Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Talha Bebek yaşam savaşına 7 ay dayanabildi

Doğumdan hemen sonra ölümcül 'Omen sendromu' tanısı konulan ve uygun ilik için uluslararası boyuta taşınan bir kampanya yürütülen Talha bebek, ilik nakli yapıldıktan sonra girdiği yoğun bakımdan çıkamadı.

16 Mart 2014

Doğumundan 34 gün sonra ateşlenerek hastaneye kaldırılan ve Omen sendromu hastalığına yakalanan Talha Çelebi, 7 aylık yaşam savaşını kaybetti. ABD ’den bulunan uygun ilik Talha’ya önceki gün nakledildi. Ancak durumu iyice kritik noktaya gelen ve kemoterapisi yarıda bırakılarak ilik nakli gerçekleştirilen Talha, yoğun bakımdan çıkamadı.

Belma ve Muhammed Çelebi çifti için her şey 4 Eylül 2013’te Talha’nın doğmasıyla başladı. Aydın’da dünyaya gelen Talha için ilk 34 gün normaldi. Ancak sonra aniden ateşlendi. İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudu yara içindeydi. Teşhis konuldu: Talha 30 binde bir çocukta görülen Omenn sendromuydu. Doktorlar bir an önce ilik bulunmazsa Talha’nın yaşayamayacağını söyledi. Çünkü Talha’nın minik bedeninin gün geçtikte bağışıklık sistemi çöküyordu.

Hastalığın tek çaresi ilik nakliydi. Ve geç kalınmaması gerekiyor. Sosyal medyada büyük bir kampanya başladı. Twitter ve Facebook’ta Talha için hesaplar açıldı. Gönüllü donörler arandı. Kan vermek için etkinlikler düzenlendi. Binlerce insan seferber oldu. Ağır ilaçlarla hastalığın etkisi hafifletilmeye çalışılıyordu. Ancak Talha için asıl sorun gönüllü donörler değil, devletin hantal bürokrasisi ve Türkiye ’deki ilik merkezlerinin yetersizliğiydi.


MÜJDE AMERİKA’DAN GELMİŞTİ

Gönüllü donör olmak için anne Belma Çelebi’yi Kore, Amerika ve Hong Kong’dan arayanlar oldu. Sosyal medyada çağrılara cevap verenlerin sayısı 12 bine ulaştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de çağrıda bulunuldu. LÖSEV, Türk Hematoloji vakıfları gibi sivil toplum organizasyonlarıyla görüşüldü. İlk müjdeli haber , Talha’nın hastalığa yakalandığının 5. ayında geldi. Amerika’daki NMDP Ulusal Doku Bankası’nda kayıtlı 4 donörün örneklerinin Talha bebeğe uyumlu olduğu tespit edildi. Amerika’da 4 donöre HLA-CH kan örneği testi uygulanırken en uygun kan örneğinin Türkiye’ye gönderilmesine karar verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu da yapılan sosyal medya kampanyalarının ve medya desteğinin ardından ilik bulunduktan sonra elini çabuk tuttu. Normalde şartlarda 1 ila 6 ayda ödenek çıkarken Süreyyapaşa SGK Kemik İliği Servisi hesabına Talha bebek için toplamda 9 bin 388 TL yatırıldı.


BİRKAÇ SAAT DAYANABİLDİ

İlik nakli için de 3 Mart 2014’e gün verildi. Ancak nakil için önce 10 günlük kemoterapi gerekiyordu. Talha bebek için kemoterapiye başlandı. Ancak Talha bebeğin normalde 100’ün üzerinde olması gereken nabzı ancak 50-60 atıyordu. Bu da büyük bir sorundu. Kemoterapiye 3. günün sonunda ara verildi. Nakilden sonra kemoterapiye devam etme kararı alındı. Solunum cihazına bağlı Talha’ya ilik nakli önceki gün akşam üzeri yapıldı. Nakilden sonra yoğun bakıma alındı. Dün sabaha karşı saat 03.00 sularında ise hayatını kaybetti.


AYDIN’A DEFNEDİLDİ

Talha Bebek, 7 ay büyük bir yaşam mücadelesi verdi. Sonunda aranan ilik de bulundu. Ancak zamana karşı yarıştığı bu süreçte vücudu daha fazlasını kaldıramadı. Amerika’dan ilik haberi ilk geldiğinde büyük bir sevinç yaşayan Talha’nın ailesi dün büyük bir yas içindeydi. Talha’nın cenazesi Aydın’a defnedildi. Baba Muhammed Çelebi, telefonda konuşmakta güçlük çekiyordu. Ancak herkesi desteğinden dolayı ‘Allah razı olsun’ diyebildi.

Türkiye’de bir ilik merkezi olsaydı, ya da yurt dışındaki uygun ilik daha erken bulunabilseydi Talha bebek için belki her şey daha farklı olacaktı. Kemoterapiye daha erken başlayabilecek belki verdiği yaşam mücadelesini kazanacaktı. Ancak olmadı...

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR