parçasıyla tek kişilik eylem yaptı. Amacının 8 saatik mesai saatinin insanlara hatırlatmak olduğunu söyleyen Silier, başarabilirse 8 saat boyunca meydanda duracağını söyledi.

Beşiktaş ve Şişli'de polisin Taksim'e yürümek isteyen vatandaşlara karşı sert müdahalesi oldu. Bu esnada bazı gazeteciler de yaralandı. Fransız Haber Ajansı Foto Muhabiri Bülent Kılıç, polisin attığı fişek gazından dolayı bacağından yaralandı. Kılıç, polisin hedef aldığını ve aynı anda birkaç gazeteci arkadaşının da aynı noktada yaralandığı söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR