Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kumdan evler ülkesi Sudan

Bölgeyi vuran sellerin ardından 3 milyon kişi sokakta. 3 bin Türkün yaşadığı ülkede Türkiye ile koordineli hayır faaliyetleri sürdürülüyor. Türkiye'den üniversite için Sudan'a gelenler de var.

26 Ekim 2013

Kışın bile sıcaklığın 20 derecenin altına düşmediği Sudan’da çöl tozları eksik olmuyor. Sudan’da evler temel atmadan yapılıyor. Elbette bu evler dış etkenlere karşı dayanıksız. Yaklaşık 2.5 ay önce Sudan’da bugüne kadar görülmemiş yoğunlukta yağmur yağdı. Murabiye Şerif Soba bölgesindeki yaklaşık 3 milyon Sudanlı evsiz kaldı. 8 çocuk sahibi 40 yaşındaki Nimet Mahmut da evsiz kalanlardan. Selden sonra kimsenin kendilerine yardım etmediğini belirten Mahmut, duvarları yıkılmış evinin ortasına kurduğu çadırda yaşıyor.
Sudan’ın başkenti Hartum’un arka mahalleleri... Yarım asır önce yapılmış okulun duvarlarında neredeyse boya kalmamış. Savaşta hasar almış gibi bir görüntü var ancak öyle değil. Pencerelerin camları yok. Okulun içindeki zemin tamamen kum dolu. Ayakkabısı olmayan öğrencilerin canı acımasın diye zemine kum dökülmüş. Öğrenci odalarında ranzalar var. Ancak çoğunun yıpranmış, demirleri eğilmiş. Bir öğrenci odanın ortasında kumun üzerine serdiği örtüde elbiselerini ütülüyor. Ütü, dünyanın bir asırdan fazladır kullanmayı bıraktığı odun kömürüyle çalışan türden... Burası bir yetimhane. Yaşları 7 ila 20 arasında değişen annesi ve babası olmayan çocukların kaldığı bir eğitim kurumu. Kimse Yok Mu Derneği, dünya genelinde başlattığı çalışmalar kapsamında Hartum’daki bu okulu yetimhane yapmak için kolları sıvamış durumda. Sudan Türk Okulları Genel Müdürü Hüseyin Kocacenk derneğin yetimhane ile bir proje hazırlayacağını ve okulun buna göre tam teşekküllü olarak yeniden yapılacağını anlattı.
 

75 ülkeden öğrenci Afrika Üniversitesi’nde

Afrika’nın en iyi üniversitelerinden biri Sudan’daki Uluslararası Afrika Üniversitesi. Mısır ve Güney Afrika’nın ardından öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitelerin başında geliyor. Hartum’da toplam 30 üniversitenin içinde en iyi eğitim veren Afrika Üniversitesi’ne ilgi son derece fazla. Tam 75 ülkeden yaklaşık 5 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’den de 300 öğrenci var. Gine Cumhuriyeti’nden Savane Saliou, daha bir imkân için Sudan’a geldiğini ve burada tıp okuduğunu anlatıyor. Arapça ve İngilizce eğitim aldığını, özellikle dil eğitiminin önemli olduğunu belirten Saliou, üniversitenin bölgedeki en iyi üniversite olduğunu söylüyor. Sudan’daki en büyük problemlerden biri ülkenin ikiye bölünmesinin yarattığı olumsuz etkiler. Güney Sudan ile Kuzey Sudan ayrıldıktan sonra petrol rezervleri Güney Sudan’da kaldı. Kuzeyde ise petrol fiyatları 4 kat arttı. (Benzinin litre fiyatı yaklaşık 25 kuruştan 1 TL’ye çıktı.) Bunun üzerine ülkede gerginlik başladı. 1 ay önce 3 gün süren gösterilerde resmi rakamlara göre 70 kişi öldü. 4 yıldır Sudan’da görev yapan ve görev süresini önümüzdeki hafta tamamlayacak olan Türkiye Büyükelçisi Erdoğan Kök, “3 günde ağır bir bilanço çıktı ortaya ancak şu anda ortam sakin. Telefon zinciri kurup vatandaşlarımızı uyardık. Olayların ilk günü aralarında Türk işadamlarının da bulunduğu işyerleri yağmalandı. Valilik tazminat ödeneceğini söyledi” dedi. Hartum’da toplam 3 bin Türk vatandaşının yaşadığını söyleyen Kök, 100 yakın Türk işyerinin olduğunu ancak son dönemde ekonomik durgunluktan Türkiyeli işadamlarının da etkilendiğini belirtti.



  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR