Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gizem için 47 ülkede eylem

Rusya'nın gözaltına aldığı biri Türk 30 Greenpeace üyesi için uluslararası eylemler yapılıyor. Gözaltındakiler, suçlu bulunurlarsa 15 yıl hapis alacak.

07 Ekim 2013

Rusya’nın gözaltına aldığı Greenpeace üyeleri için 47 ülkede aynı anda eylem yapıldı. Gözaltına alınanlar arasında ekibe Türkiye ’den katılan Gizem Akhan da bulunuyor. 140’ı aşkın şehirde düzenlenen eylemlerde “Barışçıl protesto suç değildir” denilerek cezaevindekilerin bırakılması istendi.
Gizem Akhan, Yeditepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencisi. Greenpeace’in gemisi Arctic Sunrise gemisinin mutfağında 6 aylık staj yapıyordu. 2 Greenpeace üyesi, 18 Eylül günü Rus Gazprom’un Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol aramalarını protesto için platforma çıktı. Rusya, önce platforma çıkan 2 eylemciyi, ardından ‘uluslararası sularda’ düzenlediği baskınla gemide bulunan Gizem Akhan ile birlikte 27 Greenpeace üyesi, bir serbeset kameraman ve fotoğrafçıyı gözaltına alıp cezaevine koydu.
Korsanlıkla suçlandılar

Geçen mahkemeye çıkarılan 30 kişiye korsanlık suçlaması yöneltildi. Avukatların verdiği bilgiye göre, Rusya kanunlarına göre gözaltındakiler en az 24 Kasım’a kadar cezaevinde tutulabilecek. Ardından yeniden mahkemeye çıkarılacak. Gözaltındakiler korsanlıktan suçlu bulunursa 15 yıla kadar hapis cezası alabilecek.
Greenpeace, tüm dünyada gözaltında bulunanların serbest bırakılması için eylemlere başladı. 1 milyonu aşkın insan, http://www.greenpeace.org/freeouractivists adresinden Rus büyükelçiliklerine eylemcilerin serbest bırakılması için taleplerini ileten mektuplar gönderdi.
‘Korkmuyoruz’

İstanbul’da da Tünel Meydanı’nda ellerinde mumlarla saat 18.00’de buluşan topluluk, Rusya Konsolosluğu önüne yürüdü ve ‘Barışçıl protesto suç değildir’ ve ‘Hepimiz aynı gemideyiz, Gizem’e özgürlük’ yazılı pankartlar açtı.
Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Laetitia Liebert, “Şu an gözaltında bulunan eylemciler, tüm dünyayı iklim değişikliğinin etkilerinden ve kontrolsüzce yapılan petrol aramalarından korumak için cesurca mücadele ediyordu. Şu an bu cesur arkadaşlarımızın yalnız olmadıklarını hissetmeleri çok önemli. Bugün, milyonlarca insanın onların yanında olduğunu, serbest bırakılmaları için her şeyi yaptığımızı göstermek için buradayız. Barışçıl protesto suç değildir. Hiçbir suçu olmayan eylemcilerin şu an hapiste olması kabul edilemez. Kuzey Buz Denizi’ni delme yarışına giren şirketler de, bu milyonlarca insanı görüp, bizlerin korkutulamayacağını anlamalı” dedi.
‘Gözaltılar hukuksuz’

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, olayın çevreyi koruma faaliyetlerine yöneltilen büyük bir saldırı olduğunu söyledi. Greenpeace avukatları da gözaltıların hukuksuz olduğunu ileri sürerek Rus mahkemesine itirazda bulundu.
Rusya İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mikhail Fedotov da Arctic Sunrise’daki eylemcilerin korsanlıkla suçlanması için hiçbir neden olmadığını ifade etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, WWF, TEMA gibi kuruluşlar da eylemcilerin serbest bırakılması için destekte bulundu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR