Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Palamutlar nerede: Bölüm 2

'Palamutlar Nerede?' projesinde canlı yakalanan palamutlar markalanarak denize geri bırakılıyor. Böylece göç yolları inceleniyor.

24 Ekim 2013

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Deniz Bilimci Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün öncülüğünde 2 yıldır şu soruya cevap bulmak için bir proje üzerinde çalışıyor: ‘Palamutlar Nerede?’ Proje kapsamında canlı yakalanan palamutlar markalanarak denize geri bırakılıyor. Göç yolları incelenen palamutlar hakkında bilimsel veri elde edilmesi amaçlanıyor.

Metro Toptancı Market sponsorluğunda gerçekleşen proje kapsamında ilk kez geçen yıl 1615 palamut markalanarak denize bırakıldı. Bu palamutlardan bir yıl içinde 26 tanesi balıkçılar tarafından çeşitli noktalarda yakalanarak yetkililere teslim edildi. Daha önce markalanıp denize bırakıldığı nokta belli olan palamutların, yakalandığı yere olan uzaklığı ile göç yolları hakkında bilgi elde edildi.

Proje kapsamında Beykoz dalyanında bu yıl ikinci kez markalama uygulaması yapıldı. Canlı olarak yakalanan ve denizin ortasında hazırlanan havuzda bulunan palamutlara tek tek marka takıldı. Palamutlar daha sonra denize bırakıldı. Bu yıl yaklaşık 1500 palamutun daha markalanması hedefleniyor.

 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR