Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'NTV Tarih' dergisi yeniden bağımsız olarak basılacak

Gezi olaylarını kapak yaptığı için kapatılan NTV Tarih dergisi NTV'den bağımsız olarak yeniden yayına hazırlanıyor. İlk sayısını Haziran'da çıkaracak dergi kadrosunu de aynen koruyor. Derginin adı henüz netleşmedi. Dergisin yayın yönetmeni Gürsel Göncü, şimdi daha tutkulu ve heyecanlı olduklarını söyledi.

26 Mart 2014

Gezi Direnişi’nde simge haline gelen kırmızı elbiseli kadını minyatür yaparak, Temmuz 2013 sayısının kapağına taşıyan NTV Tarih Dergisi, Doğuş Yayın Grubu’nun kararıyla basılmamış ve apar topar kapatılmıştı. Olayın hemen ardından dergi ekibi de istifa ettiğini duyurmuştu. Haziran ayı içinde tamamen Gezi Direnişi’ne ayrılmış olacan ancak basılamayan sayı daha sonra ‘Yaşarken Yazılan Tarih’ adıyla kitap olarak basılmıştı. Derginin yayın hayatına devam edip etmeyeceği bir süredir merak konusuydu. Derginin genel yayın yönetmeni Gürsel Göncü, önceki akşam müjdeyi verdi. Dergi önümüzdeki haziranda tekrar okurlarıyla buluşacak. Dergi, Doğuş Yayın Grubu eski CEO’su Cem Aydın’ın büyük ortağı olduğu Stüdyo Yapım tarafından yayımlanacak. Cem Aydın da Gezi Direnişi sürerken, Doğuş Grubu’ndan istifa etmişti.

Radikal’e konuşan Göncü, uzun süredir dergiyi çıkarmak için uğraştıklarını anlattı: “Gerek siyasi , gerekse mali sebeplerden dolayı kolay bir süreç olmadı. Sonunda bu noktaya geldik. Bağımsız bir yayın olarak dergimizi aynı ekiple çıkaracağız. Aynı çizgide, aynı hocalarla. Üstelik çok daha heyecanlı ve tutkulu bir şekilde.”
NTV Tarih’in bir Türkiye markası haline geldiğini belirten Göncü, satış rakamının 35 bine kadar yükseldiğini söylüyor: “Piyasadaki yayınlardan farkları vardı. Satış rakamı, okur profilinin çok farklı dünya görüşlerinden insanlardan oluşması gibi... Bir camia dergisi değildi. Siyasaten pozisyon alan bir tavrı olmadı. Hep objektif ve konunun insani taraflarına bakarak tarihi hadiseleri nakşetmeye çalıştık. Tarih algısını yaşayan, gündelik ve hepimizin etrafını saran bir gerçeklik olmasından yanaydı. O yüzden çok fazla insana ulaştı. Çok kaliteli ve orjinal bir içeriğe sahipti. Bu da okurlar tarafından takdir edildi.”

‘Siyasi bir tutum almadık’
Eski fiyatı 7.5 lira olan derginin yeni halinin fiyatının biraz daha yüksek olacağını söyleyen Göncü sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz o sayıda da siyasi anlamda tutum alan bir dergi hazırlamadık. Kitap olarak da çıktı zaten. Eğer reaksiyonel bir ayaklanma olsaydı, 31 Mart isyanı gibi bir şey olsaydı, bunu da kapak konusu yapardım. İşimiz bu. Varolan, gündelik etki yapan tarihin arka planını insanlara sunmaya çalışmak... Hadiselerin siyaseten yorumlanması değil, kamuoyunda yarattığı etkisi önemli.”

‘Başka açılar yaratacak’ 
Aktüel siyasete endekslenmiş bir ülkede insanların farklı alanlarda çok iyi ürünlere arzulu ve muhtaç olduğunu belirten Göncü, “Klasik bir dergi değildi. Tarih kültürü, genel kültür dergisiydi. İnsanların yine teveccüh göstereceğini düşünüyorum. O kadar büyük bir baskı ve karamsarlık hali var ki geldiğimiz noktada, bunlardan ayrı kalmamız zaten mümkün değil. Ancak başka bir şekilde yaklaşacağız meseleye. Konunun bugününü değil, dününü de anlayarak yaklaşacağız. Başka açılar yaratacak. Eskisinden çok daha umutluyum. Umarım insanlar da öyle olur...”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR