Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Greenpeace'ten Gizem için kritik gün

21 Kasım 2013

Rusya’da 2 aydan fazla süredir gözaltında tutulan Grenpeace üyesi Gizem Akhan’ın bugünkü duruşması için CHP ’li 3 milletvekili Rusya’ya gitti. İstanbul Milletvekili Çevre Komisyonu Üyesi Melda Onur, CHP Malatya Milletvekili İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Akhan’ın bugünkü duruşmasını izleyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet de Rusya’ya Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili temaslarda bulunmak için bugün Rusya’ya gidiyor.
Gizem Akhan, Greenpeace’in Kuzey Buz Denizi’nde Gazprom şirketinin tehlikeli petrol aramalarına dikkat çekmek için gerçekleştirdiği eylem sonrası Rus Sahil Güvenliği’nin silahlı müdahalesi sonrası gözaltına alınan 30 kişi arasındaydı. Bu hafta görülen davalarda bugüne dek 1 kişinin gözaltı süresinin 3 ay daha uzatılmasına, 9 kişininse kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Akhan’ın duruşması ise bugün 14.00’te başlayacak. Tutuklu yargılama süresinin uzatılıp uzatılmayacağı görüşülecek. Akhan’ın tutukluluğu uzatılırsa 3 ay daha cezaevinde kalacak. Tutuksuz yargılanması halinde de 3 ay boyunca Rusya’yı terk edemeyecek.
Rusya’da gitmeden önce havaalanında Radikal’in sorularını yanıtlayan CHP milletvekili Onur, “Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız da orada olacak. Ama onlar Akkuyu Nükleer Santralı’nı görüşmeye gidiyorlar. Biz de Gizem’i kurtarmaya gidiyoruz. Bu çocuklar sadece dünyayı değil, Rusya’yı da kurtarmak istiyorlar. Kuzey Buz Denizide Rusya’nın bir parçası. İktidarın Rusya hükümeti ile enerji görüşmeleri yaparken bu konuya da değinsinler. Hakikaten bu iş için onların da çaba sarf etmesi gerekiyor. Gizem gibi bir kızımız var. Biz bir taraftan bunu yapmalıyız, onlar da diğer taraftan yapmalı. Bu konu görmezden gelinecek bir konu değil.”

Greenpeace’ten teşekkür

Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, Türkiye ’den bugüne kadar 50’ye yakın milletvekilinin Rus mahkemesine Gizem’in serbest bırakılması için destek mektupları gönderdiğini hatırlatarak “Çevre için cesurca mücadele eden arkadaşlarımızın yaşadığı haksızlığın bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi.
Rusya’da gözaltında bulunan barışçıl eylemcilere bugüne dek tüm dünyadan destek geldi. Brezilya Başbakanı, İran Devlet Başkan Yardımcısı, Almanya Şansölyesi, İngiltere Başbakanı, Arjantin Senatosu, Avrupa Parlamentosu, Burma’nın muhalefet lideri, 11 Nobel Ödülü sahibi ve tüm dünyadan yüzlerce parlamenter açıklamalarda bulundu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR