Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Dinlemeye esprili yanıt: Şarkı söylemek için dinlemişlerdir

Yenişafak ve Star gazetelerinde bugün yayınlanan dinlenenler listesinde adı geçen ünlü isimler dinlemeleri değerlendirdi.

24 Şubat 2014

İSTANBUL - Yeni Şafak ve Star gazetelerinde yayınlanan listede farklı kesimlerden gazeteciler, siyasetçiler, sanatçılar var. Dinlenenler listesi adı bulunan sanatçı Metin Şentürk, dinlemeleri esprili bir dille eleştiriyor: “Beni şarkı söyleme için dinlemişlerdir.” Gazeteci Ertuğrul Özkök ise, devletin çivisinin çıktığını söylüyor. İsmail Küçükkaya da 10 yıldır ‘dinlenme’ korkusuyla yaşadığını söylüyor.

Akşam Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya: “Bu dinlemeler bize büyük bir rejim krizi yaşadığımızı gösteriyor. Dinlemelerin tarihlerine baktığımızda Ak Parti iktidarını oluşturan büyük koalisyonun çatladığı döneme denk geliyor. Ogüne kadar beraber yol alan iki koalisyon ortağı MİT krizi, şike soruşturması, Cumhurbaşkanı yerine Başkanlık sistemine geçiş gibi temel konularda anlaşmazlığa düştü. Bu dinlemeler de o tarihlere denk geliyor. Bir takım ilişkileri anlamaya yönelik istihbarat amaçlı ve buradan toplayacakları bilgilerle de Türkiye’yi dizayn etmeye çalışan bir yapı olarak görüyorum bu olup bitenleri. Bu dinlemelerin hukuki olmadığından eminim. Evrensel hukuk kurallarına asla uygun deği. Çünkü bu kadar kısa sürede bu kadar çok insanı dinleyemezler. Yasal gibi görünüyor. Kağıdına uydurdularsa bile dehşet verici. Burada önemli olan devletin tutumu. Devletin itibar kaybı var. Devlet ne yapacak bu noktada? İktidar partisi bugüne kadar neden bunlarla ilgili gereğini yapmadı? Örneğin MHP ’nin CHP ’nin kasetleri çıktığında ve aynı şekilde Çetin Soysal Türkiye’de bu kadar çok insanı dinliyorlar dediğinde niye birileri çıkmadı? Binali Yıldırım mecliste ‘Valla herkesi dinliyorlar, korunmanın tek yolu telefonla konuymamak’ demişti. İktidar o tarihlerde gerekeni yapıp üzerine gitseydi, şimdi şikayetçi olduğu paralel yapıyla mücadele etseydi, bugün bu ilkel devletlere yakışacak tabloyla karşılaşmazdık. Gerçekten üzgünüm. Ama hiç de şaşırmadım. 10 yıldır telefonlarımın dinlendiği kuşkusuyla yaşıyorum. Sadece ben değil bütün gazeteciler böyle yaşıyor. Herkes biliyor ki bu ülke tuhaf bir ülke oldu.”
Devletin çivisi çıkmış

Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ertuğrul Özkök: “Demek ki onlar da dinlemiş. 25 yıldan yana devletin tüm kurumları dinledi beni. Bunu her televizyon programında söylüyorum. Devletin tüm kurumları yine dinlemeye devam ediyor. Şaşırtıcı bir tarafı yok bunun. Ben artık hiç bir şeye şaşırmıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne ait unsurların hiç bir şeyi beni şaşırtmaz. Ben dinleyenlere şunu söylüyorum; dinleme mağduru olarak herkesi dinliyorlar. Dinleyeni de, dinleteni de dinliyorlar. Bir gün herkes kendini o listelerde görecek. Bugün sızdıranlar da zannetmesinler kendileri dinlenmiyor. Onlar da dinleniyor. MİT’e mahkeme kararı bile olmadan dinleme yetkisi veren insanların, başkaları niye dinlemiyor diye sormanın bir manası yok. Merak ettiğim konu şu; 2011’den bu yana genel yayın yönetmeni değilim. Bir köşe yazarıyım. Beni dinletmek için ne gerekçe koymuşlar onu merak ediyorum. Ben ne yapmışım? Vatana ihanet mi yapmışım? Hangi gerekçeyle dinmemişler? Daha önce Hahambaşı’nan (Tuncay Güney) hazırladığı Ergenekon çetesinde ben Ergenekon’un Fettullah Gülen’in sağ kolu Hüseyin Gülerce ile aynı çetedeydim, şimdi de Mustafa Karaalioğlu ile aynı çetedeyim. Onu da dinlemişler, beni de dinlemişler. Her dönem bir örgüte mensup oluyorum. 28 Şubat’ta da dinlediler beni. O zaman Hanefi Avcı hakkında şikayetçi olmamı istediler. Ben kimin dinleyip dinlemediğini bilmiyorum dedim. Haberde mahkeme kararıyla dinlenmiş deniliyor. Olayın vahim tarafı bu. Ancak ben artık ne habere güvenebiliyorum, ne dinleyene, ne dinlemeyi sızdırana, ne dinlemeyi yapana, ne de seni dinlemişler diye haber yapana ve yaptırana inanıyorum. Hiç biren inanmıyorum. Bugün devletin çivisi çıkmış. Herkes herkesi dinliyor. 25 yıldan bu yana dinliyorlar. Şerbetliyim artık.”

‘Paralel hat çekeyim rahat dinlesinler’

Sanatçı Metin Şentürk: “Neden bizi dinlerler bunu bilemiyorum. Ancak muhtemelen şarkı dinlemek için dinlemişlerdir. Böyle güzel bir ülkede çirkin günlere uyanmak güzel değil. İnsan kendi vatanında kendi hayatıyla ilgili bu kadar tacize uğramak hoş değil. Eminim diğer insanlar açısından da değildir. Ama maalesef oluyor bunlar. Dünyada da oluyor. Bugün oluyor, yarın da olacak. Umarım ki en sert önlemler alınır. Ne diyebiliriz ki? Sadece gülüyorum. Baktım paralel devlet dinliyor eve paralel bir hat çekeyim de rahat dinlesinler. Kişilik haklarımıza bir saldırıdır bu. Daha önce dinlendiğimi bilmiyordum. Açıkcası ben de şaşırdım. Listede adımı görünce gözlerime inanamadım. Kiminle ne konuda irtibatımızın olduğunu düşündüler, neye istinaden... Açıkcası akılda yürütemiyorum. Doğru mu değil mi, işin o boyutunu da bilmiyoruz. Mahkeme kararıyla dinlendiğine inanmıyorum.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR