Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkiye 'günün fosili' seçildi

Polonya'nın Varşova kentinde düzenlenen İklim Zirvesi'nde iklimle mücadele konusunda üzerine düşen sorumluluğu yapmayan ülkelere verilen 'Günün Fosili' ödülü Türkiye'ye verildi.

14 Kasım 2013

‘Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde her yıl dünyanın değişik ülkelerinde taraflar konferansı düzenleniyor. Bu yıl Varşova’da 19.’su düzenlenen konferansta her yıl olduğu gibi yine günün fosilleri ödülleri verildi.

800’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan Climate Action Network (CAN - İklim Eylem Ağı) tarafından organize edilen ‘Günün Fosili’ ödülü, müzakereler boyunca müzakereleri tıkayan veya iklim müzakerelerinin gerektirdiği şekilde davranmayan ülkelere veriliyor. Varşova'daki 'İklim Zirvesi'nin başladığı ilk iki gün 'Günü Fosili' sırasıyla Avustralya ve Polonya oldu. 3. gün ise Türkiye , Avustralya'nın ardından 'Günün Fosili' seçilen 2. ülke oldu. Türkiye daha önce Durban ve Doha’da yapılan taraflar konferansında da günün fosili olmuştu. İklim Ağı katılımcıları, iklim değişikliği konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni yapmadığının uluslararası sivil toplum tarafından da açıkça fark edildiğini belirtti.

Daha önceki yıllarda, sorumluluğu olan sera gazı azaltım hedefini almak yerine finansal destek almaya çalışması ve kömür yatırımları yüzünden günün fosili seçilen Türkiye, bu yıl birden fazla sebep yüzünden günün fosili seçildi.

CAN’a göre bu sebepler şöyle:
“ Seragazı salımlarını 1990 yılına göre 2011’de yüzde 124 arttırması, İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’nun ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı’nın diğer birimlerle birleştirilerek etkisizleştirilmesi, kuruluş yasası itibariyle iklim müzakerelerinde ve iklim değisikligi ile mücadele ile ilgili ulusal ve uluslararası karar alma mekanizmalarında etkin bir rol alması gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığının müzakerelere katılmaması.”

CAN’a göre, kömür yatırımları ve tüm kamu enerji üreticilerinin 2021 yılına kadar çevre izin ve yatırımlarından muaf tutulması da Türkiye’nin günün fosili seçilmesinde etkili rol oynadı. İklim Ağı katılımcıları, geçen senelerde de günün fosili ödülünü alan Türkiye’nin fosil yakıt odaklı politikalar ve uygulamalar yerine düşük karbonlu ekonomiye geçiş stratejileri izlemesi ve sera gazı salım azaltım hedefi koymasının ne kadar önemli olduğunu bu fırsat ile tekrar dile getirdi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR