Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkiye, çocuğunu böyle uğurladı

Berkin Elvan dün son yolculuğuna uğurlandı... Okmeydanı'ndaN Şişli'yi geçerek Feriköy Mezarlığı'na uzanan yürüyüşe yüzbinler katıldı.

13 Mart 2014

Başına gaz kapsülü isabet etmesinin ardından 269 günlük yaşam savaşını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan dün son yolculuğuna yüzbinlerce kişi tarafından uğurlandı. Okmeydanı’nda başlayıp Şişli’yi geçerek Feriköy Mezarlığı’na kadar süren yürüyüşteki kalabalık çığ gibi büyüdü.
Gezi olayları sürerken 16 Haziran günü Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almak için çıkan ve gösterinin ortasında kalarak polisin attığı gaz kapsülüyle yaralanan Berkin için ilk toplanma noktası Okmeydanı Cemevi’ydi. Ancak cemevi ve meydan sabah saatlerinden itibaren doldu. Metrobüsten inenler Okmeydanı’na ulaşmakta zorlandı. E-5 ve bağlantı yollarında gönüllüler trafiği düzenlemeye çalıştı ancak kalabalık ilerleyen saatlerde yollara taştı. Berkin Elvan için saat 12.00’de cemevinde tören düzenlendi. Cemevine çıkan bütün sokaklar doldu. Cenaze törenine katılan milletvekilleri ve belediye başkan adayları izdiham yüzünden güçlükle cemevine girebildi. Sık sık “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “15’inde bir fidan Berkin Elvan” sloganları atıldı. Cezaevinden yeni çıkan gazeteci Tuncay Özkan da cenazeye katıldı. Galatasaray Kulübü adına cenazeye çelenk gönderildi. Mustafa Alabora, Ferhat Tunç ve Mücella Yapıcı gibi isimler de oradaydı. Cenaze namazını kıldıran Okmeydanı Cemevi dedesi helallik istedi. Kalabalık hep bir ağızdan “Helal olsun” diye bağırdı. Berkin’in cenazesi güçlükle cemevinden çıkarılarak gaz kapsülünün kafasına isabet ettiği yere götürüldü. Berkin Elvan’ın tabutu kalabalığın omuzlarında Okmeydanı Anadolu Kahvesi’ne kadar taşındı. Yolun her iki tarafını dolduran binlerce kişi Berkin’i alkışlarla karşıladı. Cenaze güçlükle cenaze aracına konuldu. Berkin’in annesi Gülsüm Elvan, ablaları ile aile yakınları meydanda bekleyen bir otobüse bindirildi. Berkin Elvan’ın ardından binlerce kişi Şişli Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Şişli’de mahşeri kalabalık

‘Berkin Elvan ölümsüzdür’ pankartlarının yanı sıra en çok göze çarpan dövizler ‘Hükümet istifa’ ve ‘Hırsız var’ oldu. Sık sık “Hırsız Tayyip Erdoğan ”, “Katil Erdoğan, “Berkin’in katilleri hesap verecek”, ‘“Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz”, “15’inde bir fidan Berkin Elvan” sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca alkışlar ve sloganlar susmadı.
Şişli’de bir inşaattaki dev AK Parti afişleri kesilerek indirildi. Bir binadaki AK Parti flamaları ve bayrakları da kesildi. Ardından bu binanın bulunduğu noktaya bir itfaiye aracı geldi. Ancak kalabalığın içinde kalan itfaiye aracına kitle tarafından müdahale oldu. Bir grup itfaiye görevlilerine vurmaya kalkışırken bir grup da itfaiyecileri korumaya çalıştı. İtfaiye erleri, E-5 tarafına kaçarak kalabalığın elinden kurtuldu. Geride bıraktıkları araç ise tahrip edildi. Yol boyunca polis neredeyse hiç görünmedi. Cenaze Osmanbey’deki ana cadde üzerinden Feriköy Mezarlığı’na götürüldü.

‘Rahat uyu Berkin...’

Cenaze taşınırken, mezarı başında da büyük bir kalabalık toplanmıştı. Grup, “Rahat uyu Berkin, orada ölüm yok” diye slogan attı. Ancak cenaze yaklaşınca bekleyenler de slogan atmayı bıraktı. Berkin için hazırlanan mezarın içine karanfiller ve bilyeleri bırakıldı. Berkin, helallik alındıktan sonra gözyaşları içinde toprağa verildi.

Gezi ruhu cenazede buluştu

İSMAİL SAYMAZ
İstanbul, 2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink’in cenazesinden sonra en kalabalık uğurlamaya ev sahipliği yaptı. 15 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı Cemevi’nden Feriköy’e toplumun her renginden ve her kesiminden 100 bini aşkın insan tarafından uğurlandı.
Yoğun kalabalık nedeniyle hem metrobüs güzergâhı hemde bütün ana caddeler insan seliyle doldu. Güzergâh üzerindeki ev ve işyerlerinden alkışlar ve tencere-tava sesleri yükseldi. Cenaze Şişli’ye girdiğinde iki kola ayrıldı. Ana gövde Halaskargâzi Caddesi’nde, bir diğer kol ise Abide-i Hürriyet Caddesi’nde yürüdü. Abide-i Hürriyet üzerinde polis panzeri ve bariyerlerle geçiş izni verilmeyeceği açıklandı ancak kitlenin ısrarlı talebi üzerine bariyer açıldı. Bu arada bir grup polis kitle ile duvar arasında sıkıştı. Yurttaşların yoğun tepkileri üzerine cenazeyi organize edenler, polislerin önünde ele ele kalkan oluşturdu. Güvenliğin böylece sağlanması üzerine bir facianın eşiğinden dönüldü. Binlerce insan polisi protesto ederken bazı göstericiler polis panzerlerinin üzerine yazı yazdı, camlarınıı kırdı. Bu arada güzergâh üzerindeki bazı işyerlerinin çalışanları taziye için kepenkleri kapattı ve vatandaşların arasına katıldı. Bazı binalardan ise caddeye ‘Katil var’ yazıları atıldı. Mitinge katılan on binler cenazeye kendi renklerini yansıttı. Çarşı, Fenerbahçe, Türk bayraklı katılımcılar, BDPliler ve sosyalistler büyük bir görsel zenginlik oluşturdu. Taşkınlığa meydan vermeyen grup Berkin Elvan’ın yanı sıra gündeme ilişkin sloganlar attı. Özellikle AKP hükümeti ve yolsuzluk iddiaları okların hedefindeydi. Cenaze aynı zamanda siyasi protesto kimliğine büründü. Gezi Parkı ruhunun yeniden dirildiği izlenimi verildi. Cenaze korteji en son Pangaltı girişinde yine panzerler tarafından ve yüzlerce polis tarafından oluşturulan bariyerlerle durduruldu. Taksim’e yürümek isteyen vatandaşlarla polis karşı karşıya gelirken gerilim yaşandı. (İsmail Saymaz)

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR