Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Baş melek Bocelli

Dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli, TEMA Vakfı yararına sahne aldı. Ülker Sports Arena'daki konseri 9300 kişi izledi.

24 Şubat 2014

"İnsanoğlu hep bir cennet hayal etmiştir. Yemyeşil ağaçların rüzgârlarla salındığı, kuşların sevinçle şakıdığı, akarsuların gürül gürül çağladığı, bereketli topraklarında bin bir türlü meyvenin yetiştiği...”

Bu sözler TEMA Vakfı’nın yeni reklam filminden... 2 dakikalık film aslında hayallerimizin çok da uzak olmadığını, Anadolu topraklarının bir cennet olduğunu ve bu cenneti korumak gerektiğini anlatıyor.

Doğa açısından değil belki ama müzikal açıdan klasik müzik severler önceki akşam bir cennette gibiydi. Dünyanın en iyi tenorlarından İtalyan sanatçı Andrea Bocelli ilk kez Türkiye ’de TEMA Vakfı yararına bir konser verdi.

Bocelli’nin Türkiye’ye geleceği aylar öncesinden duyurulmuştu. Fiyatları 250 lira ile 2700 lira arasında olan biletler 3 hafta öncesinden tükendi. Konser başladığı anda 9300 kişi Ülker Sports Arena’yı tıka basa doldurdu. Konser salonuna giriş ve çıkışlar da izdihamlar olmadı ancak Ataşehir’deki Arena’nın etrafında tam bir trafik keşmekeşi yaşandı. 

Orkestrayı kendi şefi yönetti

Konser sırasında Bocelli’ye Tekfen Vakfı bünyesindeki 102 kişilik Tekfen Flarmoni Orkestrası ile 60 kişilik İstanbul Devlet ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası korusu eşlik etti. Tekfen Flarmoni Orkestrası’nı TEMA’nın da kurucularından A. Nihat Gökyiğit 1992’de kurdu. Yılda sadece birkaç kez konser veren orkestra 23 ülkenin iyi müzisyenlerini bünyesinde barındırıyor. 162 kişilik bu dev orkestrayı Bocelli’nin kendi şefi Marcello Rota yönetti.

MOST Production tarafından organize edilen Andrea Bocelli konseri ile aynı zamanda TEMA Vakfı’nın 20. yılı da kutlandı. Konser öncesinde TEMA’nın yeni reklam filmi izletildi. TEMA Vakfı’nın gönüllülüğe çağrı yaptığı film ilk kez Bocelli konserinde izlendi. 490 binden fazla gönüllüsü bulunan TEMA Vakfı’nın yıllardır gerçekleştirdiği mücadeleyi daha da güçlendirmek için hayatı savunan herkesi gönüllü olmaya davet ettiği filmde oyuncu Yiğit Özşener rol aldı.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, konser öncesinde yaptığı konuşmada organizasyonda başta Mustafa Oğuz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Konser öncesinde Bocelli’ye Nakkashgah Ali Gürşen tarafından hazırlanan TEMA gönüllülük felsefesini simgeleyen melek broşunu takıldı. Ataç, gümüşten hazırlanan broşun yalnız bir örneğinin olduğunu, Bocelli’nin baş melek olarak bu broşu taktığını söyledi.

İlk kez Türkiye’ye gelen Bocelli için çok emek harcandı. Çünkü her şey gönüllülük üzerine kuruldu. Konser için maliyetin dışında kimse herhangi bir ücret talep etmedi. Konserin geliri TEMA Vakfı’na gitti. Bocelli’nin Türkiye’ye getirilmesi oldukça zorlu oldu. Hatta organizasyonu duyan İtalyan Konsolosluğu yetkilileri TEMA Vakfı’nı arayarak ”Biz ulaşamıyoruz Bocelli’ye, siz nasıl konser organize ettiniz” diye sordu.

İş ve sanat dünyası buluştu

Konseri izlemeye ise çok önemli isimler geldi. Başta TEMA Vakfı kurucularından ‘toprak dede’ diye anılan Hayrettin Karaca’nın dışında Arzu Sabancı, Demet Sabancı Çetindoğan, Semiramis Pekkan, Ajda Pekkan, Tarkan, Nükhet Duru, Erol Evgin, Mustafa Üstündağ, Burçin Terzioğlu, Yiğit Özşener, Hayrettin Karaca gibi birçok sanatçı ve cemiyet hayatından ünlü isimler izledi.

Konser sırasında Bocelli fazla konuşmadı. Ancak bir ara oğlu Matteo Bocelli’nin doğum gününü kutladı. “Şimdi ekstra bir şarkı okuyacağım” diyerek ‘Happy birthday to you’ diyerek oğlunun sahneye davet etti. Türkiye’de ilk kez Bocelli’yi dinleyenler aynı zamanda artık klişe olmuş bu doğum günü ezgisini de dünyaca ünlü tenordan dinleyerek farklı bir deneyim edinmiş oldu.

Görme engelli sanatçıya parça aralarında sahneye geliş ve kulise gidişlerinde orkestra şefi Marcello Rota eşlik etti. İlk bölümde Bocelli ile soprano Paola Sanguinetti düet yaptı. İkinci bölümün sürpriz ise Bocelli ile Sıla’nın yaptığı düetti. Avrupa ’nın önde gelen bandeneon üstadı Mario Stefano Pietrodarchi bandeneonuyla eşlik ederek Edith Piaf’ın ‘La vien Rose’ adlı şarkısını seslendirildi. Konserin finalinde Bocelli, İtalyan şarkıcı Illara Dellabidia ile ‘Canto Della Terra’yı söyledi.

 Cennet ‘Anadolu toprakları’

TEMA Vakfı’nın 20. yılı nedeniyle hazırlanan reklam filmi Andrea Bocelli konseri öncesinde ilk kez izletildi. Filmin yönetmen koltuğunda 7 Mart’ta vizyona girecek Silsile filminin de yönetmenliğini üstlenen Ozan Açıktan oturdu. Kreatif direktörlüğünü Murat Yılmaz’ın yaptığı, senaryosunu Alper Canıgüz’ün yazdığı filmin çekim, prodüksiyon ve post prodüksiyon sürecinde emeği geçen tüm ekip TEMA Vakfı’na gönüllü destek verdi. Filmin prodüksiyonu PToT Film, post prodüksiyonu Burak Doğan, müziği ise Jingle House tarafından yapıldı. Filmde kullanılan tüm fotoğraflar ise Atlas Dergisi tarafından sağlandı. Anadolu topraklarını bir cennet olarak ifade eden filmde, Türkiye’nin 7 bölgesinden doğa ve doğal hayat fotoğraflarından oluşan bir Türkiye haritası tasarlandı. Önemli olanın bu toprakları korumak olduğunun altının çizildiği filmde, tabiat harikası bu ülkeyi gelecek nesillere bırakabilmek için TEMA gönüllüsü olmaya çağrı yapılıyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR