Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Devletçe -62 metreye...

Marmaray dün Gül, Erdoğan, bakanlar ve yabancı devlet adamlarının katıldığı 'en uzun sefer'iyle hizmete girdi. Seferler 15 gün boyunca ücretsiz.

30 Ekim 2013

Asya ile Avrupa kıtalarını Marmara Denizi’nin altından birbirine bağlayan Marmaray dün törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekillerinin yanı sıra yabancı devlet adamlarının da katıldığı törenden sonra duayla açılan Marmaray sefere çıktı. Cumhurbaşkanı Gül’ün kullandığı Marmaray, Üsküdar’dan hareket edip Yenikapı’ya gitti. İlk sefere, bugüne kadar görülmemiş kalabalıkta bir protokol katıldı. Başbakan, Marmaray’ın 15 gün boyunca ücretsiz olacağını açıkladı.
Yaklaşık 5.5 milyar dolara mal olan Marmaray Tüp Geçiş Projesi’nin açılış töreni dün Üsküdar’da, bir kısmı başka illerden gelmiş binlerce vatandaşın da toplandığı bir törenle yapıldı. Törene, Gül, Çiçek ve Erdoğan’ın yanı sıra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile sekiz ülkeden dokuz konuk bakan katıldı. Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada önce ‘Fatih Sultan Mehmet’e, bu projeyi hayal edip, hayalini de kâğıtlara, planlara döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid’e, Gazi Mustafa Kemal’e ve Türkiye ’yi bu günlere taşıyan bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilere, bürokratlara’ teşekkür etti.

Kırık dökük bir gemi

Cumhuriyetin ilanına giden süreci, bu yolun nasıl zor ve meşakkatli olduğunu da hiç unutmadıklarını dile getiren Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal’in İstanbul’dan Samsun’a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz’in çılgın dalgalarıyla mücadele ederek günler süren yolculuk yaptığını, kağnılar üzerinde taşınan cephaneyle zafere ulaşıldığını, destanlar yazıldığını söyledi.
Törende konuşan Japonya Başbakanı’nın, Japonya ile İstanbul’u birleştirmek istediğini söylediğini ifade eden Erdoğan Marmaray’a kardeş müjdesi de verdi:
“Olur mu, olur. Marmaray, Pekin’den, Tokyo’dan, Londra’ya kadar inşallah tüm dostlarımızın, kardeşlerimizin projesidir. Bugünden itibaren 2 kıta arasındaki yolculuk süresini, sadece 4 dakikaya indiriyoruz. Tek yönde saatte 75 bin yolcu, bir kıtadan diğerine geçebilecek. Bizi sevsin ya da sevmesin, bize oy versin ya da vermesin, İstanbul ve Türkiye’deki her bir kardeşim, gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Denizin altına inşa edeceğimiz diğer tüp geçitle de inşallah en kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız.”
Cumhuriyet’in 90. yıldönümünde hükümetin çok büyük bir hediye sunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül de konuşmasında Marmaray’ın dünya için sayılı projelerden biri olduğuna dikkat çekti.

‘Evinizden güvenli’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açılış töreni öncesi, “Güvenlikle ilgili söyleyeceğim tek şey, en fazla korkulan İstanbul’da büyük bir deprem. O depremde Marmaray, evinizden daha güvenli” dedi.
Yabancı konukların da kürsüye çıktığı törende konuşmaların ardından açılış için kurdele hazırlandı. Prof. Dr. Mehmet Görmez dua etti. Protokol de Fatiha okudu. Kurdelenin kesiminden önce mikrofonu alan Gül, “Bayramlarda köprülere ne yaptığınızı millet biliyor. Asrın projesi için bir iyilik düşünüyorsunuzdur? Başbakan’a sormam lazım” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül’ün sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, “Sayın bakanım da notunu alsın. 15 gün burayı ücretsiz yapalım” dedi.
Bu haberin ardından Gül, “Ben de bunu bekliyordum. Bu projenin bayramını yapıyorduk. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından hep birlikte kurdele kesildi.
Törene katılanlar daha sonra istasyondan 62 metre derinliğe inerek Marmaray’a bindi. Yoğun bir kalabalıkla birlikte Cumhurbaşkanı Gül Marmaray’ı kullanmak üzere koltuğa oturdu. Hemen arkasında Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Meclis Başkanı, Ulaştırma Bakanı, Japon Başbakanı ile Somali Cumhurbaşkanı yerini aldı. Marmaray’ın Üsküdar istasyonunda saat 17.19’da başlayan yolculuk, Asya ve Avrupa kıtalarının tam ortasında 10 dakikalık molanın ardından devam etti. Molada, Gül, Çiçek, Erdoğan ve yabancı konuklar, üzerinde Asya ve Avrupa yazan levhayı duvara sabitledi.
İlk yolculuk, Yenikapı İstasyonu’nda saat 17.39’da sona erdi.

Makinist: Talimat var yavaş gidiyorum

Üsküdar Meydanı dün Marmaray’ın açılışına gelenler tarafından hıncahınç doldurulmuştu. Açılışın saati 15.00 olarak duyurulmuştu. Ancak vatandaşlar saatler öncesinden Üsküdar Meydanı’na gelmeye başladı. Tören alanında geniş güvenlik önlemleri vardı. Cami minarelerine, yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirilmiş, denizde deniz polisi, havada da polis helikopteri hazır bekliyordu. 

Vatandaşlar da sızdı

Gül’ün kullandığı trenin ardından ikinci bir tren daha deneme seferi yaptı. Radikal de bu trende yerini aldı. Vatandaşlara açık olmayacağı söylenmesine rağmen bazıları güvenlik engellerini aşıp ikinci deneme trenine binmeyi başarmıştı. İlk trenden yaklaşık 30 dakika sonra ikinci tren hareket etti. Tren hareket ettikten 3 dakika sonra makinist yolculara denizin altında olduğumuzu anons etti. Birkaç saniye sonra da tüpün en derin noktası olan 63 metrede olduğumuz anons edildi. Daha sonda Yenikapı yönünde tren tırmanışa geçti. Sirkeci istasyonu es geçildi.
Yenikapı’ya vardığımızda ise kronometre 10 dakika 30 saniyeyi gösteriyordu. Makinist normalde 74 kilometre hızla gidildiğini ancak deneme seferi olduğu için yavaş gitmesi yönünde talimat aldığını söyledi. Normalde Marmaray’da şu an için 5 istasyon olmasına rağmen Üsküdar-Yenikapı arasında tek duraklık sefer yapıldıktan sonra tren geri döndü. Girişler kepenkle kapatıldığı için de deneme seferlerinin yolcuları yangın merdivenlerinden dışarı çıkmak zorunda kaldı.
Yine de birkaç dakikada içinde iki kıtayı kat ettikleri için Marmaray’ın ilk yolcularının yüzü gülüyordu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR