Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Greenpeace kefaletini ödedi

Rus mahkemesi Greenpeace üyesi Gizem Akhan'ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. 2 milyon Ruble (122 bin TL) kefalet bedeli Greenpeace tarafından ödendi.

22 Kasım 2013

Rusya’da 63 gündür demirparmaklık ardında tutulan Greenpeace gönüllüsü Gizem Akhan’ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.
Greenpeace’e ait ‘Arctic Sunrise’ adlı gemiyle 18 Eylül ’de Kuzey Buz Denizi’ne giden 30 Greepeace üyesi, Rus devletine bağlı Gazprom şirketinin tehlikeli petrol aramalarına dikkat çekmek için eylem yaptı. Ancak eylem sırasında Rus Sahil Güvenliği, gemiye el koydu. Gemideki 30 kişiyi de gözaltına aldı.

‘Çok mutluyum’
2 ayı aşkın süredir tutuklu bulunan aktivistlerin duruşmaları 1 hafta önce başladı. Duruşmalar sonunda 26 kişi serbest kalırken 1 kişinin gözaltı süresi 3 ay uzatıldı. Aktivistlerin içindeki tek Türkiye vatandaşı Akhan’ın duruşması St. Petersburg’daki Primorski Bölge Mahkemesi’nde dün yapıldı.

Rus savcı Akhan’ın gözaltı süresinin 24 Şubat 2014’e kadar uzatılmasını talep etti. Mahkeme ise Gizem Akhan’ın 2 milyon Ruble (122 bin TL) karşılığında kefaletle serbest bırakılmasına hükmetti.

Petersburg’daki duruşmayı CHP milletvekilleri Melda Onur, Veli Ağbaba ve İlhan Cihaner de izledi. Melda Onur, “Bizi görünce duygulandı. Bir kafes içindeydi. Bizim mahkeme salonlarımızdan çok daha rahat bir ortam vardı. Duruşma salonunda röportaj bile yaptılar. Biz alışkın değiliz bu tarz mahkemelere. Gizem çok mutlu olduğunu söyledi. Ailesinin gelmesini istemedi. Cezaevi koşullarını görmelerini istemiyordu. Herkese selam söyledi. Çok mutlu oldu. Annesini kucaklayacağımızı söyledik.”

Greenpeace yetkilieri, kefalet bedelinin Greenpeace tarafından ödendiğini söyledi. Greenpeace’in uluslararası avukat grubundan avukat Deniz Bayram ise serbest kalma işlemlerinin en kötü ihtimalle biteceğini ancak Gizem’in yargılama sırasında Türkiye’ye dönüp dönmeyeceği ile ilgili kararın gerekçeli kararla belli olacağını anlattı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR