Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Abdal'lar 'abdal' için davalık

Grup Abdal'ın kurucuları Haluk Tolga İlhan ile Ali Ekber Kayış, 'Ervah-ı Ezelde' adlı ilk albümün ardından anlaşmazlığa düştü. İlhan, 'Abdal' isminin patentini alınca isim hakkı için mahkemelik oldular.

11 Mart 2014

Anonim halk müziği türkülerini yeniden yorumlayan ve yaptığı müzikle önemli bir kitle kazanan Grup Abdal şu sıralar önemli bir tartışmanın içinde. Grubun 2 albümü çıktı. Ancak grubun kurucularından Haluk Tolga İlhan ile Ali Ekber Kayış, ilk albümün ardından anlaşmazlığa düştü. İlhan, grubun diğer dört üyesinden habersiz Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak Grup Abdal adını kendi üzerine tescilledi. Bir de mahkemeye başvurarak kendi adına Abdal ismini eklettirdi. Her iki isim de birbirini emek hırsızı olarak suçluyor. Gruplar yeniden revize edildi. Ancak ‘Abdal’ isim hakkı için açılan davalar devam ediyor.
Ali Ekber Kayış ile Haluk Tolga İlhan, 2011’de bir araya gelerek Grup Abdal’ı kurdu. Halk müziğinde yeni bir tarz oluşturdular. İstiklal Caddesi’ndeki sokak sanatçılarından kulağımıza aşina olan ’santür’u ve Latin Amerika ’nın telli çalgısı ‘çarango’yu kullandılar. Enstrumanları yeni perdeler eklediler. Geleneksel müziği kendi anlayışlarına göre yeniden yorumladılar. Gruba eklenen 2 yeni isimle birlikte ilk albüm ‘Ervah-ı Ezelde’ büyük bir beğeni topladı. Ancak sonradan anlaşmazlık başladı.
Kayış’ın iddilarına göre, Abdal bir var olma çabasıydı. Ve bu başarıldı. Ancak grubun diğer kurucusu İlhan, albümünü başarısını yalnız kendi sesine bağlıyordu. İlhan, bunun doğru olmadığını söylüyor.
‘Ervah-ı Ezelde’ albümü 2011 Ocak’ta çıktı. İlk albümde İlhan ve Kayış’ın dışında Burcu Sarak, Özge Ünkap da albümde yer aldı. Albümün hemen ardından ayrışma başladı. Bir anlaşma yapıldı. İlhan, Abdal adını ‘Abdal Haluk Tolga İlhan’ olarak kullanacak, Kayış ise ‘Grup Abdal’ olarak müzik hayatlarına devam edecekti. Ancak bu anlaşma gerçekleşmedi.
Haluk Tolga İlhan, grubun adının Türk Patent Enstitüsü’ne giderek ‘Abdal’ ismini kendi adına tescilletti. Diğer üç kişinin bu tescilden haberi olmadı. Grubunu diğer üyeleri itiraz etme süresini kaçırdı. Bu arada grubun Mart 2011’de ‘Ozanca’ adında bir albümü daha çıktı ancak bu kez İlhan albümde yer almadı. Yerine Kerem Kekeç ve iki kişi daha eklendi.

Müziğimizi taklit ediyor

Kayış, yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Konser organizasyonlarını aradı. Billboard reklamı yapan firmaları dahi aradı. Grup içinde kendine özel bir statü istedi. Asıl ayrılık nedeni bu. Ayrıldıktan sonra kendine yeni isimler buldu. Bizim albümümüzdeki parçaları konserlerinde söylüyor. Yeni kurduğu ekip de aynı enstrümanları kullanıyor. İkinci albümümüzde o yok. Ancak konserlerinde tutan parçaları da söylüyor. Biz müzik yapmaya devam ediyoruz. Ancak ismimizi kullanamıyoruz. Gitara eklediğimiz perdeyi ekledi. Ayrıldıktan sonra kendi adıyla yürümeye çalıştı. Ancak olmayınca Abdal ismini kullanmaya başladı. Bir albüm yaptı. Ancak albümü ilgi görmedi. Müziği taklit ediyor.”
Marka hükümsüzlük davası açtığını anlatan Kayış, şöyle devam etti: “Gruptan ayrılan bir kişinin grubun adını sahip çıkması normal değil. Avukatlar davayı kazanacağımızı söylüyor. Bir albüm çalışmamız var ancak ne isim koyacağımızı bilmiyoruz. Mahkeme kararını bekleyeceğiz. Davayı kaybedeceğini bildiği için mahkemeye başvurarak adını da değiştirdi. Şu anda resmi adı Abdal Haluk Tolga İlhan. Fiili yaptığı işler var. Facebook sayfamızı kapattırdı. Youtube videolarımızı sildirdi. Tüm erişim haklarımızı engelledi. Konserlerimizi yasaklamaya çalışıyor. İsmi kullandığımız anda ihtar çekiyor. Grubun ismini de ben koydum. Ancak ismini koyduğum grupla konser yapamıyorum. Acayip bir durum. Tam bir gasp ve emek hırsızlığı. Biz başka isimle de devam edebiliriz. Ancak bu durumu kabullenemiyorum.”
Haluk Tolga İlhan ise iddialara yaptığı yazılı açıklamalarla yanıt verdi. Asıl emek hırsızlığını Ali Ekber Kayış’ın yaptığını vurgulayan İlhan, şunları anlattı: “Grubun diğer üyeleriyle bir sorunum yok. İlk Facebook sayfasını asıl onlar kapattı. Konser öncesi organizasyon şirketlerini aradılar. Ben sadece emeğimi korumaya çalışıyorum. Zaten konu mahkemeye intikal etti. Albümde sekiz türküyü ben söyledim. Onları da Youtube’den kaldırdılar. İlk girişimleri kendisi başlattı. Sonra ben de emeğimi garanti altına almak istedim. Bir önlem için tescil yaptırdım. Eşit emek harcayarak kurduğumuz Abdal ismini kullanmak için kimseden izin almayacağım.”
İlhan, çok sayıda kişi aracılığıyla bir araya gelmeyi ve konuşarak bu meseleyi çözmeyi önerdiğini ancak bir kez dahi yüzleşeme teklifine olumlu yanıt vermemesinin düşündürüğü olduğunu belirterek “Müzik camiasındaki her alanda arkamdan konuşmuş, yok olup gitmem için elinden geleni ardına koymamıştır. Bunların tümünün kanıtları da mevcuttur” diye konuştu.
“Yasal olarak bin engel çıkmadığı sürece Abdal ismini kullanacağım” diyen İlhan, “Sanatsal olarak yok edemeyeceğini anlayınca beni çirkin bir kavganın içine çekmeye çalıştı. Grup dediğin Kardeş Türküler gibi olur. Ortada olan bir kişinin yönetiminde olan insanlar topluluğu var. Grup adı altında, kolektiflik adı altında kendi iktidarını kuran biri var ortamda başka da bir şey yok. Ben kendi rızamla gitmek istiyorum deseydim, deli miyim, niye kullanayım bu ismi, Ali kendisi beni göndermek için elinden geleni yaptı, çünkü kendisinin iktidarına boyun eğmeyen biriydim hepsi bu. Bencillik ve hırs yüzünden bu ayrılık oldu.”
İlhan, grubuna yeni kattığı isimlerle Abdal Haluk Tolga İlhan adıyla ‘Çerağ-ı Aşk’ isimli bir albüm çıkardı. Grup Abdal ismiyle çıkan ‘Ozanca’ albümünün ardından Kayış da yeni bir albüm hazırlığında. Ancak şu anda yasal olarak Abdal ismini kullanamıyor. Tartışmanın nereye varacağını ise mahkemenin kararı belirleyecek.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR