Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Emniyet'te basın yasağına da 'durdurma' çıktı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)'nin emniyet müdürlüklerine basının girmesinin yasaklanmasına karşı açtığı davada yürütmenin durdurulması kararı çıktı.

03 Ocak 2014

İSTANBUL - 17 Aralık ‘ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonrasında emniyet bünyesinde görev yapan gazetececilerin artık emniyete alınmayacağı açıklanmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) bu kararına karşı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) dava açtı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından görülen davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararda, uygulanan yasağın haberleşme ve seyahat hürriyeti üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapıldı.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük tarafından 25 Aralık’ta açılan dava ile ilgili 31 Aralık’ta yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararda özetle şu ifadeler yer aldı: “Dava konusu işlemin, uygulandığı sürece, ilgililerinin basın, haberleşme ve seyahat hürriyeti üzerinde –uygulandığı dönem bakımından- etkisi tükenecek tahdit ve etki doğurduğu gözetildiğinde davalı idarenin savunması ve ara kararların cevabı alındıktan ya da kanuni savunma ve ara kararlarına cevap verme süresi geçtikten sonra yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi.”


MEŞRU AMACI YOK

 

Kararın gerekçesiyle ilgili de şu ifadeler kullanıldı: “Emniyet Genel Müdürlüğü’nce alınan kararın haberin serbestçe yayılmasını önlemek için tesis edildiğini, işlemin konusu ile sebebi arasında açık bir uyumsuzluk bulunduğunu, kamu yararına ters düştüğüne, Anayasa ve Basın Kanunu’nun emredici kurallarına aykırı olduğunu, basın özgürlüğünü ve Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin ihlal edildiğini, kısıtlamanın kanuni dayanağının ve meşru amacının olmadığını ve demokratik toplum düzeni bakımından da gerekli olmadığını, vatandaşların rahatlıkla girebildiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü hizmet binasına girişi ve medya mensuplarının ise anılan binaya alınmaması karşısında eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini ve bu nedenle idari işlemin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep ediyoruz.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR