Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Rusya, Greenpeace aktivisti Gizem'i kefaletle serbest bırakıyor

Rusya'da yaklaşık iki ay önce tutuklanan Greenpeace Türkiye gönüllüsü Gizem Akhan'ın, bugün St. Petersburg'da çıkarıldığı mahkemede kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.

21 Kasım 2013

Rusya’da iki ay önce tutuklanan Greenpeace üyesi Gizem Akhan, özgürlüğüne kavuştu. Rus mahkemesi, 63 gündür tutuklu olan Akhan’ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Ahkan için 122 bin TL’lik kefalet bedeli Greenpeace tarafından ödenecek.

Greenpeace’e ait ‘Arctic Sunrise’ adlı gemiyle 19 Eylül ’de Kuzey Buz Denizi’ne giden 30 Greenpeace üyesi, Rus devletine bağlı Gazprom şirketinin tehlikeli petrol aramalarına dikkat çekmek için eylem yapmıştı. Ancak eylem sırasında Rus Sahil Güvenliği, gemiye el koydu. Gemideki 30 kişiyi de gözaltına aldı. 2 ayı aşkın süredir tutuklu bulunan aktivistlerin duruşmaları 1 hafta önce başladı. Duruşmalar sonunda 1 kişinin gözaltı süresinin 3 ay uzatıldı. 9 kişi ise kefaletle serbest bırakıldı. Aktivislerin içindeki tek Türkiye vatandaşı Akhan’ın ise duruşması St. Petersburg’daki Primorski bölge mahkemesinde bugün saat 14.00’da yapıldı.

Rus savcı Akhan’ın gözaltı süresinin 24 Şubat 2014’e kadar uzatılmasını talep etti. Ancak mahkeme Akhan’ın 2 milyon ruble yani yaklaşık 122 bin TL karşılığında kefaletle serbest bırakılmasına hükmetti.

Gizem Akhan, duruşmada şunları söyledi: "Ben yaşadığım dünyayı korumak istediğim için iki aydır hapisteyim. Serbest bırakılmam halinde kaçacak değilim, kaçmamı gerektirecek bir şey yapmadım, bir tehlike oluşturmadım. Şiddet kullanmadım. Tek amacım Kuzey Kutbu’nun geleceği için mesaj vermekti." 

Bu hafta görülen davalarda, gözaltında yargılanan 30 kişiden 26 kişi için tutuksuz yargılama kararı çıkarken, bir kişinin gözaltı süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verildi. Diğer 3 kişinin davaları yarın görülecek. 


GİZEM’DEN SELAM VAR!

Petersburg’daki duruşmayı izlemeye CHP milletvekilleri Melda Onur, Veli Ağbaba ve İlhan Cihaner de gitti. Duruşmanın ardından Melda Onur, Gizem’in Türkiye’ye dönüp dönemeyeceğinin birkaç saat içinde belli olacağını söyleyerek şunları söyledi: “Yoğun bir medya ilgisi vardı. Türkiye’den Başbakan’ı izlemeye gelen gazeteciler de duruşmayı izledi. Gizem çok rahatlamış görünüyordu. Birçok kişi bırakıldığı içinde bırakılacağını tahmin ediyordu. Bizi görünce duygulandı. Bir kafes içindeydi. Ancak konuş ona dokunabiliyordum. Bizim mahkeme salonlarımızdan çok daha rahat bir ortam vardı. Duruşma salonunda röportaj bile yaptılar. Biz alışkın değiliz bu tarz mahkemelere. Gizem çok mutlu olduğunu söyledi. Ailesinin gelmesini istemedi. Cezaevi koşullarını görmek istemiyordu. Herkese selam söyledi. Çok mutlu oldu. Annesinin kucaklayacağımızı söyledik.”


BİRKAÇ GÜN DAHA HAPİSHANEDE

Greenpeace yetkileri ise, Gizem’in kefalet bedeli olan 122 bin liranın Greenpeace tarafından ödeneceğini belirtti. Türkiye’ye dönüp dönemeyeceği konusunun şu anda kesinleşmediğini belirten Greenpeace üyeleri, Gizem’in serbest bırakılan 9 kişinin de şu ana kadar 5 kişinin hapishaneden çıkabildiğini, Rusya’da bürokratik işlemlerin uzun sürdüğünü, Gizem’in de serbest kalmasının birkaç günü bulabileceğini söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR